Kezdő édesanya vagy? – Íme, egy-két hasznos tipp neked, tőlünk

Kezdő édesanya vagy? – Íme, egy-két hasznos tipp neked, tőlünk

Az első gyermeked születése olyan változásokat hoz az életedbe, amelyeket el sem tudtál képzelni. Ezek a változások nem mindig és nem feltétlenül pozitívak. Sokszor okoznak bizonytalanságot, és kezdő édesanyaként el is keseredhetsz attól, hogy azt hiszed, nem vagy elég jó anya. Hidd el, nem vagy egyedül, ezen mind átestünk.

Két kislányom van. Az első születése előtt minden egyes tanácsot meghallgattam, jól el is bizonytalanodtam, hogy vajon melyiket fogadjam meg. Persze a második gyermeknél már nem voltak bennem ilyen kétségek, szépen megoldottam, megoldottunk mindent. Visszatérve kezdő anyukaságomra… az első három hónapunk azzal telt, hogy folyamatosan fáradt voltam, a gyerek sírt, nem akart enni, alig volt tejem, ostoroztam magam, hogy mégis milyen anya vagyok én! Rendes irigységet éreztem azok iránt az anyák iránt, akik csendes gyereküket tologatták babakocsiban a játszótér mellett. Az enyém a babakocsiban is ordított. Sokan próbáltak "segíteni". Volt, aki tényleg ellátott jótanácsokkal, például az édesanyám, de ő sem volt ott velem mindig. Amikor egyedül maradtam a problémákkal, bizony sokszor temettek maguk alá. aztán kitapasztaltam mindent, és megszülettek a problémákra a saját megoldásaim.

Az első, és legfontosabb dolog, hogy hidd el magadról, hogy elég jó anya vagy. A gyermeked számára nem létezik más, te vagy az egyetlen, a megismételhetetlen, a pótolhatatlan személy az életében. Veled érzi magát biztonságban, a te szíved dobbanása nyugtatja meg. Ezt tudnod kell, legyen hát elég önbizalmad, hogy jól csinálod.

Az alvás kérdése – Hallgass a megérzéseidre

Minden kisbaba más és más, így az alvásban sem egyformák. Vannak nehezen alvó, nehezen megnyugvó kisbabák, és vannak olyanok, akik etetéstől etetésig csak úgy alszanak, vagy nézelődnek. Ha esetleg meg tudtad figyelni a várandósságod alatt, hogy milyen a baba alvás-ébrenlét ciklusa, akkor szülés után könnyebb dolgod van. Ez a ciklus ugyanis – többnyire – megmarad azután is, hogy a kicsi a világra jött. Azt, hogy hogyan altasd a gyermeked, senki sem határozhatja meg, hiszen te ismered őt a legjobban. Ha szerinted hason alszik nyugodtabban, akkor ne hallgass senkire, altasd úgy, ha oldalfekvésben, akkor úgy. Ha egy kicsit ringatni kell, amikor sírva ébred, tedd azt, ha enni szeretne csak, etesd meg. Mindig hallgass a megérzéseidre.

Az etetés – Azt tedd, ami a babádnak és neked is jó

Sajnos én nem voltam olyan szerencsés, hogy a gyermekeimet az elejétől kezdve jó sokáig szoptathassam. Sokat küzdöttem, és nemcsak a testemmel, hanem az elvárásokkal és az előítéletekkel is. Az anyáktól ugyanis elvárják, hogy minden körülmények között szoptassanak, aki nem így tesz (mindegy, milyen okból), azt nem nézik jó szemmel. Vannak persze olyan szerencsések, akiknek annyi tejük van, hogy még a szomszéd kisbabát is ellátják, de azért az az általánosabb, hogy a kisbabád igényeinek megfelelően indul be és áll be a tejtermelés. próbálj tájékozódni előre ebben a témában, hogy ha probléma merül fel, tudj tenni ellene. A védőnőd sokat tud segíteni, ahogy egy szoptatási tanácsadó is. A tápszer pedig nem ördögtől való dolog, nekem mindkét kislányom három hónapos korától kapott tápszert, egészségesek. Ne az elvárásoknak akarj megfelelni, csakis a kisbabádnak. Tégy úgy mindent, ahogy neki és neked jó.

kezdo-anya2

A szülés utáni depresszió – Kérj segítséget nyugodtan

Bizonyára nem hinnéd, de nagyon sok nőt érint ez az állapot. Nem törvényszerű, hogy a szülés után azonnal olyan boldog vagy, hogy madarat lehet fogatni veled. A felhőtlen öröm nem mindenkinél jelentkezik azonnal. Sokan sajnos nem ismerik fel, hogy szülés utáni depresszióval küzdenek, és ami még elszomorítóbb, sokszor a környezetüknek sem tűnik fel, hogy baj van. Ha a szülés után folyton kételyek gyötörnek az anyasággal kapcsolatban, esetleg úgy érzed, nem szereted a gyermeked, ne ítéld el önmagad, hanem fordulj olyan emberhez segítségért, aki nem ítélkezik, segíteni próbál önzetlenül.

A párkapcsolat – A párod is legyen fontos

Gondolj arra, hogy a férfiak nem élhetik át ezt a csodát, ami a női testtel, a női testben történik. Ők nem érzik, milyen az, amikor megmozdul a kisbaba, milyen fájdalmakat és milyen örömteli pillanatokat él meg a nő a kilenc hónap alatt. Ugyanígy a szülésről sincs kézzel fogható élményük, csak tapogatóznak. Épp ezért nagyon fontos, hogy a párodat is bevond a kisbaba körüli teendőkbe, és bármilyen fáradt is vagy, ne hagyd, hogy ellaposodjon a kapcsolatotok. Kis erőfeszítéssel, apró gesztusokkal is életben tarthatod a köztetek lévő intimitást. Nem kell itt feltétlenül a szexre gondolni, inkább a meghittségre. Ha ketten oldjátok meg a felmerülő problémákat, minden sokkal könnyebb lesz.

Akárhogy is, mindig tartsd szem előtt, hogy ez a néhány hónap nagyon hamar elrepül. Próbáld élvezni minden pillanatát, még akkor is, ha nehéznek tűnik, akkor is, ha a szemeidet már alig tudod nyitva tartani. Ne feledd, senkinek nem lehet semmilyen elvárása feléd. Mindent úgy csinálj, ahogy nektek a legjobb.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!