Hahó, van itt valaki? – A baba mozgása a várandósság alatt

Hahó, van itt valaki? – A baba mozgása a várandósság alatt

A várandósság alatt vannak olyan csodás pillanatok, amelyekre örökké emlékezni fogsz, bármilyen idős leszel te vagy a gyermeked. Ilyen az, amikor a terhességi teszt pozitív eredményt mutatott, vagy az, amikor az ultrahangon először pillantottad meg őt, és hallottad a szívverését. Az első magzatmozgás is egy feledhetetlen pillanat, hiszen sokakban ekkor tudatosul igazán, hogy egy másik kis élet fejlődik a pocakban.

Mikor jelentkezhet először?

Mivel minden várandósság más, csak általánosságban lehet meghatározni. Az első magzatmozgás felismerésének ideje általában a 18-20. hét, azaz a várandósság félideje környékére tehető.

Érdekes dolog, hogy sokszor nehéz rájönni, hogy mi lehet ez a szelíd, csapkodó érzés a hasadban. Az első babaváráskor lehet, hogy kicsit hosszabb idő, mire beazonosítod, hogy ez bizony a kis lakó volt. A második, harmadik kisbabádnál már egyértelműen tudni fogod, miről is van szó. Előfordulhat, hogy ilyenkor már korábban, azaz a 16. hét környékén felismered, hogy a babád megmozdult.

Ha a 24. hétig nem tapasztalsz magzatmozgást, érdemes felkeresned az orvosod, aki meghallgatja a baba szívverését és ultrahang vizsgálatot is végezhet.

Mit csinál a baba?

Az ultrahangvizsgálatok megjelenése óta nagyon szerencsések vagyunk, hiszen betekinthetünk egy másik világba, amit csak a kisbabánk látott azelőtt, mi csak elképzelhettük, mi, hogyan zajlik odabent. Most már pontosan meg tudják mondani a szakemberek, hogy a baba hogyan és mikor mozog.  

A babád már jóval azelőtt mocorog, hogy te ténylegesen bármit is éreznél. A mozgása pedig sokat változik, ahogy nő és fejlődik.  

 • 6-8. hét: a baba elkezd oldalirányú mozgásokat végezni, hajlítgatja magát ide-oda, apró, hirtelen mozdulatokat tesz

 • 9. hét: a nemrégiben kifejlődött karjait és lábait mozgatja. Elkezd szopni és lenyeli a magzatvizet.

 • 10. hét: elmozdíthatja a fejét, felemelheti a kezét, hogy megérintse az arcát, nyitogatja az állkapcsát, nyújtózik.

 • 12. hét: már ásít is (fárasztó dolog ám a fejlődés!)

 • 14. hét: mozgatja a szemeit.

 • 15. hét: szophatja az ujját. Ha ezt épp kiszúrod egy ultrahang során, akkor ez árulkodó jel lehet arra nézve, hogy később jobb- vagy balkezes lesz-e.


A baba mozgása fokozatosan erősödik, míg egyszer csak érezni fogod. A mozgások először szelídek lesznek, és úgy érezheted, mint egy kis csapást, vagy néhány buborék kidurranását, kissé hullámzó érzés lehet. Néha úgy érzed, mintha túl sok levegő lenne odabent, és az mocorogna.

A baba nincs állandóan mozgásban. Vannak időszakok, amikor csak pihenni és aludni akar. Ne aggódj, ha nem látsz sok mocorgást az ultrahangos vizsgálat során, mivel a baba sokat alszik.

A várandósság vége felé a baba egyre hosszabb ideig pihen. Ezek a pihenőidők általában 20 percig tartanak, bár akár 50-75 perc is lehet egy-egy nyugalmi periódus. Előfordulhat, hogy akár ennél hosszabb ideig sem tapasztalsz mozgást, ugyanis nem minden moccanást fogsz érzékelni.

Hány rúgást kell érezned naponta?

Nincs meghatározott számú rúgás, amit meg kell érezned, és nem kell írásos feljegyzést vagy diagramot készítened a baba mozgásairól.

Próbálj ráhangolódni a babád ritmusára, azaz az ébrenléti órák alatt a baba mozgási mintájára. Ahogy a várandósság előrehalad, könnyebb lesz ezt a ritmust kitapasztalni. Minden csecsemőnek más az ébrenlét-alvás ciklusa, és nagyon hasznos, ha már előre készülsz arra, hogy a te babádnak mik az igényei.

Hahó, van itt valaki? – A baba mozgása a várandósság alatt

Ha változást észlelsz a baba mozgási mintáiban, vagy bármilyen szakaszban aggódsz, azonnal fordulj az orvosodhoz, hogy ellenőrizhesse a kicsi jóllétét.

Ha nem érzed a mozgást

Ha nem összpontosítottál ezekre az érzésekre, lehet, hogy nem érzékelted a mozgásokat. Annak érdekében, hogy jobban tudj összpontosítani, feküdj a bal oldaladon, és támaszd meg a pocakod. Maradj így egy-két órát, ez idő alatt legalább 10 külön mozdulatot kell érezned.

Ha szeretnél megnyugodni, íme, néhány gyors módja annak, hogyan ösztönözheted a babát arra, hogy mozogjon:

 1. Polcold fel a lábad, egyél valami finomat, és lazíts. A kisbabád lehet, hogy alszik, miközben te mozogsz, de arra, hogy megálltál, lenyugodtál, és eszel, felébred.  

 2. Igyál valami nagyon hideget. A baba érezheti a hőmérséklet változását, és megpróbálhat távolodni attól.

 3. Kelts valami zajt. Játssz le hangos zenét, vagy üvölts egyet, hátha „válaszol” a baba.

Ha a baba elkezd mozogni, minden rendben, valószínűleg jól van. Figyelj a mozgására.

Mikor kell felkeresni az orvost?

Ha az alábbi jelek bármelyikét tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz. Fontos, hogy azonnal, és ne várd meg a másnapot!

Két vagy több órán át nem érzel 10 vagy több különálló mozdulatot.
A baba nem kezd mozogni zaj vagy más inger hatására.
A baba mozgása jelentősen csökken, vagy fokozatosan csökken néhány nap alatt.

Ha a baba kevésbé mozog, előfordulhat, hogy nem kap elegendő tápanyagot vagy oxigént a placentán keresztül. Lehet, hogy más okok is lehetnek a háttérben, amik miatt a baba veszélyben lehet.

Ha nem érzed a magzatmozgást, akkor az orvos berendelhet a kórházba, hogy ott a megfelelő műszerekkel megfigyeljék a kicsit és téged is. Figyelemmel fogják kísérni a baba szívverését, feltérképezik a dolgokat odabent: a baba méretét és az őt körülvevő magzatvíz mennyiségét.

Szerencsére a legtöbb esetben az ilyen ellenőrzések azt mutatják, hogy minden rendben van, és a baba egészséges. Ebben az esetben hazaengednek, de a továbbiakban szorosabb megfigyelésre lesz szükség a részedről. Ha továbbra is kétségek közt vagy, akkor újra értesítsd az orvosod.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!