Tombol a nyári, így fontos, hogy megosszunk veled egy-két fontos tudnivalót arról, hogy várandósan mire is figyelj, ha napfürdőzni támadna kedved.

Napozás és csobbanás pocakosan


Tombol a nyári, így fontos, hogy megosszunk veled egy-két fontos tudnivalót arról, hogy várandósan mire is figyelj, ha napfürdőzni támadna kedved.

Azon túl, hogy az UV-A és UV-B sugárzás igen káros a bőrnek – akkor is, ha épp nem vársz kisbabát –, ügyelned kell, hogy a tested ne melegedhessen fel. A hosszú ideig tartó napozás sajnos felhevítheti a testet akár 39 fok fölé is, ami a pocakban lévő magzatra igen veszélyes lehet, még tartós egészségkárosodást is okozhat. E miatt nagyon megfontoltnak kell lenned.

Ezekre figyelj, ha napoznál:

 • 1.
  Részesítsd előnyben az árnyékos-félárnyékos helyeket, ne feküdj ki a plázsra még akkor sem, ha mindennél jobban vágysz rá. Egy fa árnyékában is lehet barnulni, de nem teszed ki magad és a babád a sugárzó hő hatásának.
 • 2.
  Fokozottan óvd a pocakod a napfénytől. A magzatra nem az UV-sugarak károsak igazán, hanem a közvetlen meleg, ami éri a hasad. Takard be valamilyen lenge textillel.
 • 3.
  Használj magas faktorszámú fényvédő krémet. Ebből is próbálj olyat választani, amely nem hemzseg mindenféle kemikáliától. Nagyon jó minőségű natúr napvédőket lehet már kapni.
 • 4.
  Várandósság alatt a bőr textúrája és színe is megváltozhat. Érzékenysége is változó lehet. A melanocita-stimuláló hormon miatt van ez, ami szabálytalan sötét foltokat okozhat az arcodon, és ennek köszönheted a pocakod közepén végigfutó sötétebb csíkot (linea nigra) is. A napozás ezeket a foltokat erősebbé teszi.
 • 5.
  Az ultraibolya sugárzás lebontja a folsavat a szervezetben, ami viszont nagyon szükséges a terhesség alatt. A folsav csökkenti bizonyos születési rendellenességek kialakulását.
 • 6.
  Nagyon figyelj arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz. Ez még akkor is fontos, ha nem vársz babát, így pedig még inkább. Válassz ásványvizet, limonádét vagy gyümölcslevet.
 • 7.
  Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerüld a napot.
 • 8.
  Ha napoztál, használj hidratáló hatású krémet, testápolót vagy testvajat. Akkor is kend be a pocakod, ha azt nem érte napfény (lásd fent). A napozás hatására a bőr nedvességtartalma csökken, így érdemes bekenni.

Ezekre figyelj, ha csobbannál egyet:

 • 1.
  Ha a 30. hét előtt jársz, akkor nyugodtan úszhatsz, fürdőzhetsz, semmi sem indokolja, hogy a parton csücsülj. Ezután azonban a méhszáj már nem teljesen zárt, így jobb, ha csak a lábad lógatod a vízbe, így biztosan elkerülsz mindenféle fertőzést. A bányatavakat kerüld inkább, és tájékozódj az élővizek tisztaságáról.
 • 2.
  Ha egy uszodára esne a választásod, tájékozódj előre, hogy a víz mennyire tiszta. Ahol van babaúszás, ott biztosan nagyon figyelnek a víz minőségére. A várandósság ideje alatt az uszodai úszás megengedett. Kerüld azonban a vízforgató nélküli medencéket, és feltétlenül óvakodj a magas klórtartalmú vizektől.
 • 3.
  Kerüld a termálvizeket. A magasabb hőmérséklet miatt a baktériumok gyorsabban elszaporodhatnak, e mellett pedig az ásványi anyagok sem mindig pozitív hatásúak, jobb kerülni tehát a termálvizeket. A napozásnál is kitértünk rá hogy a test hőmérsékletének emelkedése nem tesz jót a magzatnak, ezért is érdemes inkább az úszómedencében hűsölni.
 • 4.
  Ha a víz túl hideg, az sem jó, mivel méhgörcsöket okozhat. Válassz kellemes hőmérsékletű medencét.
A várandósság nem börtön, nyugodtan hódolhatsz a napimádatodnak, vízimádatodnak. Egy fontos dolog van, szorítkozz a határok közé, és tartsd be az arányokat. Így biztosan felhőtlen nyaratok lesz – neked is és a kisbabádnak is.
Kovács-Hain Zsuzsa
A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!