Dúla vagy szülésznő? Melyiket válasszam?

Dúla vagy szülésznő? Melyiket válasszam?

Minden édesanyának segítségre van szüksége a szülés során. Szerencsére két szakértő segítő is rendelkezésre állhat, persze a szülészorvoson kívül. Az egyik a dúla, a másik a szülésznő. De melyiket válaszd? Kell egyáltalán választani közülük?

Sokan úgy gondolják, a dúla és a szülésznő hasonló feladatot látnak el a szülés és az oda vezető út során. Valójában azonban eltérő képzettséggel, képesítéssel rendelkeznek, és emiatt a feladataik is eltérőek.

Mit csinál a dúla?

A dúla szó görög eredetű, a jelentése: az asszony szolgálója. Úgy gondolj a dúlára, mint egy nagyon jó barátnőre, egy asszony-segítőre. A dúla szerepe már a babavárás elején fontos. A dúla segít abban, hogy megtervezhesd a szülés folyamatát, válaszol neked a felmerülő kérdésekre. A dúla nem valaki más szerepét ölti magára, nem szülésznő, nem is orvos. A dúla maga is édesanya, pontosan tisztában van azzal, mivel jár egy szülés, a vajúdás, hiszen ő is átélte már. Tudja, mit érzel, mi zajlik benned ebben a lelkiállapotban, és mi történik a testedben. A dúla a szülés folyamán a kismama jóllétét tartja szem előtt. Vizsgálatot nem végez.

Ancsi, a barátnőm dúla segítségét kérte a várandóssága során. Sok volt benne a bizonytalanság, amit Annamari, a dúlája igen nagy tapasztalattal tudott enyhíteni. „Fogalmam sem volt, hogy vajon jó anya leszek-e. Annamari elmesélte, hogy ezzel ő is így volt, benne is voltak bizonytalanságok a jövőt illetően. Megnyugodtam, hogy valakivel ki tudom beszélni ezeket a félelmeket. A férjem mindig csak azt hajtogatta, hogy biztosan nagyon jó anya leszek, de úgy éreztem, nem érti igazán, mi is az én problémám. Annamari pontosan tudta, min megyek keresztül. Lelki és testi segítő is volt, hiszen a sok furcsa fájdalomra, kellemetlen érzésre is tudta a megoldást.”

Ancsit megnyugtatta, hogy bármikor beszélhetett Annamarival, és szinte bármit szóba hozhatott neki, még azt is, amiről azt gondolta, ciki, vagy buta kérdés. Elmondta neki, milyen fájdalomcsillapító lehetőségek vannak, hogyan lehet könnyebb a vajúdás. Ancsinak a vajúdás során a dúlája segített a gátmasszázsban, és végig vele volt. Nem vette át a férje szerepét, amikor kellett, akkor segített Ancsinak.

„A szülés után segített a szoptatás kezdeti szakaszában, megmutatta, mit hogyan csináljak. Elmagyarázta, hogy a baba végig velem lehet, nem kell beleegyeznem abba, hogy tápszert kapjon, vagy mások lássák el. Ez nagy segítség volt számomra. Nagyon szoros lett a kapcsolatunk Annamarival. Még a szülés után is sokáig részt vett az életünkben. A legjobb döntés volt, hogy felkértem őt, hogy kísérjen végig ezen a nagyon fontos úton.”

Mit csinál a szülésznő?

A szülésznő egy képzett egészségügyi szakember. A szerepe kulcsfontosságú a szülés során. A legfontosabb feladata a szülőszobai segítség egészen a vajúdástól a baba megszületéséig. Rád és a babára is figyelmet fordít. Vizsgálatokat is végezhet: megnézi a méhszájad, mennyire tágult ki, vérnyomást mér, mindenről tájékoztatja az orvost, és közös döntést hoznak arról, hogyan történjenek a dolgok a továbbiakban. Ha minden rendben zajlik, szinte egyedül levezényli a szülést.

Dalma barátnőm választott szülészorvosnál és választott szülésznő segítségével szült. „Erzsike, a szülésznőm egy igazi kincs volt számomra. Minden tekintetben biztonságban éreztem magam, még akkor is, amikor az orvosom nem volt jelen a szülőszobán. Erzsike a terhesgondozások során is mindig ott volt, segített, a CTG-ket is ő végezte. A szülésnél végig jelen volt, segített.  Amikor megszületett a fiam, segített mellre tenni, majd ellenőrizte, hogy minden rendben van-e odalent. A méhlepény megszületésénél is segédkezett. Számomra nagy megkönnyebbülés volt, hogy egy ilyen kiváló szakember van mellettem ebben a nehéz időszakban.”

A szülésznők képesek kezelni a szülés utáni vérzést az esetleges szövődményeket.

Mi alapján dönts?

Lehetőséged van arra, hogy válassz dúlát és ugyanakkor szülésznő segítségét is igénybe vedd. Ha nem választasz szülésznőt, kórházi szülés esetén az orvos mellett általában szülésznő is jelen van. Ugyanakkor talán a legfontosabb szempont az, hogy támogató segítséget kapj. Fontos, hogy a választott segítőd ossza a szüléssel kapcsolatos véleményed, legyen elegendő tapasztalata. A választásban az is segíthet, ha valaki ajánlja számodra a segítőt. Valaki olyan, hozzád közel álló személy, akinek a véleménye sokat jelent számodra. 

Nem kell döntened a kettő közt. A dúla és a szülésznő egyaránt segítséget nyújthat számodra a szülés során. Ám tudnod kell, hogy mivel a dúla nem egészségügyi szakember, nem is végezhet ilyen tevékenységet. Ha lelki segítségre van szükséged, akkor viszont a dúla vezetése fontos lehet számodra.

Bármi is a döntésed, az bizonyára a legjobb lesz neked és a kisbabádnak is. Ne félj kérdezni, segítséget kérni olyanoktól, akik már átestek a szülésen, és tudják, mi zajlik pontosan. Azt azonban csak te tudhatod, mik az igényeid. Ha ez alapján választasz, bizonyára a legjobb döntést hozod majd.

 

Kovács-Hain Zsuzsa

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!