A fánk az egyik legfinomabb édesség! Nagyon sokféleképpen elkészíthető, lehet túrós, kelt, pillekönnyű, lehet töltött vagy natúr. Próbáljátok ki ezt a receptet, ami szerkesztőségünk kedvence lett! A babáddal is elkészítheted, és amíg kel a tészta, belefér egy hosszabb mese is!
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- kb. 3-3,5 dl langyos tej
- 4 ek. cukor
- 4 tojás sárgája
- 0,5 dl sütőrum (elhagyható)
- 1 csipet só
- 1 narancs v. citrom reszelt héja
- 8 dkg olvasztott vaj

Így készítsd!
Futtasd fel az élesztőt egy kevés langyos tejben. Ha felfutott, dagassz a többi hozzávalóból, a maradék tejből és az élesztőből lágy, jó hólyagos tésztát.
Az olvasztott vajat csak a végén add a tésztához. Olajozz ki egy nagy tálat, amiben nyugodtan a duplájára kelhet a tésztád. Ez nagyjából egy óra, így addig mesélj a babádnak valami szépet.
Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára, és a kezeddel lapogasd el ujjnyi vastagra, ebben biztosan szívesen segítenek a kis kezek is. Takard le egy konyharuhával vagy abrosszal, és hagyd még fél órát kelni.
A sütéshez nagyjából 1 liter olajat hevíts fel kb. 170 fokra egy nagy lábasban. A fánkokat szaggasd ki, és a közepüket nyomd be az ujjaddal. Ez a benyomkodott oldal kerüljön először az olajba. Takard le egy fedővel a lábast, és süsd a fánkokat nagyjából másfél percig, majd fordítsd meg őket, és süsd megint másfél percig. Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor megég a külseje, belül pedig még nyers marad.
Ha a fánkok elkészültek megforgathatod őket fahéjas cukorban, de akár sima porcukorral, bármilyen lekvárral vagy csokikrémmel is isteni!
Forrás: Limara Péksége