A pocaklakó üzenete

A pocaklakó üzenete

Egy anya a fogantatástól kezdve valamilyen különös, földöntúli kapcsolatban áll a gyermekével. A családtagok számára azonban az első magzatmozgások azok, amelyek közelebb hozzák a magzatot, meghatározzák a további kötődést.

Mivel valódi beszélgetést természetesen nem tudsz folytatni a kisbabáddal, a magzatmozgások vagy épp azok hiánya az egyik legfontosabb csatornája a kommunikációtoknak. Ha voltál már áldott állapotban, bizonyára tapasztad már, hogy a különböző méhen belüli és kívülről érkező hatásokra más és más reakciókkal „válaszol”.

Mikor és hogyan kezdődik?

A méhen belüli életről, a magzat fejlődéséről nagyon sokat tudunk és nagyon sokat nem. A magzat-anya vagy magzat-apa kommunikációról sok tekintetben csak feltételezéseink vannak. Vajon ki a kezdeményező fél? Vajon a kisbaba is képes arra, hogy üzenjen szüleinek? És valójában mi ennek az egésznek a jelentősége?

Az anya magatartásának például nagyon nagy szerepe van a baba későbbi fejlődésében. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy az anya viselkedése, habitusa és magatartása nagyobb befolyással bír az embriókra, mint a genetikai kódjuk. Egereknél alkalmazott vizsgálatnál két anya közt kicserélték a megfogant egérembriókat, az eredmény pedig az lett, hogy a vemhességet viselő anya viselkedése befolyásolta a született kisegereket, nem pedig annak az anyának a genetikája, akinek a petesejtjéből lettek.

Rengeteg kutatás foglalkozott már a magzati kommunikációval, észleléssel. Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy a magzat képes a környezetéből származó ingerek fogadására, feldolgozza a különböző információkat, és válaszolni is képes. A magzat testmozgásokkal, szem- és szájmozgásokkal reagál, valamint a szívritmusa is váltakozó lehet az egyes ingerek hatására. 

Tudtad?

A babád már a 6. héten mozgolódik, persze te ebből még semmit sem érzel. Ezek a mozgások még többnyire spontán testmozgások. A 8-9. héten különböző intenzitású, azaz lassú és gyors mozgások is megfigyelhetők, ám ebből az anya még mindig nem érez semmit. A 10. héten már a végtagjait mozgatja, légzőmozgásokat végez, kialakulnak a szopó- és nyelőmozgások is. A második trimeszterben, úgy a 16. hét környékén kialakulnak a lassú szemmozgások, a 23. hétre pedig a gyorsak is.

Mire jók a méhen belül kifejlődő készségek?

A magzat már a 14. héttől fogva teljesen úgy mozog, mint egy újszülött. A magzatmozgások, a méhen belül kifejlődő készségek előkészítik a terepet a születés utáni fejlődésnek. E mellett pedig nagy szerepük van a későbbi szülő-baba kapcsolatban is.

Az anya és magzata között több szinten is zajlik bizonyos kommunikáció.  Annak tekinthető például az is, hogy az anya szervezete a méhlepényen keresztül mennyi tápanyagot, vért, oxigént juttat a magzathoz. Ez biológiai kommunikáció. Függ attól, hogy az anya hogyan táplálkozik, milyen a lelkiállapota, dohányzik-e vagy fogyaszt-e alkoholt. Az is ide tartozik, ha az anya valami miatt elutasítja a magzatát, hiszen ez is befolyásolja a magzatba jutó vér mennyiségét. Ha az anya boldog, kiegyensúlyozott, megfelelő támasz áll a rendelkezésére mind testi, mind lelki értelemben, akkor a baba keringése és fejlődése optimális.  

A méhen belüli élet ugyanúgy, mint a külső élet, ciklikus. Az anya biológiai órája mentén működik. Felnőtt korban a retinánkon beérkező fényintenzitás határozza meg. Magzati korban ezt az anyai melatonin szabályozza. Ez határozza meg újszülött korban is, ugyanis az anyatejbe is kiválasztódik. Ez az egész rendszer is egyfajta kommunikáció a magzat és a család között.

Van még egy mód, amellyel kommunikálhatsz a magzatoddal. Ez egy olyan láthatatlan összeköttetés, amit csak azok éreznek, azok élnek át a babával, akik a legközelebb állnak hozzá: az anya és az apa. Ez az intuitív csatorna megalapozza a baba első életévét is. Egy lelki egymásra hangoltság ez, amelynek segítségével a szülők érzékelik a baba legkisebb jelzéseit is.

A méhen belüli élet alatt kifejlődő készségek lehetővé teszik a magzat számára azt, hogy kommunikálhasson a külvilággal, kapcsolatot teremthessen veled és másokkal. Mivel sokszor nem egyértelmű, hogy mi is az üzenet, kitől és hogyan érkezik, az anya és az apa adnak értelmet neki.

A szülő-magzat kapcsolat

A magzat jelzéseinek értelmezése nagyban függ attól, hogy az anya és az apa hogy áll a gyermekvállaláshoz, a babavárást hogyan élik meg. Ha ezek az érzések negatív előjelűek, akkor szükséges lehet őket áthangolni. Ebben terapeuta, védőnő vagy az orvos is segíthet.

Ha az érzések pozitívak, az anya és az apa csak azt várja szívrepesve, hogy megérkezzen a gyermekük, vele folyamatos kapcsolatban vannak, akkor minden a legnagyobb rendben van, biztosak lehetnek benne, hogy a magzat méhen belüli fejlődése, kommunikációja zavartalan.


 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!