Tavasszal az emberek általában – a megújulás jegyében – diétába kezdenek. Ezt várandósan felejtsd el! Inkább élvezd a sok friss zöldség és gyümölcs által nyújtott ízorgiát, juttass sok-sok vitamint a szervezetedbe a hosszú „téli álom” után.
Ilyenkor már nagyon vágyunk a sok finomságra, zöld, piros, sárga színekre, harsogó zöldségekre, édes és fanyar gyümölcsökre. A várandósság alatt különös odafigyelést kíván a táplálkozás, hiszen nagyban tőled függ, hogy a babád egészségesen fejlődik-e a pocakodban. Lássuk, mire érdemes figyelned most tavasszal, várandósság előtt és alatt.
Nem vársz még kisbabát, csak készülsz rá
Az anyukának fel kell készülnie, hogy minden rendben legyen a várandósság alatt. Nagyon fontos, hogy megfelelő fizikai állapotban legyél, mire beköltözik a kis jövevény. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel töltsd fel a tél alatt kiürült raktáraid. Ezzel nagyban befolyásolhatod a teherbe esés sikerességét is. Érdemes kerülni a mesterséges édesítőszereket, mert megdolgoztatják a májat, valamint az ételízesítők használatát, mivel a bennük lévő glutamát hat a prolaktin és az inzulin szintre, ez is hatással lehet a fogantatásra. Fogyassz sok olyan ételt, ami friss, tavaszi alapanyagokból készül.
Újhagyma: allicint tartalmaz. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, valamint segíti az emésztést. Használd fel az egész újhagymát, a zöldje is nagyon finom, például egy szuper tojásrántottában, vagy akár salátákhoz.
Spárga: a tavasz hírnöke. Rostban és fehérjében gazdag zöldség. Segíti az emésztést és támogatja az immunrendszer működését, sok benne az A-vitamin, a C-vitamin és magas a folsav tartalma.
Édeskömény: kora tavasszal a legfinomabb. Szintén magas a rosttartalma, viszont alacsony a kalóriatartalma. Csökkenti a puffadást, teltségérzetet és javítja az emésztést. Adhatod salátákhoz, hús vagy hal mellé köretként, grillezve, párolva is nagyon finom.
RECEPT TIPP
Friss spárgasaláta újhagymával
500 g zöldspárgának vágd le a kemény végeit (ezt felhasználhatod később zöldség alaplé készítéséhez, ezért ne dobd ki, le is fagyaszthatod), és mosd meg alaposan a zöldséget. Ezután egy serpenyőbe tegyél egy kis olívaolajat, és a spárgát pörgesd át rajta, néhány perc alatt kész is, nem kell túlpirítani. Amíg még meleg, facsard rá egy kisebb citrom felének a levét, és ha sikerült biocitromot venned, akkor reszeld rá a héját is a spárgára. Vágj fel három-négy szál újhagymát (használd a zöldjét is). Szórd rá a spárgára, jól keverd össze. Ha úgy érzed, egy kis sót és borsot tehetsz a salátádra, sőt felturbózhatod egy kis héjában főtt, majd olajon átsütött burgonyával is. Ezt a salátát használhatod halak vagy húsok mellé köretként, de önmagában is nagyon finom csemege.
Már a pocakodban növekszik a kisbabád
Ha egészséges vagy, úgy 9-12 kiló körüli hízásra számíthatsz a várandósság ideje alatt. Ez lehet kicsit kevesebb, de törekedni kell arra, hogy ne legyen sokkal több. Főleg akkor kell óvatosnak lenned, ha alapból van egy kis túlsúlyod.
Egy nagyon makacs tévhitnek kell ellentmondani, mégpedig annak, hogy várandósság alatt kettő helyett kell enni. Ha túlzásba esel, akkor a terhesség alatt nőhet a vérnyomás, nagyobb eséllyel fordulhat elő a terhességi cukorbetegség. Az energiaszükségleted kb. 300 kalóriával növekszik a várandósság előttihez képest.
A tavasz tárháza hatalmas, csak győzz válogatni belőle. A lényeg az, hogy a fehérje- és rostforrásokat részesítsd előnyben, ugyanakkor a szénhidrátokat igyekezz mérsékelni. A gyorsan felszívódó szénhidrátokat kerüld, inkább lassan felszívódó szénhidrátokat válassz. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonák, amelyekből minden nap fogyassz. Egészséges fehérjeforrások a sovány húsok, a halfélék, a tojás és a különböző magvak – amelyeket kenyérbe sütve is kipróbálhatsz –, valamint a tejtermékek. Egészséges zsírokra is szükséged van, válassz hidegen sajtolt növényi olajokat.
A tányérodon a legnagyobb helyet a szezonális, tavaszi zöldségek foglalják el, eggyel kisebb helyet adj a húsnak, még kisebbet a szénhidrátoknak és a zsíroknak.
RECEPT TIPP
Epres spenótsaláta lazaccal és magvakkal
Rendkívül gyors ebéd vagy vacsora lehet ebből a fogásból, nagyon könnyű elkészíteni, és ha szereted a halat, imádni fogod. Magas a folsavtartalma, ezért kifejezetten ajánlott.
25 dkg bébispenótot szórj egy nagy tálba, dobj rá néhány epret félbevágva, keverd össze őket. Az öntethez egy kis olívaolajba facsarj citromlevet, sózd, borsozd. Locsold meg a salátát. A lazacot sózd meg, tehetsz rá egy kis fokhagymát, de akár zöldfűszerekkel is feldobhatod. Kend be a felületét olívaolajjal, és grillserpenyőben süsd mindkét oldalát 5-5 percig. Akkor jó, ha még egy kicsit rózsaszín, de semmiképp se maradjon nyers. Tálald ki a halat és a spenótsalátát, majd szórd meg az egész tányért tökmaggal, szotyival, szezámmaggal vagy bármilyen maggal, amit szeretsz.
A tavasz színeit és ízeit folyadék formájában is élvezheted. Csinálj smoothie-kat, gyümölcsökkel, zöldségekkel, vagy egyszerűen csak facsard ki a levüket, és idd meg.
Mivel várandósság alatt igencsak megnövekszik a szervezet tápanyagigénye, nem szabad megfeledkezned arról, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet juttass be. Ha hiány alakul ki, az hozzájárulhat számos fejlődési rendellenesség kialakulásának kockázatához. és a te egészséged is befolyásolhatja. Az egyik legfontosabb vitamin babaváráskor a D-vitamin, amelynek pótlására már a várandósság tervezésekor is nagy hangsúlyt kell fektetni. Amint a terhességi teszt pozitív eredményt mutat, a D-vitamin bevitelt napi 2000 NE-re (nemzetközi egységre) kell emelni, és végig, a 9 hónap alatt ennyit kell bevinni. A szoptatás alatt is figyelj a pótlására! Ahhoz, hogy megfelelő legyen a tápanyagpótlás, érdemes várandósvitamint szedni, amely a megfelelő arányban tartalmaz minden olyan tápanyagot, amelyekre neked és a babádnak is szüksége van. Kérd ki a nőgyógyászod tanácsát!
Kovács-Hain Zsuzsa