Termékenység, babavárás - Így készülj életed legnagyobb utazására

Termékenység, babavárás - Így készülj életed legnagyobb utazására

Előbb-utóbb minden fiatal pár életében eljön a pillanat, amikor szóba kerül a babavállalás, a családalapítás. De vajon mikor vagy a legtermékenyebb, hogyan tudod kitalálni, melyik a legkedvezőbb időpont az együttlétre, hogy minél nagyobb legyen az esély a fogantatásra?

Ismerd meg a ciklusod

Menstruációs ciklusnak nevezzük a menstruációd első napjától a következő menzesz első napjáig tartó időszakot. A hormonjaid ekkor egy olyan folyamat támogatásába kezdenek, amely segíti a teherbe esést, azaz a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

Az átlagos női ciklus hossza 28 nap, de mivel nem vagyunk egyformák, a ciklusod lehet ennél rövidebb vagy hosszabb is. Amíg 21-35 nap között van a ciklus hossza, teljesen normálisnak tekinthető. Vannak, akik minden hónapban napra pontosan menstruálnak, 28 naponként, másoknál rendszertelen a ciklus. Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor nagyon fontos, hogy ismerd a tested, ismerd a ciklusod tüneteit.

A női ciklusnak négy szakasza van:

·   menstruációs szakasz

·   follikuláris szakasz

·   ovulációs szakasz

·   luteális szakasz

A menstruációs szakasz

A ciklusod mindig a menstruáció első napján kezdődik. A vérzés csupán pár napig tart, átlagosan 4-5 nappal kell számolni. A nagy mennyiségű vér, az erős, görcsös fájdalom nem normális tünetek, ezekkel jobb, ha orvoshoz fordulsz. Kisebb görcsök még elfogadhatók, hiszen ilyenkor a méh nagyon dolgozik.

A follikuláris szakasz

A menstruációs szakasz elindulásával egyidőben megkezdődik a follikuláris fázis is. Ebben a szakaszban a tüszőérést serkentő hormon (FSH – follikulus stimuláló hormon) szintje emelkedik. Ennek következménye, hogy a tüszőben petesejtek érlelődnek. Egy-egy ciklusban mindössze 100-200 kezd el fejlődni, majd a végén csak 1-2 érik meg.

Az ovulációs szakasz

Az ösztrogén termelése felgyorsul, ennek hatására a méhnyálkahártya lassan megvastagszik. Az ösztrogénszint emelkedése a luteinizáló hormon (LH) szintjének emelkedését váltja ki. Ez a hormon felel az érett petesejt kilökődéséért - ez maga az ovuláció. Átlegos, 28 napos ciklus esetén ez kb. a 14. nap tájékán következik be.

A luteális szakasz

De mi lesz a megrepedt tüszővel, amiből kiszabadult az érett petesejt? Ebből a tüszőből lesz az ún. sárgatest, amely a cklusod végéig progeszteront termel. Ez a hormon segíti a méhnyálkahártyát abban, hogy felületén jól megtapadhasson a megtermékenyített petesejt.
A petesejt, a kilökődése után a méh felé veszi útját, de nagyon rövid életű, csak 24 óra áll rendelkezésükre a hímivarsejteknek arra, hogy megtermékenyítsék.

termekenyseg-babavaras2

Tudd meg, mikor vagy termékeny!

Egy cikluson belül a termékenység tekintetében három szakaszt különíthetünk el:

1.  Részben termékeny időszak: ide tartoznak a menstruáció alatti napok, a menzesz végétől az ovuláció előtti pár napig. Kicsi az esélye a fogamzásnak, de előfordulhat.

2.  Termékeny időszak: ezek a napok a peteérés körüli napok, ekkor a legnagyobb az esély arra, hogy teherbe ess.

3.  Terméketlen időszak: a peteérés utáni időszak, kb. a harmadik naptól a következő menstruációig tart. A teherbe esés kizárt, hiszen a sárgatesthormon megakadályozza, hogy újabb petesejt érjen be.

Így számíthatod ki a peteérés időszakát

Ébredési hőmérséklet mérésével

A ciklusod luteális szakaszában sárgatesthormon termelődik, ami enyhe hőmérséklet-emelkedéssel jár együtt. Ez azt jelenti, hogy megtörtént a peteérés, így ebben a ciklusban nem lesz újabb. A leginkább termékeny napok a legmagasabb testhő elérése előtt van, úgy 3 nappal.

Ahhoz, hogy a testhőd alapján ki tudd számolni, meg tudd jósolni, hogy mikor a legvalószínűbb a fogamzás, néhány hónapig érdemes feljegyezned a hőmérsékleted, ugyanabban az időpontban, és ugyanott mérve.

A változó méhnyaknyákból

Bizonyára te is megfigyelted már, hogy miután lezajlik a menstruációd, a hüvelyváladék megváltozik. A tüszőhormon hatására ugyanis egyre nő a mennyisége, nyúlósabbá, hígabbá válik, így a hímivarsejtek számára könnyebben lesz átjárható.

Ovulációs teszttel

Ezek a tesztek a vizeletedből mutatják ki a luteinizáló hormon (sárgatest-serkentő hormon) szintjét. Ha a teszt pozitív, akkor az ovuláció hamarosan, 24-36 óra elteltével bekövetkezik.

Naptármódszerrel

Ehhez fontos, hogy fél-egy évig folyamatosan feljegyezd, mikor jön meg a menstruációd. Ebből láthatod, hogy átlagosan hány napos a ciklusod. Akkor is, ha általában rendszeres a menstruációd, előfordulhatnak rövidebb és hosszabb ciklusok is, így ez a módszer kissé bizonytalan. Ha egy átlagos, 28 napos ciklust veszünk alapul, a peteérés kb. két héttel előzi meg a következő menstruációt.

Legkönnyebben úgy kapod meg a termékeny időszakod idejét, ha a legrövidebb ciklusod napjainak számából kivonsz 18-at, a leghosszabb ciklusod napjaiból pedig 11-et. Ez egy 28 napos ciklus esetén a ciklus 10-17. napjai közé tehető.

Az ovulációs kalkulátorok általában ezt a módszert követik, ezt veszik alapul. Akkor tudod jól használni ezeket, ha feljegyezted, mely hónapban mikor jött meg a vérzésed.

 A sikeres fogantatás kulcsa – ismerd önmagad, és a tested jelzéseit!

Először is, ne stresszeljetek, ha elsőre nem jön össze a baba! Fontos, hogy testileg és lelkileg is felkészüljetek a nagy utazásra, a kalandra, ami rátok vár. Válassz jól terhesvitamint! Olyanra lesz szükséged, ami már a tervezgetés fázisában, azaz a fogantatás előtt segít szervezeted megnövekedett tápanyagigényének pótlásában. A Gravida Optima várandósvitamin egészen a szoptatás végéig szedhető.

Engedjétek el magatokat, és szeretkezzetek rendszeresen, de ne görcsösen. Amikor a tested a legmegfelelőbb állapotban lesz, a fogantatás sikeres lesz. Az azonban elengedhetetlen, hogy ismerd a saját tested működését, hiszen a legoptimálisabb időpontot is csak te tudod meghatározni.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!