A kisbabád és a méhbe szűrődő fény

A kisbabád és a méhbe szűrődő fény

Gondoltad volna, hogy a testeden áthatoló fény, amely az anyaméhbe is beszűrődik, komoly hatással van a babád látásának fejlődésében? Bizonyított tény, hogy ha a magzathoz nem szűrődik be elegendő fény, a szeme nem fejlődik megfelelő ütemben, és akár károsodhat is a látása.

Az ember egyik legféltettebb kincse a szeme, a látása. Rengeteg tanulmány, kutatás övezi a témát. A Nature tudományos magazinban nemrégiben közöltek egy olyan tanulmányt, amely közelebb vihet a látási rendellenességek kialakulásának megértéséhez. A kutatók állatkísérleteket végeztek, amelyek azt bizonyították, hogy teljes sötétségben nem fejlődik megfelelően a magzat látószerve, bizonyos mennyiségű fényre mindenképpen szüksége van..

Az emberi - és állati - szervezet belsejében nincs teljesen sötét: korábbi eredmények értelmében a méhben fejlődő magzathoz anyja hasfalán keresztül elegendő fény jut ahhoz, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban már érzékelje a fényviszonyokat. A Kaliforniai Egyetem kutatóinak most közzétett vizsgálata még ezen is túlmutat: a szakemberek szerint a magzatot érő fény képes befolyásolni a szem fejlődését.

A speciális ereken múlik

Magzati korban a szem ideghártyájának (retina) megfelelő fejlődését speciális érhálózat segíti, amely táplálja a retina sejtjeit kialakulásuk során. Ezek az erek később zavarnák a látást, ezért a retina kifejlődése után "felszívódnak" - mint amikor egy befejezett épület elől elbontják az építkezéskor nélkülözhetetlen állványzatot. A kutatás szerint utóbbi mozzanat azonban elmarad, ha a magzat a terhesség alatt teljes sötétségben van.

A szakembereket is meglepte, hogy az anyaméhbe beszűrődő fénynek ilyen komoly szerepe van a szem fejlődésében. Mivel a látást érintő betegségek jelentős része a szem érhálózatával függ össze, a mostani felfedezés előbbre vihet ezek megértésében, kiváltképp, ami a koraszülötteknél látáskárosodást okozó koraszülött retinopathiát (ROP) illeti. A retinopathia során a speciális erek nem szívódnak fel, hanem megmaradnak - pont, ahogyan azt a teljes sötétségben tartott rágcsálóknál tapaszták.

Az eredményeket ugyan még csak egereken sikerült igazolni, a szakemberek bizakodnak, hogy a mostani kutatás alapján felgyorsulhat a mesterséges retina laboratóriumi előállításának folyamata, valamint további vizsgálatok után ajánlásokat is lehet majd tenni arra vonatkozóan, hogy mennyi napfény szükséges a várandósság során a magzat egészséges látásfejlődéséhez.


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!