Sajnos a különböző élelmiszerekre vagy élelmiszer-összetevőkre való érzékenység, az allergia és a cukorbetegség egyre gyakoribb, és nemcsak hazánkban, hanem az egész világon. Ez nem befolyásolja a fogantatást, sem a várandósság lefolyását, de mindenképp sokkal jobban oda kell figyelned az életmódodra. Lássuk, mit kell tudnod, ha laktóz- vagy gluténérzékeny, esetleg cukorbeteg vagy.
Mi az a laktózérzékenység?
A felnőtt lakosság közel 30%-át érinti a laktóz intolerancia, amelynek oka, hogy a szervezetben csökkent mennyiségű vagy hiányzik a laktáz enzim. Ez kezelhető az enzim pótlásával.
Tünetei:
- Haspuffadás
- Hasi görcsök
- Hasmenés
Azért „vált” ilyen gyakorivá az utóbbi időben, mert a szűrővizsgálatok sokat fejlődtek, sokkal több emberről derült ki, hogy a tünetek mögött mi az igazi probléma. Másrészt a környezeti ártalmak is sokasodtak, a bélflóra könnyebben felborul. Ennek oka sokféle lehet: a föld károsanyag-tartalma, az élelmiszerekben lévő adalékanyagok, gyógyszerek, vagy a levegő, ami sokkal szennyezettebb. Ez a sok tényező rombolja a szervezetet.
A laktózt nehezen tudják lebontani a tejcukorérzékenyek, mivel náluk a vékonybélben kevesebb a laktáz enzim. Megoldás lehet a laktózmentes tej, illetve a sokféle laktózmentes tejtermék. Ezeket úgy állítják elő, hogy modellezik a gyártás során az egészséges emésztőrendszerben is lezajló folyamatokat. Amikor tejfogyasztáskor nem érzed jól magad, nem biztos, hogy a tejcukorra vagy érzékeny. Nem elegendő, ha laktózmentes tejtermékeket vásárolsz, ki kell vizsgálni, hogy pontosan mi a problémád. Könnyen össze lehet téveszteni a laktózérzékenységet a tejfehérje-allergiával. A tünetek hasonlóak lehetnek, de a kiváltó ok teljesen más. Tejfehérje-allergia esetén a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészével szembeni túlérzékenység, illetve kóros immunválasz áll fenn. Kezelni csak úgy lehet, ha teljesen kiiktatod a tejtermékeket az étrendedből.
Mi a gluténérzékenység?
A glutén a búzafehérje egyik összetevője. A gluténérzékenység, vagyis cöliákia (lisztérzékenység) ennek egyik komponensével, a gliadinnal, valamint más gabonák (pl. árpa, rozs) ehhez hasonló fehérjéjével szembeni túlérzékenységet jelenti. A gluténérzékeny személy bélbolyhai károsodtak, így a tápanyagok nem tudnak kellő mértékben felszívódni, így hasznosulni sem. A nem kezelt gluténérzékenység a menstruáció elmaradását és akár meddőséget is okozhat. A tápanyagfelszívódás zavara miatt különböző hiányállapotok alakulnak ki. A zsírban oldódó vitaminok felszívódása is csökken. Ma már nemcsak egyféle, hanem 8-9 féle gluténérzékenységet tartanak számon. Kialakulásában nagy szerepet játszanak az örökletes tényezők.
Leggyakoribb felnőttkori tünetei (a tünetek életkoronként eltérőek):
- Étvágytalanság, fogyás
- Folyadék-visszatartás (ödémás végtagok)
- Hasmenés, puffadás
A tünetek változhatnak attól függően, hogy melyik fajta érzékenységben szenvedsz. Bármilyen panasszal érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Cukorbetegség vagy terhességi diabétesz
Cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amikor a szervezetben nem termelődik kellő mennyiségben vagy pedig nem hat megfelelően a vércukorszint és a sejtek cukorfelvételének szabályozásában kulcsszerepet játszó hormon, az inzulin. Így ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtekbe, a véráramban halmozódik fel. A diabétesznek alapvetően négy fajtája van, az 1-es, a 2-es, a 3-as és a 4-es típusú.
Az 1-es típusú cukorbetegséget gyermekkori diabétesznek is szokták nevezni, mert már gyermekkorban kialakul, inzulinnal és szigorú diétával teljes életet lehet élni mellette. A hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint.
A 2-es típusú diabétesz általában középkorú felnőtteknél vagy idősebbeknél alakul ki, általában a helytelen, mozgásszegény életmód, illetve örökletes tényezők hatására. A sejtek ebben az esetben érzéketlenné válnak az inzulin glükózleadó hatásával szemben. Folyamatos odafigyelést igényel, gyógyszerrel vagy inzulinnal lehet karbantartani, és diétázni is kell.
A 3-as típusú cukorbetegség nagyon ritka. Ebben az esetben egyik fent említett típusba sem lehet besorolni a cukoranyagcsere zavarát.
A 4-es típusú diabétesz a terhességi, vagy gesztációs diabétesz. Ez általában egy átmeneti állapot. Előzőleg nem cukorbeteg várandósoknál alakulhat ki, amely a szülés után rendszerint elmúlik. Ha valakinek terhességi cukorbetegsége volt, a továbbiakban is oda kell figyelnie vércukorszintjére, ugyanis ez az állapot fokozza a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.
Mit tehetsz, ha bármelyikkel szembe kell nézned?
Mindenképp kövesd az orvosod utasításait, hiszen a kisbabád egészséges fejlődése most a te kezedben van. Változtass életmódodon, kezdj el sportolni, ha eddig nem tetted (csak lassan, semmit sem szabad erőltetni). A mozgás segíti a vércukorszint normalizálását. Fogyassz olyan élelmiszereket, amelyek megengedettek, ne csábulj el! Válassz olyan terhesvitamint, ami laktózmentes, gluténmentes és cukorbetegek is szedhetik. Ez azért nagyon lényeges, mert az egészséged megőrzésének csak egyik pillére a helyes életmód. A baba fejlődéséhez szükséges tápanyagok helyes arányú és kiváló minőségű bevitele elengedhetetlen. A Gravida Optima laktóz- és gluténmentes és bátran szedheted akkor is, ha gesztációs diabéteszed van, vagy eleve cukorbetegséggel küzdöttél. Ami neked jó, az jó a babádnak is.
Kovács-Hain Zsuzsa
Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/signs-you-are-gluten-intolerant
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/lactose-intolerance
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/symptoms-causes/syc-20355339
Document ID: KEDP/DAFDVN, Lezárás dátuma: 2024.03.06.