Szexuális élet várandósság alatt

Szexuális élet várandósság alatt

Sok párnál merül fel a kérdés, hogy vajon a várandósság ideje alatt is szabad-e a szex, vagy inkább jobb kivárni a végét. A babavárás alatti szex a legtöbb nő számára teljesen biztonságos. A szexuális vágy azonban változhat a terhesség különböző szakaszaiban.

1. trimeszter

Ebben az időszakban igen hullámzó lehet a hangulatod, sokszor lehetsz fáradt és folyton csak aludnál. Előfordulhat, hogy a várandósságod reggeli rosszullétek kísérik, amik megkeserítik a mindennapokat, hiszen émelygés, hányinger, hányás is előfordulhat. Ezt az egész „csomagot” a hormonváltozásoknak köszönheted. A hormonok az okai annak is, hogy ebben a trimeszterben csökken a nemi vágy is. A legtöbb várandós anyuka ilyenkor inkább gyengédségre vágyik, és mellőzi a testi örömöket. A szex nem tilos, azonban vannak kizáró tényezők.

Tilos a szex, ha…

 • az előző terhesség vetéléssel végződött,
 • hüvelyi fertőzés áll fenn
 • vérzést tapasztalsz, fáj a medencéd környéke vagy a hasad körül, esetleg görcsölsz (ha ez előfordul, akár az egész terhesség ideje alatt betilthatja az orvosod a szexet)

2. trimeszter

Ebben a trimeszterben már általában nem kell tartanod a reggeli rosszullétektől, és a hangulatingadozások is elkerülnek. Ez a legjobb része a várandósságnak, mert ilyenkor minden kiélesedik: az illatok, az érzékeid, a vágyaid is. Rendeződnek a hormonok, minden egy új kerékvágásba kerül. Ennek köszönhetően megnövekszik a szexuális vágy, aminek a partnered valószínűleg nagyon örül. A medence tájékán fokozódik a véráramlás, a hüvely nedvesebbé válik, érzékenyebb lesz a hüvely fala és a klitorisz is. A melledre rá sem ismersz, érzékenyebbé válik, megduzzad. Az orgazmus elérése könnyebbé válik, sőt, akár sok orgazmust is átélhetsz egymás után. Nem kell félned, az orgazmus nem veszélyes. Igaz, hogy a méh összehúzódik, de ez nem olyan erős összehúzódás, mint szüléskor. Ebben a trimeszterben – a nagyobb fokú vérellátottság miatt – megnövekedhet a szex utáni pecsételő vérzések esélye. Nem kell megijedni, ez teljesen természetes, ám ha a pecsételés több órája fennáll, orvoshoz kell fordulni.

Ebben a trimeszterben tilos a szex, ha…

 • koraszülés veszélye áll fenn (ilyenkor a szex a terhesség félidejétől tilos)
 • hüvelyi fertőzésed van
 • a méhlepény fedi a méhszájat, vagy annak környékén van
 • vérzést tapasztalsz, fáj a medencéd környéke vagy a hasad körül, esetleg görcsölsz (ha ez előfordul, akár az egész terhesség ideje alatt betilthatja az orvosod a szexet)

3. trimeszter

Már megint alábbhagy az életedben a szexuális izgalom. A 30. héttől rohamtempóban növekszik a hasad, ami nem mindig kényelmes. A hormonális változások megint a nemi vágy csökkenését hozzák magukkal.

Ebben a trimeszterben tilos a szex, ha…

 • koraszülés veszélye áll fenn (ilyenkor a szex a terhesség félidejétől tilos)
 • hüvelyi fertőzésed van
 • a méhlepény fedi a méhszájat, vagy annak környékén van
 • vérzést tapasztalsz, fáj a medencéd környéke vagy a hasad körül, esetleg görcsölsz (ha ez előfordul, akár az egész terhesség ideje alatt betilthatja az orvosod a szexet)
 • az előző terhességed koraszüléssel végződött
 • nyitott a méhszájad
 • ha szivárog a magzatvíz

Túlhordás

Azt mondják, a 40-41. héten túl mindent szabad a szülés megindulása érdekében. Ilyenkor a már amúgy is nyitott méhszáj tovább nyílhat a szex hatására, ami elindíthatja a folyamatokat.

Pózok, ha már nagy a pocakod

A lovagló

Nem terheled a pocakod és te szabályozod a behatolás mélységét.

Oldalról, szemből

Ha szeretnéd, megtámaszthatod a hátad, hogy könnyebb legyen magad megtartani. A pocakod teljes biztonságban van.

Oldalról, hátulról

Ez a póz nem a legintimebb, de segít elkerülni a nagyon mély behatolást, ami ilyenkor már kellemetlen is lehet.

Kutyapóz

A pocakod teljes védelemben van, és ezt a pózt a férfiak nagyon kedvelik. Arra figyelj, hogy jelezd, ha számodra kellemetlen a behatolás.

Kovács-Hain Zsuzsa


 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!