A tudósok folyamatosan vizsgálják a méhen belüli életet. Kíváncsiak, mit, hogyan csinálnak a fejlődő magzatok. Nemrégiben arról készült egy tanulmány, hogy hogyan reagálnak a picik bizonyos zöldségek ízére. Az eredmény nagyon érdekes lett.
Egy 2022-es angol tanulmány – amely a Psychological Science folyóiratban jelent meg – keretein belül száz kismama várandósságának bizonyos szakaszát vizsgálták. A tanulmány elkészítésében a durhami Magzati és Neonatális Kutatólaboratórium és a közép-angliai birminghami Aston Egyetem tudósai, valamint a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ csapata vett részt.
A 32-36. hétben megfigyelték a fejlődő kisbabákat. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon hogyan reagálnak a kicsik bizonyos ízekre. A résztvevő kismamák egy része porított kapszula formában kapott répát, néhányan ugyanígy kelkáposztát, a csapat egy része pedig egyiket sem. Húsz perc múlva megfigyelték, hogy a kelkáposzta nem nyerte el a babák tetszését, összeráncolták a szemöldöküket, miután az édesanyjuk elfogyasztotta. A sárgarépa ezzel szemben nagy kedvenc volt a magzatok körében, mosolyogtak a 4D-s ultrahangvizsgálat közben. Azok a babák, akiknek az édesanyja nem fogyasztott semmilyen kapszulát, nem mutattak semmilyen reakciót a vizsgálatkor.
Dr. Daniel Robinson neonatológiai docens, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, ugyanakkor neves szakértője a témának, elmondta, hogy az újszülöttek általában pozitívan reagálnak az édes ízekre, előnyben részesítik azokat.
Beyza Ustun, a tanulmány vezető kutatója elmondta: „Számos tanulmány szólt arról, hogy a csecsemők érezhetik az ízlelést és a szaglást az anyaméhben, de ezek a szülés utáni eredményeken alapultak, míg a mi vizsgálatunk az első, amely a születés előtt vizsgálta és feltárta ezeket a reakciókat.”
A kutatók szerint a magzati korban tapasztalt ízek, és persze az, hogy ezek közül melyeket szereti a baba, befolyásolják a születés utáni étkezési preferenciák kialakulását.
Az ember az ízeket az íz és szag kombinációján keresztül tapasztalja meg. A kutatók úgy vélik, hogy a magzatok a magzatvíz lenyelésével és belélegzésével.
A kutatók azt gondolják, hogy az eredmények tükrében jobban megismerhetők az emberi íz- és szagreceptorok, valamint az észlelés és a memória fejlődésének megértését.
Abban az esetben, ha a baba magzati korban olyan ételek ízét érzi, amelyekre nem feltétlenül pozitív a kezdeti reakciója, képes hozzájuk szokni, és születését követően már nem biztos, hogy kellemetlenek lesznek számára. Lehet, hogy a babád kicsit húzza a száját a kelkáposzta ízére, amíg még a pocakodban van, de ha te szereted és gyakran fogyasztod, ő is megkedvelheti, és elfogadja majd, amikor annak eljön az ideje.
Komáromi Csenge
Forrás:
https://www.cbsnews.com/news/fetuses-apparently-like-carrots-but-kale-not-so-much-ultrasounds-show/