Várandósvitamin neked és a babádnak

Gravida Optima

Terhesség hónapról-hónapra

A terhességi tesztek a 4. héttől mutatják ki , hogy várandós vagy, ezért ha már esetleg pozitív tesztet produkáltál, kattints a 4. hétre. Mihamarabb keresd fel az orvosod, hogy megerősítse, kisbabát vársz.

Szülés várható időpontját egyszerűen ki lehet számolni: az utolsó menstruációd első napjától számolj előre 40 hetet. Természetesen lehetnek ettől eltérések, hiszen előbb és később is érkezhet egy kisbaba.

Nem szabad elkeseredned, ha elsőre nem jön össze a baba. Minden ciklusban kb. 25% esély van a teherbe esésre. Ha egy év próbálkozás után sem néztek gyermekáldás elébe, érdemes mindenképp orvoshoz fordulni. 35 éves életkor felett ez az időhatár hat hónap.

1. hónap

Az 1. hét

Ezen a héten még a várandósság előtti utolsó menstruáció időszakát éled. Ez azt jelenti, hogy a tested épp megválik az előző, meg nem termékenyült petesejttől és a méhnyálkahártyától. A hormonjaid működnek, újabb petesejt készülődik. A minél biztosabb gyermekáldás érdekében oda kell figyelned az egészségedre, hogy a feltételek minél kedvezőbbek legyenek a magzatnak.
Figyelned kell a folsavbevitelre, ezért kezdj el várandósvitamint szedni, ami fedezi a szükségletet. Mostantól egy új időszámítás kezdődik, amelyben nincs helye a dohányzásnak, az alkoholnak, a koffeinnek és természetesen a drogoknak sem. Menj el nőgyógyászhoz, és végeztess egy általános állapotfelmérést is.

A 2. hét

Ez az a hét, amelynek a végén – várhatóan – bekövetkezik az ovuláció, vagyis a peteérés. Ha rendszeres, 28 napos ciklusod van, akkor rend szerint a 15. napon van peteérésed. Érdemes tehát erre az időszakra tervezni a szexuális együttléteket. Ha a hüvelyváladék híggá válik, hasonlóvá a tojásfehérjéhez, akkor bizonyos lehetsz abban, hogy a peteérés már nincs messze. Persze ovulációs teszttel is megbizonyosodhatsz arról, hogy ovulálsz-e.
A várandósvitamin szedése elősegítheti a fogantatás sikerét, de jó, ha igyekszel oldani a stresszt, és odafigyelsz a testsúlyodra is. A hét végére tehát egy vagy két petesejt kilökődik a petefészkekből, és elindul hosszú útjára a petevezetőn át a méh felé. Szexuális együttlét után rengeteg spermium is keresztülhalad itt, hogy a petesejtre találva megtermékenyítse azt. Egy nap alatt jut el a megtermékenyített petesejt a méhbe. Itt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Általában a megtermékenyítés utáni 4. napon a szervezetedben elkezdődik a hCG hormon, vagyis a human korion gonadotropin termelődése. A terhességi tesztek ennek a hormonnak a jelenlétét jelzik.

A 3. hét

Még ezen a héten is lehet negatív a terhességi teszt, mivel a pozitív eredményhez még nem elegendő a szervezetedben a hCG hormon. Sőt, az is előfordulhat, hogy egy kis vérzés jelentkezik. Ezt beágyazódási vérzésnek nevezzük.
A zigóta csak növekszik és növekszik, amikor a méhbe ér, beágyazódik a nyálkahártyába, immár blasztocitaként. Ennek belső sejtjeiből alakul ki az embrió, a külső sejtjeiből pedig a méhlepény.
A tested már nagyüzemben termeli a hCG-t, ezért már érezhetsz egy kis mellfeszülést, néha kimerült lehetsz. Ekkor a terhességi teszt negatív eredményt mutat annak ellenére, hogy valójában már elindult a magzat fejlődése. Érdemes a teszteléssel addig várni, amíg valóban elmarad a menstruáció.

A 4. hét

Mama

Te is elérkeztél ahhoz a ponthoz, amikor a legtöbb nő megtudja, hogy kisbabát vár. A terhességi tesztek igen érzékenyek, képesek már nagyon korán kimutatni a terhességet, de ezek lehetnek álpozitív eredmények is. Az a biztos, ha a kimaradt menstruáció első napjától számított 2.-3. héten csinálsz tesztet. Ekkor már mérhető mennyiségű hCG hormon van a szervezetedben. Ez a hormon serkenti a petefészkeidet, hogy minél több progeszteront termeljenek. Minél több a hCG, annál több korai terhességi tünet fordulhat elő. Émelyeghetsz, fáradt lehetsz, többet fájhat a fejed, érzékenyek lehetnek a melleid, hasi görcseid lehetnek. Ne hanyagold el a folsavbevitelt, naponta 600-800 mikrogrammra van szükséged a baba egészséges fejlődéséhez. A folsav csökkenti az idegcső-záródási rendellenességek esélyét. Válassz olyan várandósvitamint, ami megfelelő mennyiségű folsavat, és ezen kívül más fontos vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagot tartalmaz. A Gravida Optima olyan komplex készítmény, ami már a babatervezés fázisában, a várandósság kilenc hónapja alatt és a szoptatás idején is szedhető.

Baba

Méhedben növekvő kis sejtcsoportot ettől a héttől embriónak nevezzük. Innentől kezdve a terhesség 10. hetéig kialakul minden szerve. Az idegrendszere turbó sebességgel fejlődik, az idegcső bezáródik, megkezdődik a gerincvelő, és az egyik legfontosabb szerv, az agy fejlődése.

