Egy nőnek a várandósság ideje az egyik legszebb, és egyben talán az egyik legfelelősségteljesebb időszaka is. Hiszen a benne növekvő magzat egészsége nagyban függ az általa bevitt táplálék mennyiségétől, minőségétől és a megnövekedett tápanyagszükséglet miatt szedett étrend-kiegészítőktől is. Osztjuk azt a véleményt, hogy a vitaminok és az ásványi anyagok nagyon fontosak a várandósság előtt, a babavárás alatt és természetesen a szoptatás idején is. Ma már azonban természetes forrásból nem juthatunk hozzá a kellő mennyiségű és megfelelő minőségű tápanyagokhoz még akkor sem, ha igyekszünk változatosan táplálkozni, sok zöldséggel és gyümölccsel.1 A tápanyaghiány nemkívánatos tünetekhez vezethet, a várandósság időszakának hiányállapota kihat a fejlődő magzat egészségére, aminek hosszú távú hatásai is lehetnek.
Vajon hova lettek a vitaminok? A kérdést Seregély Erzsébet, kertészmérnök válaszolta meg, akinek lánya, Báló Vivien tánciskola-vezető, oktató szülése után megtapasztalta a vitaminhiány okozta kellemetlen tüneteket.
Miért is fontos a tápanyagok megfelelő bevitele a várandósság előtt, alatt és után?
A fogantatás előtt nagyon lényeges felkészíteni a szervezetet az előtte álló nagy feladatra. Ilyenkor már javasolt a folsav, a vas és a cink bevitele. Az időben elkezdett folsavbevitel növeli az anya folátellátottsági szintjét. Ugyanis az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenessége kialakulásának kockázati tényezője.2
A várandósság idején is nagyon fontos a megfelelő tápanyagpótlás, hiszen a kilenc hónap alatt a baba az anyára van utalva, az ő szervezetéből nyeri a létfontosságú tápanyagokat az egészséges fejlődéshez.
Ugyanígy a szoptatás időszakában is érdemes kiegészíteni a megnövekedett tápanyagszükségletet, mivel az anyatej mennyisége és minősége nagyban függ az anya életmódjától, táplálkozásától.
Miért nem tudjuk ma már pótolni a megfelelő mennyiségű tápanyagot természetes forrásból?
Seregély Erzsébet kertészmérnök: Ez egy meglehetősen összetett kérdés, amelynek számos oldala van. Megpróbálom összefoglalni. A növények minősége nagyban függ az éghajlattól, a talajviszonyoktól, a gazdálkodás milyenségétől. Ma már nem használnak vetésforgót, így a talaj kimerül, és emiatt van az, hogy az évtizedekkel ezelőtt termesztett növények sokkal gazdagabbak voltak vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a legtöbb ma kapható fajták. Mindemellett nincs szerves trágyázás sem, minden „mű”. A napjainkban használt termelékenyebb mezőgazdasági módszerekkel mennyiségben több növényt tudnak termeszteni ugyanakkora területen, ennek köszönhetően azonban kevesebb tápanyag jut egy növényre. Mivel a legtöbb gazdaságban a mennyiség és nem a minőség a kérdés, ezért bevetik a legújabb terméshozam-növelő vívmányokat, a műtrágyákat és a növényvédő szereket. Ezek újabb csapást mérnek a tápanyag-összetételre. De természetesen a klímaváltozás sincs jó hatással a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra. Szinte nincsenek már évszakok, szinte összeolvadnak egymással. A talajviszonyok is megváltoztak, és az öntözés sem természetes, hiszen az eső is jóval kevesebb, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Sok helyen, ahol nem megoldott az automata öntözés, ott csapvízzel locsolnak, amiben rengeteg klór van, és ez negatív irányba viszi el a növények vitamintartalmát is. Ezt alátámasztja az austini Texasi Egyetem (UT) Kémiai és Biokémiai Tanszékének kutatócsoportja által készített 2004-s tanulmány, amely arról számolt be, hogy tanulmányozták 43 különböző zöldség és gyümölcs vitamin-, és ásványianyag-tartalmát és csökkenést találtak a fehérje, a kalcium, a foszfor, a vas, a riboflavin (B2-vitamin) és a C-vitamin mennyiségében az elmúlt fél évszázad során. Ezt a Kushi Intézet tápanyagadatok elemzéséből kiderült eredményei is alátámasztották, ugyanis a kutatásuk szerint 12 friss zöldségben az átlagos kalciumszint 27 százalékkal, a vasszint 37 százalékkal, az A-vitaminszint 21 százalékkal, a C-vitaminszint pedig 30 százalékkal csökkent. A jelenlegi kutatások szerint ezek az eredmények még tovább romlottak, azaz például a paradicsom magnézium-, kalcium-, folsav- és C-vitamin tartalma ma már csak egynegyede az ötven évvel ezelőttinek. A mennyiségi kérdésre visszautalva, a növényeknek egyszerűen nincs idejük megérni, a termesztési idő lerövidül. Ha csak az idei évet nézzük, a szamóca is például pillanatok alatt leérett. A termelőknek is piacgazdálkodást kell folytatni, és a céljuk az, hogy minél több áru legyen és az minél több pénzt termeljen. A műtrágyák mellett olyan szerek érhetőek ma már el, amelyek hatására hamarabb bepirosodik a paradicsom, gyorsabban érik a paprika. Az alma íze is egészen más, mint régen, nem találjuk már a régi ízeket szinte semmiben. Épp ezért nem csak az íze nem ugyanolyan, mint régen, hanem az értékes vitamintartalma sem. A paradicsom mércéje nálam az illata. Mindig megszagolom, és ha érzem azt a finom, igazi paradicsomillatot, az már válószínűleg azt jelzi, hogy talán az íze is jó lesz. A vásárlói igények, az, hogy mindent akarunk, megváltoztatta a gazdálkodás alapjait, hiszen nem elégszünk meg az idénynövényekkel, mindig mindennek elérhetőnek kell lennie, hogy azt meg tudjuk vásárolni. Így a mennyiség a minőség rovására megy. Emiatt ma már elengedhetetlen a külső vitaminbevitel.
