Szeresd a tested szülés után is!

Szeresd a tested szülés után is!

Mindegy, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel hoztad világra a gyermeked, büszke lehetsz magadra! Anya lettél, a tested pedig most anyatest, amit egy kicsit sem kell szégyellned. Ahogy most kinézel, átmeneti, és csak rajtad múlik, mikor áll vissza minden a régi kerékvágásba.

Minden szülés más és más. Nem lehet semmiben általánosítani, ugyanakkor a nők többségét szomorúsággal tölti el a szülés után kialakult testformája. Félünk, hogy a szülés befolyásolja a szexuális életünket, félünk, hogy nem tudunk majd lefogyni és még sok más problémánk lehet.

Igaz, hogy minden nő számára az egyik legcsodálatosabb időszak a babavárás. Gondolj csak bele, a tested rengeteg változáson megy keresztül a várandósság kilenc jónapja alatt. Nem várhatod el, hogy két nap alatt ugyanolyan legyen, mint a szülés előtt. A szülés után nagyon sok változásnak nézel majd elébe, a babáddal és a testeddel kapcsolatban is.

Nézzük most a testi változásokat és azokat a problémákat, amelyekkel valószínűleg számolnod kell a szülés után.

1. „Jaj, olyan dagi vagyok!”

Ez a legnagyobb anyapara, ebben biztos vagyok. Tudjuk, hogy kb. 12 kiló az a súlygyarapodás, ami optimálisnak nevezhető. Persze lehetnek eltérések. A szülés után nem megy le azonnal a felszaladt súly, és emiatt nem kell magadra úgy tekintened, mint egy bálnára, inkább légy büszke magadra. A tested nemrég a legfontosabb emberke otthona volt, teljesen átrendeződött, átalakult.

2. „Túl tág maradt a hüvelyem. Vajon így marad?”

Akik hüvelyi úton szülnek általában nagyon tartanak attól, hogy a szülés megviseli a hüvelyüket, és nem lesz ugyanolyan, mint régen. Ha hüvelyi úton szültél, természetes, hogy egy ideig akár erős fájdalmat érzel odalent, és a szexuális életed sem épp felemelő. Ne aggódj, a hüvely nagyon rugalmas, hamar visszaáll az eredeti formájára. A szexuális életed pedig rendeződik.

3. „Nagyon izzadok!”

Előfordulhat, hogy a várandósság ideje alatt víz halmozódik fel a testedben. Ez nem marad úgy örökre, a szervezet igyekszik megszabadulni a fölöslegtől. Ennek okán észreveheted, hogy jobban izzadsz, ami nagyon kellemetlen, ám hamar elmúlik. Próbálj kicsit többet mozogni, lazán sportolni, ez segíthet, hogy gyorsabban végbemenjen a folyamat.

4. „A melleim óriásiak.”

A szoptatás csodálatos dolog. A baba és a mama között olyan kapocs, amely nemcsak a kicsi egészségére van nagyon pozitív hatással, hanem a köztetek lévő köteléket is erősíti. A melled valóban nem lesz egészen olyan, mint a szülés előtt, de emiatt ne aggódj. Minden anya így van ezzel, a férfiak pedig imádják, hogy a melleid kicsit nagyobbak lettek. Hidd el, mindennek van pozitív oldala. Szoptatás után az emlők megereszkedhetnek, de megfelelő tornával karban tarthatod őket.

5. „A hasam megereszkedett.”

Tudtad, hogy nem véletlen, hogy az orvos 6 hetes kontrollra rendel vissza? Ennyi idő kell minimum a méhednek ahhoz, hogy visszanyerje a méretét. A hasizmaidnak is vissza kell húzódniuk, ráadásul előfordulhat, hogy szétnyílnak a várandósság során, amihez speciális gyakorlatokat kell elsajátítanod. A bőr megnyúlhat, striák lehetnek rajta. Segíthetsz ezen különböző krémekkel, de sosem tűnnek el teljesen. Ott lesznek mindig, hogy arra emlékeztessenek, hogy milyen nagy dolgot vittél véghez.

6. „Megállíthatatlanul hullik a hajam.”

A testedben óriási hormonháború dúlt még nem is olyan régen. A várandósságod alatt ennek érezhetted a pozitív hozadékát: a hajad minden addiginál szebb és dúsabb volt, igaz? Sajnos a szülés után azonban elkezd majd nagyon hullani. Ez csak a hormonok miatt van, és viszonylag gyorsan rendeződik, amint a hormonjaid visszaállnak a normális szintre.

A várandósság csodálatos dolog, és bizonyára csak te látod a testeddel kapcsolatos következményeit ilyen súlyosnak. Ne aggódj, a párod imád úgy, ahogy vagy, a kisbabádnak pedig csak a közelséged a fontos. Mások pedig bizonyára nagyon boldognak látnak mint édesanyát. Fel a fejjel, ha mindent megteszel, helyreállnak a dolgok. Hamarabb, mint gondolnád.


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!