2. hónap

Az 5. hét

Mama

Ultrahangos vizsgálaton még nem olyan könnyű észrevenni a magzatod, de ő már ott lapul a pocakodban. Sajnos ennek az örömnek vannak árnyoldalai is. Nagyon erős fáradtságot érezhetsz, ami szokatlan lehet számodra. Ez két hormonnak, a hCG-nek és a progeszteronnak köszönhető. Alhasi görcseid is lehetnek, és sokszor úgy érezheted, mintha túl sokat ettél volna. Ez mind teljesen természetes. Táplálkozz egészségesen, változatosan, és kerüld azokat az ételeket, amelyek a magzatra veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak (pl. penészes sajtok, nyers húsok, nyers hal, tenger gyümölcsei, nyers tojást tartalmazó ételek). Mozogj is, hiszen ez is nagyon fontos a várandósság alatt. Válassz olyan mozgásformát, amely nem túl megterhelő, nem jár túl nagy intenzitással. Kérj időpontot a fogorvosodhoz. A hormonális változások miatt ínygyulladás alakulhat ki, ami nemcsak fájdalmas, de a magzatra is veszélyes következményekkel járhat.

Baba

Az ultrahangon ilyenkor már látszik a petezsák. Ebből alakul ki majd a placenta. Az embrió folyamatosan növekszik odabent, lassan kialakulnak a szervei, a keringési rendszere, az idegrendszere és az emésztőrendszere.

A 6. hét

Mama

A kimerültség és a mellérzékenység mellé most becsatlakozik a gyakori vizelési inger, valamint a hírhedt rosszullétek is jelentkezhetnek már. Van, aki már ezelőtt is szenved tőle, sokan pedig egyáltalán nem találkoznak émelygéssel, hányással, de a hatodik terhességi héten akár rövid időre is jelentkezhet.
Észreveheted, hogy gyakrabban kell pisilned. Ez azért van, mert a vesébe sokkal több vér érkezik, emiatt növekszik a vizelet mennyisége. Nem beszélve arról, hogy a méh egy idő után elkezdi nyomni a húgyhólyagot, ami szintén vizelési ingert okoz. Fogyassz sok folyadékot, ez segít akkor is, ha a rosszullétek sokasodnának. Segít abban is, hogy az ebben az időszakban oly gyakori húgyúti fertőzéseket elkerüld.

Baba

Kisbabád továbbra is szépen fejlődik. Az agya, a szíve és minden más szerve is nagyon gyorsan alakul. Ezzel egyidőben pedig felgyorsul az ösztrogén és a hCG hormon termelődése is.
Az embrió fején két jól látható sötét folt jelenik meg. Ezek az ún. optikai hólyagok. Belőlük fejlődnek ki a baba szemei. Az optikai hólyagokkal együtt a fülek és az orr is kialakulóban van, ahogy az állkapocs és a végtagok kezdeményei is. Elkezdődik a légzőrendszer kialakulása is. Ezen a héten hüvelyi ultrahanggal már észlelhető a magzat.

A 7. hét

Mama

Ekkor még nem látszik rajtad kívülről, hogy várandós vagy, esetleg egy-két plusz kiló lehet rajtad. A hormonszint-növekedés miatt híg, fehér folyás jelentkezik, ami szagtalan, és ebből válik a kilenc hónap végére a nyákdugó, ami a szülés előtt távozik a hüvelyen át.
Észreveheted, hogy a bőröd, a hajad sokkal szebb lett, ám pattanások is előfordulhatnak, ezekre olyan szereket alkalmazz, amelyek várandósság alatt nem okoznak gondot. Gyakrabban érezhetsz haspuffadást és székrekedésed is lehet, tágul a méhed.

Baba

A kisbabád már 2,5 centiméter hosszú. Elkezd fejlődni a nyelve és a szemhéja. Megszületik az az összeköttetés a magzat és a méhlepény között, amely a szülésig tápanyagokat juttat hozzá. Ez a köldökzsinór.
Fantasztikus, hogy az ultrahang már érzékeli a baba szívverését, ami kb. 100-110 dobbanás percenként.

A 8. hét

Mama

A méhedet tartó izomzat és a szalagok is nyúlni kezdenek. Emiatt olyan görcsöket érezhetsz, mint menstruáció idején. Ehhez a növekvő hCG szint is hozzájárul, ami még mindig nem érte el a legmagasabb szintjét a szervezetben, de már közel van ez a pont. Az ereid tágulnak, ami szintén a hormonváltozás eredménye. Emiatt előfordulhat, hogy esetleg szédülsz, vagy émelyegsz néha, lehet hidegrázásod is. Ne aggódj, ez is teljesen normális. Ezen a héten veszel részt az első és egyben talán a leghosszabb, legátfogóbb terhességi vizsgálaton. Jó, ha felkészülsz rá. Az orvosod a következőkre lesz kíváncsi:

  • Mikor volt az utolsó menstruációd első napja
  • Korábbi terhességeid, szülések és minden, ami ezekkel kapcsolatos
  • Családod kórtörténete
  • Szedsz-e valamilyen gyógyszert, táplálék-kiegészítőt
  • Allergiás vagy-e valamire

Baba

Babád akkora most, mint egy kis cseresznye. Az ultrahangos vizsgálaton már jól kivehető a magzat, akinek már erre a hétre minden szerve kialakult. Vannak szervei, amelyek még nem teljesen fejlettek, de van még ideje. Hihetetlen, hogy már minden szerve megvan. A belei a köldökzsinórban kapnak helyet mindaddig, amíg elegendő hely lesz a hasában, hogy elférjenek. Ez a hét azért is nagyon fontos a várandósságod alatt, mert ekkor megindul a csontozat erőteljes fejlődése, és a szemében, a retinában is elindul a pigmentképződés. A kis végtagjain elkezdenek szétválni az ujjacskái, kialakulnak a herék vagy a petefészkek.

Továbbra is szedd a várandósvitamint, és ne feledkezz meg a folyadékfogyasztásról.

