Nyaralás pocakosan – Ezekre figyelj!
nyaralás terhesen

Nyaralás pocakosan – Ezekre figyelj!

Ebben a nagy meleg nyárban bizonyára más vágyad sincs, csak csobbanni egyet valahol, érezni a hűs víz érintését, a nap melengető sugarait. De vajon várandósan is lehet mindezt?

Mikor utazhatsz, és mikor nem javasolt már?

Az első trimeszterben elég szoros az orvosi kontroll, ezért mindenképp érdemes meggondolnod, hogy ekkor elutazol-e messzebbre. Ilyenkor vannak olyan szűrések, amelyek kötelezőek, ezért érdemesebb ebben az időszakban belföldi úti célt választani, hogy akár a szükséges, soron következő vizsgálatot elvégeztethesd. Ebben a trimeszterben is szükséged lehet azonnali orvosi segítségre, ezért fontos, hogy jó előre gondolkozz.

A harmadik trimeszterben egyre közelebb vagy a szüléshez, ezért szintén nem érdemes a választott kórháztól túl messzire utazni. Ilyenkor is jobb választás egy belföldi utazás, rövidebb kiruccanás. Az utolsó terhességi héten azonban inkább már ne utazz sehová.

Repülővel általában a várandósság 36. hetéig engedélyezett az utazás. Ennek ellenére a repülős utaknál sokkal jobban oda kell figyelned a folyadékfogyasztásra, és a trombózis elkerülése végett arra is, hogy többször felállj a székből, mozogj egy kicsit. 

Ha veszélyeztetett terhes vagy, akkor semmilyen körülmények között nem javasolt az utazás! Ha elkerülhetetlen, hogy nekiindulj, feltétlenül beszélj előtte az orvosoddal. 

Az úti cél

Válassz olyan helyet, ahol nem fenyeget az, hogy összeszedsz valamilyen súlyos fertőzést. Kerüld a fejlődő országokat, a trópusokat, a nagyon elzárt településeket. A trópusi országokba (és sok más helyre is) csak megfelelő védőoltás beadása után lehet utazni. Várandósan azonban ezeknek a vakcináknak a többsége nem adható.
Fontos, hogy a szálláshelyen legyen telefon és internet, hogy segítséget hívhass, ha szükséges. 

Az utazás előtt

Várandósan nagyon fontos a gondos tervezés. Az utazás alatt sok váratlan fordulat jöhet közbe, ami felboríthatja a megszokott rutinod. A jó tervezéssel azonban sokat javíthatsz ezeken. 
 1. Menj el a nőgyógyászodhoz, és avasd be a terveidbe. Előfordulhat, hogy felülírja az elképzeléseidet, de legtöbbször nincs akadálya az utazásnak.
 2. Írj listát azokról a dolgokról, amelyek nélkülözhetetlenek számodra.
 3. Köss biztosítást, ami az egészségügyre is kiterjed. Sosem lehet tudni, mikor, hol lesz szükséged rá! 
 4. Tájékozódj a célország szolgáltatásairól, hogy ne ott érjenek meglepetések.Ezeket pakold a bőröndbe

 • Orvosi papírok, eddigi leletek, várandós kiskönyv
 • Utasbiztosítás – nagyon fontos, hogy járj utána, hogy melyik biztosító biztosít várandósan, mert sajnos nem mindegyik!      
 • Az előre megírt listán szereplő dolgok
 • pl. az otthon is fontos dolgaid
 • a kényelmedet szolgáló eszközök
 • Tisztasági betét
 • Fontos a megfelelő ruházat. Legyen jól szellőző, olyan, amiben jól érzed magad
 • Kényelmes cipők, amelyekben jól esik a séta
 • Egy jó kalap a nap és a túlhevülés ellen
 • Feltétlenül legyen nálad magas faktorszámú naptej
 • Állítsd össze a házipatikádat. Mindenképp legyen benne: láz- és fájdalomcsillapító, amit várandósan is szedhetsz, sebkezelő kenőcs, hasmenés elleni gyógyszer, napégés utáni bőrnyugtató krém, ajakír.
 • Ne hagyd otthon a Gravida Optimát sem! Előfordulhat ugyanis, hogy az utazás alatt nem tudod megfelelően biztosítani a várandósságod alatt megnövekedett vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag-szükségletet. Erről a nyaralás alatt sem szabad megfeledkezni! Ebben a szélsőséges, meleg időjárásban elengedhetetlen, hogy ezeket olyan forrásból pótold, amelynek gondosan ellenőrzött összetevői garantálják a minőséget.

Napozás és fürdés pocakkal

Arra nagyon figyelj, hogy a hasadat ne tedd ki közvetlen napsugárzásnak. Mindig viselj egy lenge kisruhát vagy inget a strandon. Kend magad naptejjel, és inkább húzódj az árnyékba. A napfény azonban fontos, hiszen ez az egyedüli segítség a szervezetednek a D-vitamin termelésében. Használd ki az alkalmat, de okosan! 11 és délután 3 óra között inkább ne menj napra.

A fürdéssel is érdemes óvatosnak lenned. Az utazás előtt az orvosod bizonyára megvizsgálja a méhszájat. Ha ez zárt, akkor nem kell aggódnod, fürödhetsz, de csak olyan vízben, amely nem szennyezett. Részesítsd előnyben a tiszta vizű tavakat, tengereket. Kerüld azonban a termálvizeket, mert ott sokkal nagyobb a fertőzések veszélye, ráadásul a magas hőmérséklet miatt felmelegszik a magzatvíz is, ez pedig nem tesz jót a babádnak. Ugyanígy tartózkodj a bányatavaktól, a koszos folyóvizektől, tavaktól is.

Mindent összevetve, várandósan sem kell lemondanod egy kis nyári vakációról, csak kicsit gondosabban kell tervezned, és előre kell gondolkodnod. Szépséges nyarat és boldog babavárást!


Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!