X és Y kromoszóma – hogy is van ez?

X és Y kromoszóma – hogy is van ez?

Századokkal ezelőtt úgy gondolták, hogy a nők felelősek azért, ha a családba nem született fiúgyermek. Ma már persze tudjuk, hogy a kicsi nemét a férfi ivarsejtje határozza meg. Utánajártunk, hogy is van ez.

Az élet kezdetén

Az ember örökletes tulajdonságait a kromoszómapárok génjei határozzák meg. A 23.kromoszómapár határozza meg a gyermek nemét. A petesejtből származó női kromoszóma csak X lehet, amihez vagy X, vagy Y kromoszómát ad a hímivarsejt. Tehát az alap a női kromoszóma, mely nélkül nincs élet, hiszen legalább egy X kromoszómája mindenkinek van. 

Az is tény, hogy a születendő gyermek nemét a férfi határozza meg, azzal hogy a hímivarsejttel adja hozzá az X vagy az Y kromoszómát a meglévő X-hez. Y kromoszóma jelenlétében, a magzati élet hatodik hetének környékén megjelennek a herék az androgén hormonok hatására.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a magzat testének és agyának alapsémája női jellegű. A férfiaknak ezért vannak olyan felesleges női jellegzetességeik, mint a mellbimbó. A már említett, első androgén-belövellés kialakítja a férfi nemi szerveket, majd egy következő adag a női agyszerkezetet átkonfigurálja férfivé, de az igazi macsós pasihoz kell még a magzati életben egy harmadik, nagy adag férfihormon is. Mi történik, ha nem megfelelőek a hormonadagok? A fiúk lányos külsővel, vagy „lányos aggyal”születnek, a lányok pedig szupernőiesek lesznek. 

Na, és akkor mi van? – kérdezheti jogosan az olvasó. A fiúk gyengébbek lesznek a tájékozódásban, a térképolvasásban, de érzelmileg gazdagabbak, beszédesebbek, mint „tesztoszteron-dús” társaik. A szupernők, nagyon rosszul parkolnak, rengeteget beszélnek, sokszor idegesítően anyáskodók, de családcentrikusak, gyerekpártiak és sosem lesznek feministák.

Női agy, férfi agy

A bal és a jobb agyféltekénket idegrostok nyalábjai kötik össze amit „corpus callosum”-nak nevezünk, és ez a két félteke közti információcseréért felelős rész. A nők corpus callosuma vaskosabb, és 30%-kal több idegrost köti össze a két agyféltekéjüket. Tudományos bizonyítékok szerint ezért tanulnak meg előbb beszélni a lányok, és használnak sokkal több és színesebb kifejezést. Ha ez nem lenne elég bizonyíték arra, hogy a beszélőkénk evolúciós adottság, még azt is meg kell említenem, hogy a nőknek mindkét agyféltekéjében található beszédközpont, ellentétben a férfiakéval, akiknek csak a jobb féltekében van beszédközpont.

X és Y kromoszóma – hogy is van ez?

Tudományos vizsgálatok hosszú sora bizonyította be, hogy a két agyféltekénk különböző működésekért felelős, és a domináns agyfélteke működése meghatározza döntéseinket, cselekedeteinket, érzelmeinket. Természetesen a női és a férfi más és más agyfélteke-dominanciával működik. A fiúk esetében a jobb agyfélteke gyorsabban fejlődik, mint a bal, ugyanis a már említett androgén hormonok gátolják a bal agyfélteke fejlődését. Így a férfi a jobb agyfélteke dominanciájával jól lát térben, jól tájékozódik, pontosabban céloz. Míg a nő folyamatosan beszél.

A férfi érzelmi központja természetesen a jobb agyféltekében található, jól körülhatárolható módon, amíg a nőnek mindkét féltekéjét behálózza az emóciók kimutatására, megélésére kifejlődött terület. Mivel a már említett féltekéket összekötő nyaláb a férfiaknál elég satnyácska, kevés az esélye, hogy a jobb agyfélteke logikus szavakba öntött érvelése bal agyféltekés érzelmekkel fog szövődni. Ezért vitatkozik a nő, és érvel a férfi.

A két nem problémamegoldó képessége is az agyfélteke-dominancia miatt más és más. A férfi racionalizál, magányosan stratégiát készít, gondolkodik és döntést hoz. A férfi ki nem állhatja a rendszer és cél nélküli szóhalmazokat. Ezzel szemben a nő kibeszéli a problémát, így tudatosítja, aztán elkezdi feldolgozni, és újra beszél róla, és értelmezi, érzelmekkel átszövi. Hosszú-hosszú köröket ír le az agyukban a komplikáció, ám a döntés mégsem akar megszületni.

Még jó pár oldalt telikörmölhetnék a két nem életét egy kicsit sem megkönnyítő különbségekről, de csak egyet emelnék ki így a végére, ami talán a legmarkánsabban jellemzi, milyen nehéz is egy nőnek és egy férfinak az együttélés. A férfi biológiailag arra teremtődött, hogy óvja a nőt, gondoskodjon róla, és ha a nő boldog, értékeli erőfeszítéseit akkor teljesítette küldetését. Ha a nő boldogtalan, a férfi kudarcot vallott és kell keresnie valakit, akin keresztül megmutathatja, hogy igenis ő egy alfa-hím. A nő mire vágyik? Romantikára, szerelemre, beszélgetésekre, nem megoldásokra és stratégiákra. A két elvárás olyan mértékben különbözik egymástól, hogy csak a nyílt kommunikáció, a másik nem megértése, a nemi különbségek elfogadása teszi lehetővé a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatot. 

Említést kell tenni a kivételekről is. Hiszen ismerhetünk olyan férfit, aki rengeteget beszél, kevésbé jól tájékozódik és érzelmeit is kiválóan kimutatja. Valószínűleg ők kevesebb tesztoszteront kaptak az anyaméhben, és nőiesebb agystruktúrával születtek. Persze az életük során emelkedhet az androgénszintjük, akár az átlagnál magasabbra is, és így könnyen megtanulnak férfihez méltón tájékozódni, gyors és racionális döntéseket hozni, de beszédkészségük és emocionális énjük sosem tűnik el.


Haris Éva


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!