3. hónap

A 9. hét

Mama

Ugye, hogy milyen jó érzés, hogy már biztosan tudod, babát vársz. Egyre többféle érzés van benned, és a hangulatod ingadozó lehet. Ez természetes, hiszen óriási változások előtt állsz mind a testedet illetően, mind az életeddel kapcsolatban.
Ingadozik az ösztrogén és a progeszteron szintje a szervezetedben, ami komoly hangulatingadozásokat okoz. A várandósság kimerítő dolog, akármennyire örömteli is. Kimerültséged és az anyagcseréd megváltozása is okozhat érzelmi, hangulati kilengéseket. Észreveszed, hogy a melleid mérete növekedésnek indul. Esetleg enyhe fájdalmat, nyomást is érezhetsz. Ez azért van, mert az emlőkben lévő tejtermelő mirigyek felkészülnek arra, hogy nemsokára használatban lesznek, hiszen szoptatni fogod a kisbabádat. Az ösztrogén, a progeszteron, a hCG és a prolaktin (ez a hormon felel a tej termeléséért) szintje most a legmagasabb a testedben, ez pedig a mellek növekedését okozza. Ne ijedj meg, ha a bőrön keresztül látod az ereidet. Ez is teljesen természetes, hiszen az erek kitágulnak, a melleid pedig feszülnek.

Baba

Kisbabád már teljesen úgy néz ki, mint egy pici emberke. Vannak fülecskéi és orra is, sőt szemhéjai is kialakultak már. az ultrahangos felvételeken már jól látható, hogy mindene megvan, könyöke, csuklója, térde is kirajzolódik és használja is. A szívében kialakul a négy kamra és elkezdődik a szívbillentyűk formálódása is. Már ekkor megjelennek a fogacskáinak csírái az ínyében, idegei és izmai is gyors fejlődésnek indulnak. Lány babáknál a petefészkek, a kisfiúk esetében a herék fejlődése is elkezdődik. A baba nemét azonban még most nem lehet megállapítani.

Figyelned kell a megfelelő tápanyagbevitelre. Ha eddig még nem tetted, szedj várandósvitamint.

A 10. hét

Mama

Közeleg a várandósságod második szakasza. Ez azért nagyon jó hír, mert innentől már csökkenni fognak a rosszulléteid és a fáradtság is. Ezen a héten még azért kimerültnek érezheted magad a csökkent vérnyomás és vércukorszint miatt. Ráadásul a hCG és a progeszteron szinted is magas, ami álmosságot okozhat, még éjszaka is.

Baba

Az embrió mostantól már nem embrió, hanem magzat.
A babádnak elkezd működni és tovább fejlődik a mája, a veséi és a bélrendszere. Ezen kívül az agya is. A babának már úgy 3 centiméteres a teljes hossza. A végtagok ujjain elkezdenek nőni a körmök, bezáródik a szájpadlás is.

A 11. hét

Mama

Testalkatodtól függően már látszik, hogy gömbölyödik a pocakod. Ez valószínűleg örömmel tölt el, és már azt is nagyon várod, hogy érezd, ahogy a babád mocorog odabent. Erre azonban még egy kicsit várnod kell. Észreveheted, hogy a hajad gyorsabban növekszik és sokkal több is lesz, mint eddig volt. Ez a pozitív változás a hormonváltozásoknak köszönhető.
A Down-szindróma szűrését ezen a héten végezhetik el legkorábban, általában azonban a 12. hétre teszik ezt a vizsgálatot.

Baba

Kisbabád őrületes növekedésnek indult. Majdnem megduplázta az előző heti hosszát, most olyan 5 centi hosszú. A placenta is idomul ehhez, a benne lévő erek mérete megnő, számuk emelkedik. A baba csontjai egyre erősebbek, de a bőre még mindig vékony és átlátszó. A fülei a megfelelően helyezkednek el a fején, kialakulnak az orrjáratok és elkezd kifejlődni a baba rekeszizma.

A 12. hét

Mama


Elérkezett a várandósságod első, és egyben legmozgalmasabb időszakának vége. Már tényleg látszik, hogy kisbabád lesz. Ezen a héten csökkenni kezd a szervezetedben a hCG szintje, mivel a méhlepényed progeszteront kezd termelni, emiatt enyhülhet a hányingered. A méhed nő, és kicsit lejjebb húzódik. Emiatt már nem kell olyan gyakran pisilned, mint a várandósságod legelején.
Ezen a héten van az első olyan terhességi vizsgálat, ami nagyon lényeges, elkerülhetetlen. Súlymérés, vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat. A vizeletből megnézik a cukor és a fehérje mennyiségét. Ebből már lehet következtetni arra, hogy milyen a valószínűsége annak, hogy terhességi cukorbetegséggel kell szembenézned, vagy van-e valamilyen húgyúti fertőzésed.
A 12. héten van egy nagy terhességi ultrahangvizsgálat is, ahol megnézik a baba gerincét, megmérik a tarkóredőjének vastagságát és az orrcsontját is. Ennél a vizsgálatsorozatnál kiderül, van-e valamilyen rendellenessége a magzatnak, vagy fennáll-e ennek kockázata.
Most már a testi változások igénylik, hogy új ruháid legyenek, amelyekben kényelemben növekedhet a pocakod. Ne feledkezz meg a vitaminpótlásról és a folyadékfogyasztásról. Ugyanígy a mozgás is nagyon fontos, konzultálj erről az orvosoddal.

Baba

Babád már közel 7 és fél centiméter hosszú és olyan 30 gramm súlyú. Ezen a héten már a veséi is működni kezdenek, a belei pedig elférnek már a pocakjában. Elkezdi lenyelni a magzatvizet, amit a vesék vizeletté alakítanak. A csontvelője működésbe lép és fehérvérsejteket kezd termelni. Az agyalapi mirigye hormonokat kezd termelni, az arca egyre jobban formálódik, kialakulnak a hangszálai és a szemei is elkezdenek berendeződni a végső helyükre.

