A várandósság alatti mozgás növeli az immunitást

A várandósság alatti mozgás növeli az immunitást

Tudtad, hogy a régi felfogás, miszerint a kismamának nemigen szabad mozognia, sportolnia a várandósság alatt, teljesen megdőlt. Orvosok és sportszakemberek is úgy vélik, hogy a mozgás kifejezetten ajánlott ebben az időszakban, hiszen megannyi pozitív hatással bír mind az édesanyára, mind a babára nézve.

A várandóság alatti testmozgást több orvos és sportszakember véleménye szerint nemcsak, hogy ajánlott, hanem kifejezetten szolgálja a kismama és a születendő gyermek egészségét.

Pozitív hatások

 • csökkenti a hát- és gerincproblémákat, fájdalmakat,
 • fokozza az izmok tónusát, erősíti a teljes vázizomzatot,
 • Javítja az immunitást, növeli az ellenálló képességet.
 • Gátolja a „vizesedést”, csökkenti az ödémákat.
 • Javítja a közérzetet, csökkenti a stresszt.
 • Megkönnyíti a szülést.

Kerülendő

 • A légzőrendszert és a keringést intenzíven megterhelő mozgásformákkal bánj óvatosan (magas pulzus számú aerobik órák, spinning)
 • Kerüld az ütközésekkel, rázkódással, balesetveszéllyel járó sportokat (labdajátékok, hegymászás, küzdősportok, terepkerékpár)
 • Az ugrálások és szökellések a hormonhatásra fellazult izületeket károsíthatják, és a gátizmoknak sem előnyösek
 • Kerüld a gyors mozdulatokat inkább a szabályos egyenletes mozgásra koncentrálj

Figyelj oda!

Mint az élet minden területén a várandóság alatti testmozgásnak is vannak szabályai.

Az első és egyben a legfontosabb szabály, ha a babavárás időszaka előtt nem sportoltál rendszeresen, akkor csak kismamatorna, kismamajóga, úszás, aquanatal, gyorstempójú séta, szobakerékpározás ajánlott.

A második szabály, hogy figyeld a tested jelzéseit. A hányinger, a szédülés mindig vészjelző, lehet nem megfelelő mozgásformát választottál, vagy túl intenzíven, esetleg túl hosszasan végezted. Vérzés és méhösszehúzódások esetén azonnal fordulj orvoshoz!

A várandóság alatt a mozgás egészségmegőrző volta a rendszerességen, a jó légzéstechnikán és az állapotodnak megfelelő mozgásformán múlik.

Jó tanácsok!

 • A kardiomozgások számtalan lehetőséget kínálnak. A kerékpár (kényelmes háttámlával), illetve a gyaloglás a futópadon talán a legideálisabb és legkényelmesebb, a várandóság szinte teljes időtartama alatt végezhető.. A kezdeti hónapokban használhatod az ellipszisjárót, illetve az evezőpadot vagy a taposógépet is. A pulzusszámod csak mérsékelt, közepes legyen. Ne dolgozz az állóképességi pulzuszónában!
 • A súlyzók és a csigasorok, edzőtermi gépek használatánál szintén ügyelj a közepes terhelésre. Az eddig megszokott súlyok kb. 50-70%-ával dolgozz, és csökkentsd az ismétlés számot is.
 • Végezhetsz hátgépen lehúzásokat, oldalemeléseket, bicepsz és tricepsz gyakorlatokat is.
 • A láb és popsi formáló gyakorlatoknál a sajátsúlyos gyakorlatokat részesítsd előnybe (guggolás fitball labdának dőlve, láblendítések bokasúllyal, vádligyakorlatok)
 • A has gyakorlatai közül bátran végezhetsz old döntögetéseket kis súllyal, váltott lábú térdfelhúzásokat hanyatt fekve, illetve könnyed haspréseket gépen.
 • Minden gyakorlat után hosszabban pihenj (akár 2-3 percet is).

 

Haris Éva


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!