Várandósvitamin neked és a babádnak

Gravida Optima

Gratulálunk!
Csodálatos, hogy édesanya leszel!

Ne aggódj, nem vagy egyedül azzal a pici szorongással, ami a határtalan öröm mellett a lelkedbe költözött.
Minden kismama aggódik kicsit, hogy milyen lesz a várandósság és vajon
megtesz-e mindent születendő gyermeke egészséges fejlődéséért.

A várandósság sok energiát igényel

Nemcsak lelkileg, hanem testileg is nagy változáson mész keresztül a kilenc hónap alatt. Egy új élet fejlődik benned, ami óriási felelősséggel jár, hiszen a kisbabád rád van utalva, a te szervezeted biztosítja számára a létfontosságú tápanyagokat az egészséges fejlődéshez.

Miért szükséges a vitaminok és ásványi anyagok pótlása a várandósság során?

A terhesség alatt végbemenő legfontosabb élettani változások az anyai, a lepényi, a magzati szövetgyarapodás.
A vérplazma térfogatnövekedése akár a 40%-ot is elérheti. A vízben oldódó vitaminok kiválasztódása fokozódik, az anyánál a csontok kalciumtartalma csökken, amelyeket szintén pótolni kell.
Mindezeket csak a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelével tudod fedezni magadnak és a kisbabád fejlődését, egészségét is így támogathatod.

Miért a Gravida Optima?

A magzat számára az anyai szervezet biztosítja a növekedéséhez és a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, önmagában az egészséges táplálkozás nem mindig elegendő.
A Gravida Optima egy komplex készítmény, amelyet úgy állítottak össze, hogy már a tervezés fázisában is szedheted, ugyanakkor a babavárás kilenc hónapja alatt alkalmazkodik a szervi és szöveti szinten kialakuló élettani változásokhoz, és összetevői gondoskodnak a várandóság alatt megnövekedett tápanyagigényről.

Mit nyújt neked a Gravida Optima a várandósság alatt?

Nem kell váltani a különböző összetételek között, folyamatosan szedhető a teljes várandósság alatt, folytatva egészen a szoptatás végéig.

Az ásványi anyagokat és a vitaminokat (D-vitamin kivételével) szervezetünk nem képes előállítani, ezért kívülről a táplálkozás során kell a megfelelő mennyiségben és rendszeresen bejuttatni. Mivel a testünkben csak kis mennyiségben vannak jelen, ezért folyamatos pótlásuk elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez.

Az „intenzív gazdálkodás” módszerei miatt a növények és a gyümölcsök jóval kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak mint korábban, ezért van szükség komplex terhesvitaminra.

A Gravida Optima komplex összetételét a hazai táplálkozási szokásokat figyelembe véve alakították ki, amely kiegészíti az anya és a magzat szervezetének megnövekedett tápanyagigényét.

A Gravida Optima filmtablettája 13 vitaminnal és 8 ásványi anyaggal, lágyzselatin kapszulája pedig omega-3 zsírsavakkal támogatja a várandósság és később a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükségletet. Valamennyi komponense részt vesz vagy hozzájárul a várandósság alatt az anyában bekövetkező élettani változásokhoz és szerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében, növekedésében.

Minőségi összetevők neked és a babádnak

Válaszd a Gravida Optima étrend-kiegészítőt,
amelynek komplex összetétele biztosítja a megnövekedett tápanyagigény pótlását a babatervezéstől a szoptatás végéig.
Többek közt tartalmaz folsavat, metilfolátot, omega-3 zsírsavakat, D-vitamint, vasat.

  • Laktózmentes 3
  • Gluténmentes 3
  • Cukorbetegek is fogyaszthatják 4

Miért fontosak a folátok?

Elengedhetetlen a várandósság alatti folátbevitel, amely szerepet játszik a sejtosztódásban és a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében. Hozzájárul a normál vérképződéshez és az immunrendszer megfelelő működéséhez. 1

A kiegészítő folsavbevitel növeli az anyai folátellátottság szintjét. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője. Fogamzóképes korú nőknél a jótékony hatás napi 400 μg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el. A folsav „aktív” vitaminná a MTHFR enzim hatására válik. Csökkent enzimfunkció esetén a hasznosuláshoz a metilált folsav szükséges. 2

Miért fontosak az omega-3 zsírsavak?

Ezek a szervezeted számára nélkülözhetetlen, esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak. A szervezet nem tudja előállítani őket, ezért az étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinned. A tengeri halak fogyasztása a higany- és más nehézfém-tartalmuk miatt csak kis mennyiségben javasolt a várandósság alatt.
Többféle omega-3 zsírsav létezik, az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).
A DHA az agyban és a retinában található sejtmembránok összetevője. A DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához. 1

Miért fontos a vas?

Várandósság alatt a kismama vasigénye a kétszeresére nő, amely az időben elkezdett vasraktárak feltöltésével biztosítható. A vas hiánya anaémiához (vérszegénységhez) vezet.
A várandósság alatti anémiák 95%-a vashiány okozza. A vasraktárakat önmagában étrenddel nem tudod feltölteni, ezért szükséges a vaspótlás már a babatervezés időszakában. A csökkent vasraktárak feltöltése ugyanis 3-6 hónap! Hasznos tudni, hogy a C-vitamin fokozza a vas felszívódását. 1
A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez és az immunrendszer normál működéséhez, részt vesz a normál oxigénszállításban és szerepet játszik a sejtosztódásban. 1

Miért fontos a jód?

A várandósság alatti fokozott jódürítés miatt és mivel hazánk jódhiányos terület, kiegészítő jódbevitel szükséges.
A jód hozzájárul a pajzsmirigyhormon normál termelődéséhez és működéséhez.1 A magzati pajzsmirigy fejlődéséig és hormontermeléséig a magzati idegrendszer fejlődése az anyai pajzsmirigyhormontól függő folyamat. 3

Miért fontos a cink?

Hazánkban az alacsony cinkellátottság a nők 35%-át érinti4 és várandósság alatt is elégtelen a táplálékkal bevitt mennyiség.

Már a babatervezés időszakában meghatározó a szervezet cinktartalma, hiszen szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában. 1

Számos enzim alkotórészeként szerteágazó szerepet tölt be az emberi szervezetben, és nagy jelentőséggel bír a magzat kialakulásában és fejlődésében.

Hozzájárul a normál DNS-szintézishez, szerepet játszik a sejtosztódásban és a normál fehérjeszintézisben, valamint részt vesz az A-vitamin normál anyagcseréjében. 1

Forrás:
  • 432/2012/EU rendelet
  • 1924/2006/EK rendelet
  • Prof. Dr. Szilágyi András: A női infertilitás endokrinológiai vonatkozásai 2017
  • OTÁP 2014. IV. A magyar lakosság mikroelem-bevitele