4. hónap

A 13. hét

Mama

Az első időszak utolsó hetébe léptél, még 27 hét van hátra a szülésig. Bizonyára izgulsz nagyon, ugyanakkor most következik a várandósságod legszebb és egyben legnyugodtabb időszaka is.
Minden tekintetben jobban érzed magad, energikusabb vagy, jobban is alszol, és talán a gondolatot is megszoktad már, édesanya leszel.
Tapasztalhatod, hogy a szexuális étvágyad kissé megnő. A szexnek semmi akadálya, ha az orvosod részéről nincs ellenjavallat. Előfordulhat ugyanis hüvelyi vérzés, enyhe görcsölés, vagy akár az is, hogy a méhlepény (ami még nem fejlődött ki teljesen) nem túl kedvező helyen tapad, ami miatt az orvos javasolhatja, hogy mellőzzétek a szexuális együttléteket.
Nagyon figyelj most a tápanyagpótlásra, hiszen az előző hetek megviselhettek, ha sokat émelyegtél, hánytál. Ilyenkor rendkívül fontos a kalcium, a D-vitamin és a magnézium emelt bevitele. A természetes források mellett segít a jól megválasztott várandósvitamin.

Baba

A kisbabád teste mostanra kezd arányosabb lenni, a testhossza most körülbelül 9,5 centiméter. Az áttetsző bőrén szőr növekszik, amit lanugónak nevezünk. Ez a szőr segít abban, hogy a magzatmáz könnyen a baba bőrén maradjon, így óvja őt attól, hogy a bőr felázzon a magzatvízben. Nagyon érdekes, hogy a babád ujjlenyomatai ezen a héten alakulnak ki. Ez mindenkinél teljesen egyedi, nincs két egyforma ujjlenyomat, még az egypetéjű ikreknél is különbözik.
Doppler készülékkel ellenőrzik a baba szívverését, ami csodás élmény, hiszen hallhatod őt.

A 14. hét

Mama

Most boldog lehetsz, mert elkezdődik a várandósságod valószínűleg legkönnyebb időszaka. A hányás és az émelygés mostanra többnyire megszűnnek, de legalábbis enyhülnek a rosszullétek. A méhlepény már teljesen kialakult, ennek köszönhetően több az energiád. A lepény teljes fejlettségével egyszerre csökken az esélye a vetélésnek.
Észreveheted, hogy a melleid most nem olyan érzékenyek, ami szintén megkönnyíti a napokat. Egy furcsaság azonban jut erre a hétre is: újabb anyajegyeket vehetsz észre a testeden, illetve a régiek kissé átalakulhatnak. Ez teljesen normális jelenség várandósság alatt, ám fontos, hogy ha ilyet tapasztalsz, fordulj szakorvoshoz.
Ha első gyermekedet várod, jó, ha jelentkezel egy szülésfelkészítő tanfolyamra. Nagyon hasznos segítség.

Baba

Kisbabád súlya még nem nyom teherként, ugyanúgy élheted az aktív életed, mint a várandósságod előtt (persze azért csak óvatosan, odafigyelve).
A kisbabád már hosszabb 10 centinél is és már majdnem 60 gramm. Folyamatosan használja az izmait, az agyát, ráncolja a homlokát. A magzatvíz ki- és beáramlik a tüdőbe, dolgozik is rajta a babád rendesen. A nemi szervei is már teljesen kifejlődtek, de el kell keserítsünk, a nemét még mindig nem látják teljes bizonyossággal az ultrahangon. Eszméletlen gyors a baba fejlődése, már a mája és a lépe is működni kezd, epét és vörösvérsejteket termelnek. Ezen kívül a belek is működnek már.

A 15. hét

Mama

Pocakod már egyre kerekebb, már mások is látják, hogy kisbabád lesz. Ezt már esetleg a súlyodon is érzékelheted. A várandósság első időszakában úgy 1-2 kiló a normális súlygyarapodás.
A méhed gyorsan növekszik, és felfelé tolhatja a gyomrod, és azzal együtt a gyomorsavat. A hormonváltozásoknak köszönhetően emésztési zavaraid lehetnek, sőt a hormonok kihatnak a nyelőcsövedre és a nyelőcső záróizmára, el tudják lazítani ezeket. Így viszont a gyomorsav könnyen visszaáramolhat, kellemetlen érzést, esetleg refluxot okozva.
Ezen a héten már el tudják végezni hatékonyan a magzatvíz-vizsgálatot. Ez nem kötelező, de 35 év felett javasolják.

Baba

A babádnak elkezd nőni a haja és kirajzolódik a szemöldöke. A hallócsontocskái is kialakulnak, de a bőre még mindig átlátszó. A baba csontjai egyre keményebbek lesznek. Ez egy több hétig tartó folyamat.

A 16. hét

Mama

Ezen a héten már érezheted a kisbabád mozgását, ami elsőre nagyon érdekes érzés. Ha azonban ez az első babád, akkor lehet, hogy erre a kis mocorgásra még várnod kell 1-2 hetet.
A magzatvíz kicsit átalakult. Mostanra a magzat vizelete a fő alkotóeleme. A babád keringési rendszere megkezdi a munkáját, ahogy a húgyúti rendszere is. A szíve nagyon dolgozik, több, mint 25 liter vért mozgat meg naponta.
Ezen a héten egy újabb terhességi vizsgálat következik: vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, testsúly mérése.

Folytasd a várandósvitamin szedését, mert fontos, hogy a vitamin-, nyomelem- ás ásványi anyag-szinted mindig a lehető legoptimálisabb szinten legyen.

Baba

A kicsi szemei és fülei megtalálják végleges helyüket. A súlya már 70 gramm körüli, és a hossza már több, mint 13 centiméter.

5. hónap

A 17. hét

Mama

A babácska sokat mozog a méhben, ami egyrészt fantasztikus érzés, másrészt kissé bökdösi, tologatja a belső szerveidet, ami nem túl kellemes. A babán kívül a méhed is mozog, és átrendezi a szerveid.
Előfordulhat, hogy náthaszerű tüneteket tapasztalsz. Ez a hormonális változások számlájára írható, valamint a megnövekedett vérmennyiségnek köszönhető.
Ha szeretnéd lekötni az energiáidat, sportolj valamit, amit a nőgyógyászod is engedélyez. Ilyenkor ez még nem ütközik komoly akadályba, csak abban az esetben, ha az orvos másképp látja.

