Anya, apa, öleljetek gyakran magatokhoz!

Anya, apa, öleljetek gyakran magatokhoz!

Emlékszem, amikor megszülettek a gyermekeim, valami földöntúli boldogság vett rajtam erőt, ami csak fokozódott akkor, amikor először a karomban tarthattam őket. Ez az első fizikai kontaktus, az első érintés olyan intim pillanat, amely megpecsételi ezt a csodálatos kapcsolatot anya és gyermek között. A legújabb kutatások szerint azonban nemcsak emocionálisan nagyon fontos a szülői érintés, hanem a gyermek agyfejlődésére is hatással van.
Nem újdonság, és még ma is nagyon sok kutató foglalkozik azzal, hogy az újszülött csecsemőre pozitív hatással van a szülői érintés. Az első bőr-bőr kontaktus nagyon fontos, már a legkisebb fizikai érintkezésnek is nagy a jelentősége, a baba testi-lelki egészsége szempontjából nélkülözhetetlen.

A baba, születése előtt is már sok mindent érzékel az anyaméhben, az első tapasztalatait a külvilágról bőr általi érzékelés útján szerzi. Nem véletlen, hogy a koraszülött kisbabák ápolásában is nagy eredményeket érnek el az ún. kenguru módszerrel. Az anya és a baba hosszú időn át bő-bőr kontaktusban maradnak, így a kicsi közvetlenül érzékelheti az édesanyját.

Szülés után is azért helyezik az édesanya mellkasára a kis újszülöttet, hogy a kontaktus által megkönnyítsék a szoptatást, könnyítsék a baba légzését, normalizálódhasson a test hőmérséklete.

Már az ’50-es évektől kezdve foglalkoztatja a kutatókat az, hogy a szülői érintés gyakorisága milyen mértékben befolyásolja a gyermek agyi fejlődését, és milyen hatással van a pszichére az érintés hiánya. Az utóbbi években már arra kerestek bizonyítékokat, hogy ez olyan fontosságú dolog egy gyermek életében, hogy mérhető is.

Bebizonyították, hogy azoknak a gyermekeknek, akik több fizikai kontaktusban részesültek, fejlettebb lett az agyuk szociális viselkedésért felelős része. Emberek esetében nagyon nehéz lenne bizonyítani, hogy mi történik abban az esetben, ha teljesen elvonják egy gyermektől a szülői érintést, hiszen ilyen kísérletet nem lehetne folytatni (ki lenne erre képes?). Ám állatok esetében kimutatható volt, hogy azok az egyedek, akiket eltaszított az anyjuk, máshogy fejlődtek, mint azok, akik folyamatos szülői kontaktusban maradtak.

Az édesanya érintése mellett az édesapával való kontaktus is rendkívüli fontosságú a baba szempontjából. Sokszor – ha császármetszésre kerül sor, vagy az anya valamilyen okból nem tudja a karjába venni a picit – az apuka menti meg a helyzetet. Sok helyen ugyanis szőr-bőr kontaktusra kerül sor a szülés után, azaz az édesapa mellkasára kerül a kicsi. Így is hallja a szívdobogást, ami számára megnyugtató, így kevésbé sír a nagy megpróbáltatás után.

3 tipp otthonra

 1. Tartsd magadhoz közel a babát, ahányszor csak tudod. Fektesd őt a mellkasodra, vagy az édesapja mellkasára. Figyeld meg, milyen gyorsan megnyugszik, ahogy érzi a bőröd közelségét, hallja a szíved dobbanásait.
 2. Szoptasd, ameddig csak igényli. Ez szintén jó alkalom az érintkezésre. Ha tápszeres a kicsi, akkor is érintsd meg, tartsd magadhoz közel.
 3. Egész nap szeretgesd, ölelgesd. Pelenkázásnál, fürdés után, mindig. Te is imádni fogod, ő pedig csodásan fejlődik majd.
Jó hír, hogy az érintés pozitív hatása egész életünkben érezhető. Azok az emberek, akiket sokat ölelgetnek, megérintik, simogatják őket, boldogabbak.


Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!