A várandósság előtti és a kilenc hónap alatti étrend kapcsán gyakran felmerül, hogy milyen a megfelelő tápanyagbevitel, mire kell figyelni ahhoz, hogy a baba sikerrel megfoganjon, illetve hogyan fejlődik minél egészségesebben a várandósság időszakában. A szoptatásról többnyire azonban a tiltólista ismerős – mit nem szabad ennie a szoptatós édesanyának. Nádor-Nikitits Nikolett dietetikus szakértőnket megkérdeztük, mi köze a táplálkozásnak, a tápanyagoknak az anyatej minőségéhez, mire kell feltétlenül figyelni az anyatejes táplálás időszakában.
Mi köze a táplálkozásnak az anyatej termelődéséhez?
A szoptatás ideje alatt a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozás elengedhetetlen az anyák és a csecsemők egészségének biztosításához. A szoptatás magas energia- és kritikus tápanyagigényű időszak, ezért különösen fontos, hogy ebben a periódusban megfelelő figyelmet fordítsunk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra.
Megfigyelték, hogy még akkor is termelődik elegendő és jó minőségű anyatej, ha a szoptató anyák nem rendelkeznek megfelelő tápláltsági állapottal vagy tápanyagbevitelük hiányos, azonban ez az anyai tartalékok kimerüléséhez vezethet. Valójában számos tényező befolyásolja az anyatej összetételét, melyek között elsődlegesen szerepel az anya táplálékfelvétele és testösszetétele.
Milyen a helyes szülés utáni étrend?
A helyes szülés utáni étrend gyakorlatilag megegyezik az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással. Erre kitűnő iránymutatást ad az OKOSTÁNYÉR® a 2016-ban megjelent magyar táplálkozási ajánlás a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől (MDOSZ), melyben részletesen olvashatunk a naponta fogyasztandó élelmiszercsoportokról (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, tejtermékek, tojás, halak, húsok) és megfelelő mennyiségéről, arányukról az étrendünkben.
- Az étrendünk gerincét a zöldségek, gyümölcsök alkossák, melyből ajánlott legalább 5 adag fogyasztása naponta. Ebből 3-4 adag zöldség és 1-2 adag gyümölcs legyen.
- Fogyasszunk 3 adag gabonafélét naponta, ebből legalább 1 adag teljes értékű legyen.
- Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét, válasszunk változatosan a fehérjeforrások közül (hús, halak, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, gabonák, magvak).
- Csökkentsük az elfogyasztott só, cukor és zsiradék mennyiségét.
Ezeken felül a szülés utáni időszakban fektessünk különös figyelmet a folyadékfogyasztásra, kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást, figyeljünk a rendszerességre az étkezések terén is. A mozgásra az orvosunk engedélyével, fokozatosan érdemes visszatérni és mindig figyeljük a testünk jelzéseit, szükségleteit.

Mennyi folyadékra van szükség szoptatáskor?
A szoptatás alatt lévő nőknek különösen ajánlott az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás, mivel a megfelelő hidratáltság nélkül nehéz lehet a tejtermelés fenntartása és az anya egészségének megőrzése. A pontos mennyiség megállapítása mindig személyre szabott, hiszen rengeteg tényező befolyásolja a napi folyadékszükséglet mennyiségét. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint a szoptatás időszakában az édesanyának az átlagos felnőtteknek javasolt mennyiségnél (8-10 pohár folyadék, ami 2-2,5 litert jelent) ennél körülbelül 7 decivel több folyadékra van szüksége.
Szabad-e diétázni szoptatáskor? Mit csináljon az, akinek valami miatt muszáj (pl. cukorbetegség)?
Szoptatás idején az anya testének szüksége van elegendő mennyiségű és minőségű tápanyagra és energiára a tejtermeléshez és a saját egészségének fenntartásához is, ezért a szigorú, szélsőséges diéták ebben az időszakban (is) kerülendőek. Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étrend fenntartása, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat és elegendő mennyiségű energiát a tejtermeléshez és az anya jólétéhez. Ha az anya szeretné visszaszerezni a várandósság előtti testtömegét, egészséges módon szeretne fogyni szoptatás alatt vagy olyan táplálkozással összefüggő betegsége van, melynél elkerülhetetlen a diéta (pl. cukorbetegség), érdemes szakemberrel konzultálni, aki segíthet egy olyan étrend kialakításában, amely megfelelő tápanyagokat biztosít és egészséges módon segíthet a súlycsökkentésben anélkül, hogy károsan befolyásolná a szoptatást vagy az anya egészségét.

Tápanyag-kiegészítés az anyai szervezetnek
A szervezet regenerálódása a szülés után hosszadalmas folyamat, nem is szabad siettetni. A szövetek visszarendeződése időt igényel. Ha a várandósság alatt végig várandósvitamint szedtél, helyesen táplálkoztál, akkor a tápanyagraktáraid feltöltve várják a szoptatást. Ám nem szabad megfeledkezned a folyamatos kiegészítésről. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nagyon fontos a jól megválasztott, komplex vitaminkészítmény. A Gravida Optima összetételét a hazai táplálkozási szokásokat figyelembe véve alkották meg, egyes összetevői erősítik egymás hatását, egészen a szoptatás végéig szedheted. Minden olyan fontos tápanyagot tartalmaz, amire ebben az időszakban az anyai szervezetnek szüksége van.
Kovács-Hain Zsuzsa