Baba

Babád most olyan 13 centi hosszú és 100-120 gramm a súlya. Ezen a héten indul fejlődésnek a baba zsírszövete, aminek hármas funkciója van: egyrészt védi a szerveit, másodsorban energiát tárol, harmadrészt pedig szigeteli a testét. A placenta közben tovább növekszik, ahogy a köldökzsinór is. A baba mostantól ár hallja a külső hangokat, beszélhettek, énekelhettek neki.

A 18. hét

Mama

Méhed növekszik, ami terhelheti a gerinced. A hormonjaid továbbra sem hagynak békén, hatásukra az ereid kitágulnak, ez csökkenti a vérnyomásod. Ennek köszönheted, ha sokszor szédülsz.

Baba

Már abban az esetben is érzed a pici mozgását, ha ő az első gyermeked. Csodálatos pillanatok ezek, amelyekre később is jó emlékezni. Ha tudsz, készíts videókat. Ezeken majd láthatod, milyen változásokon ment keresztül a pocakod, és milyen volt a babád mozgása. A baba most már van, hogy alszik, van, hogy ébren tölti az időt. A zajokra felriadhat, mivel most már mindent jól hall. A mocorgásából pontosan tudhatod, mikor mit csinál. A szeme is fejlett, a retina már annyira, hogy képes érzékelni a kívülről áradó fényt. Jó hír, hogy ezen a héten már megállapítható a baba neme ultrahanggal is, hiszen a kisfiúk nemi szerve már látható. Ezen a héten már megtörténhet az anatómiai ultrahangos vizsgálat. A babád most 15 centiméter és több, mint 150 gramm.

A 19. hét

Mama

Előfordulhat, hogy a pocakod most kicsit kellemetlen számodra. Fájdalmaid lehetnek, mivel az ágyékod környékén húzódik egy ín, ami a méh tetejétől kezdődik. Ez néha húzódik, hogy alkalmazkodjon a hasmérethez, így érezheted azt a furcsa, leginkább lüktető fájdalmat. Ez a fájdalom természetes, de fontos, hogy nagyon figyelj a jelekre. Ha a fájdalom élessé, intenzívvé válik, és nem szűnik meg egy perc alatt, akkor itt valami más van a háttérben. Lényeges, hogy fordulj orvoshoz mielőbb, mert komoly probléma is okozhatja.

Baba

A kisbabád már nagyon nagy, 200 gramm és 18 cm. Már a bőrén van a magzatmáz, ami megvédi őt a felázástól, illetve segíti majd, hogy keresztüljusson a szűk szülőcsatornán.
Az agya tovább fejlődik. Most azok a részek, amelyek az érzékeit vezérlik. A tejfogcsírák fölött kialakulnak a maradandó fogak kezdeményei az ínyben. A kislány magzatok petefészkeiben már közel hatmillió petesejt várakozik.

A 20. hét

Mama

Ez a hét a félidő! Fantasztikus!
A méhed feljebb, a köldököddel kerül egy vonalba, mivel már a régi helyén nem fért el, annyit nőtt. Ennek köszönhető, hogy a köldököd kicsit kifelé domborodhat, kisimulhat.
Ezen a héten esel át a negyedik nagy terhességi vizsgálaton. Megmérik a vérnyomásod, vizeletet néznek, és megmérik a méhcsúcs-szeméremdomb távolságot. Ez a baba nagyságát segít meghatározni. A 20. héten anatómiai ultrahangra is sor kerül, amikor már nagyobb biztonsággal megállapítható a kicsi neme. Ettől kezdve havonta lesz egy ilyen terhességi vizsgálatod.
Előfordulhatnak lábikragörcsök, amelyek nagyon kellemetlenek. Ezek okozója lehet magnéziumhiány, de a súlygyarapodás és a vízfogyasztás hiánya is állhat a dolog hátterében. Fogyassz hát elegendő folyadékot, mozogj, és ne tedd keresztbe a lábad, hogy a vér szabadon áramolhasson.
Szedj várandósvitamint, mivel az összetevők között elegendő magnéziumot is találsz.

Baba

Babád már több, mint 250 gramm és majdnem 20 centiméter. A magzatmázzal fedett vékony bőr vastagodik, növekszik a haja és a körmei is, fejlődik a nyelési képessége és még az ízlelőbimbói is.
Tudtad, hogy a baba lenyeli a magzatvizet? Egy részéből vizelet lesz, ám a magzatvíz segíti a meconium, vagyis magzatszurok termelődését, ami végül is a baba első széklete.

6. hónap

A 21. hét

Mama

A hasad már nagy. A lábaid ödémásak, duzzadtak lehetnek egy-egy nap végén. Ennek különleges célja van. Az ízületeket és a szöveteket felkészíti a tágulásra. Sajnos visszér is előfordulhat, illetve aranyér. Mostantól már nagyon figyelnek a vérnyomásodra a vizsgálatokon. Ez azért van, mert a terhességi magas vérnyomás, vagyis a preeclampsia nagyon veszélyes.

Baba

Kisbabád továbbra is lenyeli a magzatvizet. A bélrendszere azonban már olyan fejlett, hogy tápanyagokat is hasznosít belőle. Táplálékának nagyobb része azonban még mindig a placentából érkezik hozzá.
Mája és lépe továbbra is termeli a vérsejteket, de mostantól már a csontvelő is bekapcsolódik ebbe az értékes munkába.
Ezen a héten a baba majdnem 22 centiméter és 340-350 gramm.

A 22. hét

Mama

Ezen a héten már érezhetsz kisebb méhösszehúzódásokat, amelyeket Braxton-Hicks összehúzódásoknak nevezünk. Ezek fájdalommentes összehúzódások, és nem veszélyesek. Ugyanakkor figyelned kell rájuk, mert ha fájdalmat érzel közben, vagy gyakran ismétlődnek az összehúzódások, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Baba

A babád könnycsatornái is fejlődnek. Már érzi az érintést, ezért gyakran ér az arcához, a teste többi pontjához. Már majdnem 23 centi hosszú a teste és közel 400 gramm.