Báló Vivien táncoktató, tánciskola-tulajdonos: Én a saját bőrömön tapasztaltam ezt négy évvel ezelőtt, amikor a várandósságom során sajnos nem tudtam semmilyen formában vitamint szedni. Hányingerem volt mindentől, és nem is maradt meg bennem szinte semmi. Nagyon rossz volt ez, hiszen pontosan tisztában voltam azzal, hogy mennyire fontos lenne már az elején, sőt a várandósság előtt is a megfelelő vitaminbevitel. A várandósságom előtt elvesztettünk két ikerbabát, gyászoltam, nem volt tervben még egy baba, ezért a fogantatás előtt sem szedtem semmit. Mivel tudom, hogy milyen fontos a megfelelő táplálkozás és a vitaminbevitel, amikor megtudtam, hogy ismét várandós vagyok, szerettem volna vitaminokat szedni, de akkor a hányinger és a hányás miatt nem ment. Főtt krumplin és pirítóson kívül az elején mást szinte nem is tudtam enni, teljesen legyengültem, sokszor összeestem.
Volt valamilyen külső tünete is a vitaminhiánynak?
A várandósságom alatt nem tapasztaltam semmit, de a szülés után sajnos igen. A fogaim tönkrementek, a körmeim töredezni kezdtek, ami sem esztétikailag, sem az egészségemet tekintve nem volt elfogadható. Nagyon kellemetlen volt, mert a fogorvos csak csiszolgatni tudta a fogakat, amelyekből pici darabok töredeztek le, egyértelműen mutatva a kalciumhiányt. Szerencsés vagyok, mert a bőrömet illetően nagyon jó genetikát örököltem, ezért azon semmi nem látszott, ellenben a hajam orvosi segítségre szorult, a legtöbben nem is találkoztak még hasonló esettel. Hihetetlenül száraz volt a hajam és elöl elkezdett nagyon hullani. Egy hajmosást követően olykor három maréknyi haj maradt a kezemben, amitől nagyon megijedtem. A hajszerkezetem teljesen megborulhatott, a hajam kőkemény csomóba összeállt és hiába mentem fodrászhoz, nem tudott segíteni, a hajamat rövidre kellett vágni. Mindig hosszú hajam volt, számomra az az igazán nőies frizura, ezzel a rövid hajjal elképzelni sem tudtam magam. Emiatt döntöttem úgy, hogy póthajat tetetek fel. Ez anyagilag is eléggé sokba került, de nem bántam meg, hogy emellett döntöttem. Egy neves szalonba mentem, ahol nagyon profi szolgáltatást kaptam, gyönyörű lett a végeredmény. Anyukám aggódott, hogy rosszabb lesz a hajamnak, hiszen a hajhagymák gyengék voltak, de a szalonban nagyon szépen megoldották. Jó hosszú póthajam volt, ami alatt szépen elkezdett nőni a saját hajam is. Én ezalatt várandósvitamint szedtem, pótoltam vissza, amit csak lehetett. Szépen lassan meg is erősödött a hajam, de két évembe telt regenerálódni.
A kisbabája, Nina Bella egészségesen született…
Igen, kicsit korábban jött, de egészséges volt, és szerencsére minden rendben volt vele. Mivel sportos, vékony alkat vagyok, nem sok helye volt a már végén. Folyton úgy éreztem, hogy a kis feje a gyomromban van, egy pohár víz után úgy éreztem, mintha egy nagy adag tartalmas vacsorát ettem volna meg. Nem tudott befordulni sem, de végül egy csodásan gyönyörű újszülött babát tarthattam a kezemben. A várandósság alatt a testemtől elvette, amire szüksége volt, azonban jobb lett volna, ha tudok várandósvitamint szedni a terhességem alatt, mert akkor számomra is elkerülhetők lettek volna a kellemetlenségek.
A Gravida Optima várandósvitamin megfelelő arányban és minőségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre az anyának és a babának is szüksége van, mivel összetételét a hazai táplálkozási szokásokat figyelembe véve alakították ki. Szedése már a várandósság előtt javasolt, végig a terhesség kilenc hónapja alatt, egészen az anyatejes táplálás időszakának végéig.
Forrás:
https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss
- https://egeszsegvonal.gov.hu/2132-csokken-a-zoldsegek-tapanyagtartalma.html
- 1924/2006/EK rendelet
Kovács-Hain Zsuzsa
Document ID: KEDP/DAFI55, Lezárás dátuma: 2024.07.25.