Türelmetlen szülők

Türelmetlen szülők

A karantén alatt mindkét gyermekem feladta nekem a leckét. Nem tagadom, hogy néha elszakadt a cérna, és még kiabáltam is. Nyugtattam magam, hogy az én gyerekkoromban is kiabáltak a felnőttek, mégis ember lett belőlünk. De közben, a lelkem mélyén tudtam és tudom, hogy ez a mai gyermekekre már nem alkalmazható módszer.

Nem szokásunk itthon a testi fenyítés, minden formáját elítéljük, még akkor is, ha sokat hallani, hogy egy-két atyai (anyai) pofontól még senkinek semmi baja nem lett. Úgy érzem, vannak olyan értelmesek és érzelmesek a gyermekeim, hogy megbeszélhetem velük emberi módon, ha valami nem tetszik. Mindig is annak a híve voltam, hogy a gyermek nem hülye, megfelelő stílusban, a bizalmát elnyerve, a szeretet nyelvén is lehet fegyelmezni, ha épp ez szükséges valamiért. Soha nem is volt ezzel gond a családunkban, mindig el tudtuk magyarázni a lányoknak, ha valamit nem tartottunk jó ötletnek, vagy valamivel kapcsolatban elvárásaink voltak. A karanténhelyzet azonban mindent megváltoztatott, főleg az én türelmemnek rajzolt nagyon éles határvonalat.

Elszakadt a cérna – többször is

Nem vagyok rá büszke, de ez van, ez vagyok, én is ember vagyok. Imádom, szeretem a gyerekeimet, és amikor az élet a normális mederben folyik, nincs is semmi gond (esetleg néha kiakadok, de hamar elhessegetem a dolgot, és minden megy tovább). A bezártság azonban nagyon megváltoztatta az egymáshoz való hozzáállásunkat.

Volt, hogy ők kiabáltak velem, pont úgy, ahogy én kiabáltam előzőleg velük. Ilyenkor persze rettenetesen elszégyelltem magam, hogy egy hamisítatlan tükörképet mutatnak felém. Elgondolkodtam, és megpróbáltam a helyzetet orvosolni. Így tettek ők is. Ha gond volt köztünk, azt szinte azonnal rendezni tudtuk, hála a jó kapcsolatunknak. Ám úgy érzem, ezzel nincs elintézve ez a néhány hónap.

Helyre kell hozni

Most, hogy feloldották a korlátozásokat, az iskolák nem tárták ki újra kapuikat, a lányok ugyanúgy itthonról tanulnak. Tudom, hogy szükség lesz arra, hogy dolgozzunk a kapcsolatunkon. Azon, hogy helyrehozzuk, ha valami elromlott. Hallgatni nem szabad róla, mert az sérelemként rág bennünket belülről.

Ha te is hasonló cipőben jársz, foglalkoznod kell a gyermekeiddel való kapcsolatodon.

 • Mondd el nekik, hogy ugyanúgy, ahogy számukra, neked is nehéz volt az elmúlt néhány hónap.
 • Nyugodtan kérj bocsánatot tőlük. Attól, mert gyerekek, még szükségük van rá, hogy tudják, sajnálod. Ezzel példát mutatsz, hogy fontos elismerni, ha hibáztunk. Te mint szülő nem vagy tökéletes, de ez nem is baj, csak be kell ismerni.
 • Ha hibázik, neki is el kell ismernie, nem lehet felmenteni csak úgy, csak azért, hogy nehogy megbántódjon.

Ne feledd, a szülő feladata az, hogy megalkossa a családi szabályokat, a gyermek ezeket követi. Jó, ha ezek a szabályok nem tiltások mentén születnek, hanem észérvekkel mondják el, hogy mit kerüljön el. A nem szabad, ne csináld jellegű mondatok egy idő után már nem mondanak semmit a gyerekeknek. Ha ezeket megpróbálod kerülni, akkor könnyebb dolgod lesz, és a gyerekeknek is.

Számomra a nehézség mindkét kislányomnál máshol jelentkezett. A nagyobbik már 13 éves, nála a kamaszkor jellegzetes, apró lázadásaival kellett megküzdenem. A kisebbik lányom tízéves, és mint második gyermek, hajlamos arra, hogy az egyedüllét kiakassza, folyton a nővérével lenne. Ez persze kettejük közt sok konfliktushoz vezetett. A feladatom az volt, hogy ezeket valahogy megoldjam, feloldjam. Sokszor éreztem ezt tehernek, hiszen a saját problémáimmal, munkával, házimunkával is meg kellett küzdenem. A jó irány az lett volna, hogy rávezetem őket arra, hogyan tudják a konfliktusaikat egymás közt kezelni. Ezen dolgozunk most.

Nagyon nehéz jó fejnek lenni, olyan szülőnek, akire mindig számíthatnak, aki egyszerre jóbarát, jó hallgatóság, és kicsit cinkos is. Ugyanakkor meg kell őrizni egy bizonyos tekintélyt (nincs rá jobb szó, bár nem szeretem), hiszen én vagyok az anyukájuk, emellett rendkívüli mennyiségű türelemre van szükség, hogy megfelelően tudjak reagálni az ő reakcióikra. Azoknak, akik egészen kicsi gyermeket nevelnek, talán egy fokkal nehezebb a dolguk, hiszen a kicsik még nem tudják mindig elmondani, hogy mi nyomja a szívüket. Tudnod kell, hogy hosszú folyamat, amíg egy gyermek feltérképezi a körülötte lévő világot. Kisgyermek korban dacol, később ellenáll, majd lázad, és azt hiszi, mindent jobban tud.

Neked pedig ekkor kell elővenni a legjobb énedet, és segíteni neki. Megérteni, hogy mi zajlik benne, és elmondani, hogy ezzel mit okoz benned.

Legyenek saját szabályaid a nevelésükkel kapcsolatban, ne kövesd az édesanyád vagy más elveit. Mert minden gyermek más, és mindegyiküknek más kulcs nyitja a lelkének zárját.


Kovács-Hain Zsuzsa

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!