A 23. hét

Mama

Már csak 17 hét van hátra a szülésig.
A méhed nyomja a hólyagod, ami miatt gyakrabban kell pisilned, sőt, sajnos a vizeletszivárgás sem ritka ilyenkor. Jól teszed, ha elkezdesz intimtornázni. Ezzel erősítheted a medenceféki izmokat, amelyek segítenek meggátolni a vizeletcsepegést.
A súlyod kb. 6 kilóval több, mint a várandósságod elején. Ne feledd, szedd tovább a várandósvitamint, nagy szükség van most a megfelelő tápanyagbevitelre.

Baba

A baba most megközelítőleg fél kiló és 30-35 centiméter. Ilyenkor már az arca is jól felismerhető, egészen hasonlít arra az arcocskára, amit majd a születésekor megpillantasz. A testét fedő szőr sötétebb lesz.

A 24. hét

Mama

Ezen a héten egy nagyon fontos vizsgálaton eshetsz át, a terhességi vércukor teszten. Ez a vizsgálat szűri ki, hogy átmenetileg szembenézel-e ezzel a cukoranyagcsere-problémával. A 24. és a 28. hét között a méhlepény olyan hormonokat termel – ráadásul nagy mennyiségben –, amelyek inzulinrezisztenciát okozhatnak. Ha a terhesléses vizsgálat 120 perces értéke magasabb, mint 7,8 mmol/l, akkor gesztációs diabétesz áll fenn. Ez nem végleges állapot, de a várandósság végéig tart. A szervezeted nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, hogy fenntartsa és szabályozza a vércukorszintet. Ha az eredményed erre utal, dietetikushoz és diabetológushoz irányítanak, hogy beállítsák a diétádat, esetleg inzulinkezelésre is szükség lehet. A terhességi cukorbetegség a szülés után általában megszűnik.
Előzd meg a gyomorégést, mert ez ebben az időszakban gyakori lehet. A méhed növekszik, és felfelé tolja a gyomrod, ami kiválthat refluxot. Kerüld a puffasztó, nehéz, zsíros és fűszeres ételeket, egyél többször keveset.

Baba

A babád már 30-32 centiméter hosszú és közel 700 gramm. Fejlődik a tüdeje, ám a belsejében még nem levegő van, hanem magzatvíz. Erre a hétre elérte teljes fejlettségét a belső fül, ami az egyensúlyát szabályozza.
A kisbaba mostantól életképes, ám még mindig nagyon picurka.

7. hónap

A 25. hét

Mama

Nemsokára a végéhez ér a várandósságod második időszaka. A baba mozgását már erőteljesebben érzed, és a Braxton-Hicks összehúzódások is gyakoribbá válhatnak. A véred mennyisége folyamatosan gyarapszik, aminek köszönhetően a szíved munkája is növekszik.

Baba

A baba most több, mint 33 centiméter és már majdnem 800 gramm. A zsírréteg, ami a születése után védi majd, már kialakulóban van. Ugyanígy a kis hajszálerei is kialakultak már, az orrlyukai kinyíltak.

A 26. hét

Mama

Méhed felső része már a köldököd felett van. Ettől a héttől kezdve már hetente 1 cm-t mozdul felfelé. A babamozgásokat már elég erősen érzékeled, és néha még kellemetlenek is lehetnek. Ilyenkor egy-egy érintéssel a tudtára adhatod, hogy jobb lenne, ha kicsit arrébb menne.

Baba

A kisbaba testsúlya már közel van az 1 kilóhoz és kb. 35 centi hosszú. A bőre már kevésbé áttetsző, és meg is vastagodott. A kisfiúk heréi elkezdenek leszállni a herezacskóba.
Az idegrendszere már képes a karok és a lábak precízebb mozgatására, ezért sokat rugdos, mocorog. Reagál a fényekre és a hangokra.

A 27. hét

Mama

Mivel a súlyod folyamatosan növekszik, fontos, hogy ne hagyd abba az óvatos testmozgást. Előfordulhat, hogy aranyér jelenik meg, aminek a méh nyomása, valamint a progeszteron szintjének emelkedése lehet az oka.

Baba

Már tudod, milyen ritmus szerint van ébren a babád, mikor alszik, mikor aktívabb és mikor nyugodt. A mozgásával mindent jelez feléd. Már egyre többet mozog. A hét végén a babád 35 centi és 1-1,2 kiló. Az agya rendkívül aktív, a tüdeje is majdnem teljesen érett.

A 28. hét

Mama

Elérkezett a várandósságod harmadik, záró időszaka. Nemsokára, 12 hét múlva, a karodban tarthatod a babádat. A megemelkedett testsúlyod miatt gyakrabban fájhat a hátad, a derekad. A baba most már olyan nagy, hogy gyakran nyomja az ülőideged, ami sugárzó fájdalmat okoz a lábakban, a feneked tájékán.
Ebben az időszakban gyakoribb az álmatlanság és a székrekedés is.
Ezen a héten esedékes egy újabb vizsgálat, ahol ugyanaz történik, mint az eddigi vizsgálatokon. Akkor, ha esetleg a korábbi Rh-vizsgálaton kimutatták, hogy Rh-negatív vagy, a babád viszont Rh-pozitív, injekciót kell kapnod, hogy ez ne okozzon problémát a szüléskor és utána. Ezen a terhességi vizsgálaton a nőgyógyász ellenőrzi, hogy a baba hogyan helyezkedik el a méhben.

Baba

Kisbabád még mindig növekszik, a súlya meghaladja az 1 kilót és úgy 35-36 cm. Az agya folyamatosan fejlődik, barázdálódik. A szemhéjai kinyílnak.

8. hónap

A 29. hét

Mama

Ezen a héten már sokszor érezheted úgy, hogy a várandósság lelkileg is megvisel. Sokszor eszedbe juthat a kérdés, vajon jó anya leszel-e, zavarhat a nagy testi változás is. Megterhelő lehet számodra, hogy nem tudsz jól aludni, és előfordulhat, hogy fájdalmaid vannak. Mostanra már a felével több vér kering a testedben, mint a várandósság előtt. Emiatt emelned kell a vasbevitelt. Ha ebből hiány mutatkozik a szervezetedben, akkor szédülhetsz, fáradékonyabb lehetsz. Ezt feltétlenül jelezni kell az orvosodnak.
Figyelned kell arra, hogy elegendő kalciumot fogyassz, mert ez a babának most kiemelkedően fontos. Ha nem kapja meg, amire szüksége van, tőled, a te csontjaidból vonja el majd. Ráadásul, ha nem elegendő a kalciumbeviteled, az növelheti a preeclampsia esélyét, és a babának alacsony lehet a születési súlya.

Baba

Ha a kisbabád ezen a héten születne, még koraszülöttnek számítana, de igen nagy esélye van arra, hogy majd felnőtté váljon, és hosszú élete legyen.
Ezen a héten a fejlődő kisbabád már eléri az 1,25-1,30 kilót és már majdnem 37 centiméter hosszú. A legérdekesebb dolog, ami ezen a héten történik, az, hogy a baba elkezdi szabályozni a testhőjét.

A 30. hét

Mama

Ez egy nehéz hét, mivel sok olyan terhességi tünet, ami a várandósság elején volt jellemző, most visszajöhet. Ilyen például a fáradékonyság, és a hangulatingadozás.
Észreveheted, hogy egy kicsit megnőtt a lábad. Ez a relaxin hormon extra termelődése miatt van. Ez a hormon felel az ínszalagok és a csontok lazításáért. Ez a hormon és az amúgy is megnövekedett testsúly okozhatja a láb növekedését.

Baba

A baba testén lévő lanugo, vagyis a sötét szőr lassan kihullik.

A 31. hét

Mama

Ezen a héten nem sok minden történik veled. Inkább lelkileg kezdesz ráhangolódni a szülésre és az utána következő időszakra.

Baba

A babád folyamatosan növeszti azt a zsírréteget, amely majd védi őt, illetve a bőr ráncait is kisimítja. A hét végére már majdnem 2 kiló és közel 40 centiméter.

A 32. hét

Mama

A méhed több, mint 10 centivel a köldököd felett van, emiatt néha kicsit nehezedre eshet a légvétel. A beleid is mocorognak a babád miatt, a bordák is tágulnak és hólyagod szinte folyamatosan nyomás alatt van.

Baba

Kisbabád nemsokára teljesen kifejletté válik.
A tüdeje fejlődik, ám még mindig nem teljesen érett. A súlya 2 kiló körüli, és a hossza már meghaladja a 40 centit. Egyre kevesebb helye van mozogni, ezért ritkulnak a magzatmozgások, ne ijedj meg.

9. hónap

A 33. hét

Mama

Egy újabb nehéz hét elébe nézel megint. A várandósság most már tényleg lehet terhesség, a kellemetlenségek kicsit jobban kidomborodnak ezen a héten, ráadásul még hőhullámaid is lehetnek. Ezek a hőhullámok a hormonális változásoknak és a több vérnek köszönhetők, valamint a felgyorsult anyagcsere számlájára írhatók. A testsúlyod is jelentősen megnőtt, akár 10-12 kilóval is több lehet, mint a várandósság kezdeti szakaszában.

Baba

Kisbabád immár 42 centiméter és több, mint 2 kiló. A koponya csontjai még rugalmasan alakulnak. Erre szükség is van, hogy a baba könnyebben megszülethessen. A baba többi csontja is még viszonylag puha, rugalmas. A tüdő már majdnem teljesen kifejlett, érett, ahogy a központi idegrendszere is.

A 34. hét

Mama

Előfordulhat, hogy ezen a héten a kicsi már felveszi a szülés előtti, végleges testhelyzetét. Ez több szempontból is jó hír: csökken a nyomás, amit a rekeszizmodra gyakorolt, megszűnnek a légzési nehézségeid és a gyomorégés is enyhül. A húgyhólyagodra nehezedő nyomás azonban nagyobb lesz.

Baba

Kisbaba már közel 2,5 kiló és majdnem 45 centi hosszú. A magzatmáz folyamatosan vastagszik a testén. Ez megkönnyíti a születést és az immunrendszerét is óvja.

A 35. hét

Mama

Hivatalos verzió szerint öt hét van még a szülésig. Előfordulhat, hogy gyakrabban tapasztalsz fejfájást. Ha nagyon gyakori, fontos, hogy szólj róla az orvosodnak, mert terhességi magas vérnyomás is állhat a háttérben.

Baba

Gyakorlatilag a kisbaba már most is teljesen életképesnek számít. Ennek ellenére persze az utolsó hetekben is változik, fejlődik a kisbaba. Az agya, a mája és a tüdeje is az utolsó pillanatig fejlődik. Innentől kezdve a baba úgy 30 dkg-ot hízik minden héten.

A 36. hét

Mama

A méhed már olyan nagy, hogy a hasüreged majdnem teljes egészét kitölti. A mozgás már nem olyan egyszerű számodra. A baba egyre lejjebb kerül
A várandósságod elején elkezdett kialakulni a nyákdugó, ami mostanra már megvastagodott, és nemsokára távozik. Ez a mozzanat már a szülés kezdete.

Baba

Gyakorlatilag a kisbaba már most is teljesen életképesnek számít. Ennek ellenére persze az utolsó hetekben is változik, fejlődik a kisbaba. Az agya, a mája és a tüdeje is az utolsó pillanatig fejlődik. Innentől kezdve a baba úgy 30 dkg-ot hízik minden héten.

A 37. hét

Mama

Igazából most már bármikor megszülethet a kisbabád. Bizonyára nagyon várod már és izgulsz is. Sokkal több Braxton Hicks-összehúzódást tapasztalhatsz, és az ösztrogénszinted is megugrik. A nyákdugó készülődik kifelé, a zselés állagú nyák hamarosan távozik majd.

Baba

Kisbabád fejlődése lényegében erre a hétre befejeződött.

A 38. hét

Mama

Baba már olyan nagy, hogy olyan idegeket nyomhat, amelyek miatt zsibbadást érezhetsz.
A vizsgálaton a nőgyógyászod ellenőrzi, hogy a baba fejvégű fekvésben helyezkedik-e el a méhedben. Ugyanakkor azt is megvizsgálja, hogy a méhnyakad milyen állapotban van, mennyire puhult fel és tágult-e a méhszáj.

Baba

A baba súlya most 3-3,5 kiló és a hossza 45-50 centi. A babák szeme általában kékes, szürkés, csak később alakul ki a végső szemszín. A bőrszíne sem olyan még, amilyen lesz majd később. Születésekor még kissé sötétebb, lehet akár lilás vagy vöröses is. Ez azért van, mert a vérkeringés még lassú ahhoz, hogy kihasson a bőr színére.

A 39. hét

Mama

Méhnyak lerövidül és fokozatosan elvékonyodik. A prosztaglandin hormonok nagyobb mennyiségben termelődnek, ezek elősegítik a tágulást. Hasmenés is előfordulhat, ami szintén a prosztaglandinok hatása.

Baba

A kisbabád összes szerve teljesen kifejlett már, a pici képes a méhen kívüli életre. Ez a hét az utolsó, amikor a baba befordulhat, ha eddig még ez nem történt meg.
A baba bőre alatti zsír még mindig vastagszik, ez szükséges is ahhoz, hogy a testhőjét megfelelően tudja majd szabályozni, miután megszületik. A baba most 45-52 centi és 3-3,5 kiló.

A 40. hét

Mama

Ez a várandósságod utolsó hete.
Már nem kell sokat várnod arra, hogy a karodban tarthasd a várva-várt kisbabád. Ne lepődj meg azonban, ha kicsit még bent marad a „társbérletben”, hiszen az anyukák egy része kicsit túlhordja a magzatát. A várandósság a 42. hétig még nem számít túlhordásnak. Ennek megfelelően, ha nem szülsz ezen a héten, akkor még vizsgálatokra kell számítanod. A babád szívverését, mozgását sokszor ellenőrzik, az orvos ezek figyelembevételével dönt arról, hogy megindítsa-e a szülést.

Lássuk, mire számíthatsz.

1. A vajúdás korai szakasza

Ha az első gyermekedet várod, előfordulhat, hogy a vajúdás korai, első szakaszában nem tudod eldönteni, hogy valódi fájásokkal nézel szembe, vagy Braxton Hicks-összehúzódásokat érzékelsz. A különbség az, hogy a valódi összehúzódások nem szűnnek meg akkor sem, ha lefekszel, vagy máshogy ülsz a fotelban. Erősebbek is, mint a jósló összehúzódások.

2. A vajúdás aktív szakasza

Ilyenkor lehet, hogy kicsit pánikolsz, hogy időben érkezel-e a kórházba, de ne aggódj. Amikor a fájások 3-5 percenként érezhetők, érdemes elindulni.
Az aktív szakaszban a méhnyak már óránként 1 centit tágul, a fájások már szabályosabbak és 2-3 percenként érzed őket. Tovább is tartanak, mint a kezdeti szakaszban, most már 1-1,5 percesek, és erősebbek is. Ez a szakasz nem túl hosszú, de igen intenzív. A szakasz végére eljutsz oda, hogy a méhnyak teljesen lerövidült, és jöhet a kitolás.

3. Kitolás

Kisbabád feje egyre lejjebb és lejjebb ereszkedik, elkezd kifelé nyomakodni a szülőcsatornából. Ez nehéz feladat számára is, de neked is megerőltető, és bizony fájdalmas.

4. Megszületik a méhlepény

A kisbabád születése után vár rád még egy feladat: meg kell szülnöd a placentát. A szoptatás segíti ezt a folyamatot, ugyanis méhösszehúzódásokat okoz, ezzel elősegíti a méhlepény távozását.
Általában szülés után 3-5 napot töltötök a kórházban, kontrollra pedig 6 hét múlva kell visszamenned az orvosodhoz. A kontrollvizsgálaton ellenőrzi, hogy a petefészkek, a méhnyak és a méhed visszarendeződtek-e a szülés előtti helyzetükbe, állapotukba. Ellenőrzi az esetleges gátseb gyógyulását, ha császárral szültél, akkor a heget. Ekkor megbeszélheted vele a szoptatás alatti fogamzásgátlást is.
A kisbabád születése után is figyelj magadra. Most is nagyon fontos, hogy az egészséged minél jobb állapotban tartsd, hiszen a szoptatással még mindig igen szoros kapcsolatban vagy a babáddal. Ráadásul a szervezeted most egy nehéz folyamaton megy keresztül, regenerálódik a kilenc hónapos várandósság és a szülés megpróbáltatásai után. A regenerálódást segíti és a szoptatással a babád egészségét is támogatja egy jól megválasztott várandósvitamin, ami a szoptatás végéig szedhető.

Ilyen az újszülött baba

Bizonyára a sok ultrahangos vizsgálat hatására sokszor elképzelted már, hogy fog kinézni a kisbabád, amikor a karodban tartod majd végre. Legtöbbször nem egészen olyan, ahogy azt elképzeljük. A kisbabák általában 3-4 kiló körüli súllyal születnek, de lehetnek ettől kisebb vagy nagyobb születési súlyúak is. A babák hossza 48-55 centi közötti lehet. Ez is egy általános, többnyire jellemző adat, lehet, hogy a te kisbabád hosszabb ennél, sőt, kisebb is lehet.

A koponya csontjai még mindig képlékenyek, puhák. Ez segít neki abban, hogy könnyebben haladjon a szűk szülőcsatornában. A koponya tetején lévő kutacs azonban még sokáig puha marad.
A magzatmáz sok kisbabán rajta van. Ez nagyon jó, mert támogatja a baba immunrendszerét. Előfordulhat, hogy lanugo is maradt a testén, ez később lekopik majd. A bőre születésekor még nem olyan rózsaszín, inkább kissé lilás színű. Ne ijedj meg, ez rendeződik egy kis idő múlva.
Ha a babád császármetszéssel jött a világra, nem kerül azonnal a mellkasodra, előbb a neonatológus orvos megvizsgálja.

Forrás: www.webbeteg.hu és az Európai Bizottság 432/2012/EU rendelete