A babád elképesztő fejlődésnek indul a harmadik trimeszterben

A babád elképesztő fejlődésnek indul a harmadik trimeszterben

A várandósság vége felé minden eddiginél nagyobb benned az izgalom, hiszen hamarosan a karodban tarthatod azt a kis embert, akire mindennél jobban vágytál. Azonban amíg megszületik, sok minden történik vele.

Csak hízik és hízik

Őrült növekedésbe kezd a baba az utolsó trimeszterben. Ilyenkor már teljesen kifejlett, ám szüksége van még egy kis zsírszövetre. Heti 200-250 gramm. Ennyit hízik a kisbabád a 35. héttől. Ez az időszak azért is nagyon fontos, mert ez a most felhalmozott zsírréteg védi a babát és melegen is tartja a születése után.

Megtanul pislogni

A kicsik szeme már a második trimeszterben is érzékeli a fényt, de pislogni csak később kezdenek el. Ez úgy a 28-30. héttől jellemző. A szemszínük ilyenkor még nem végleges, ezért van az, hogy a legtöbb baba kékes szemszínnel születik.

Az agya is növekszik még

Óriási változás vár a kisbabádra a várandósság 25. hetétől. Az agy mérete majdnem a duplájára nő. Ebben az időszakban alakulnak ki azok a fontos idegi kapcsolatok és pályák, amelyek a későbbi mozgáskoordinációhoz, tanuláshoz elengedhetetlenek.

Csökken a lanugo mennyisége

Lanugo, azaz puha szőr fedi a kisbaba testét a méhben. Ez a szőr a terhesség vége felé akár teljesen kihullhat, de maradhat is belőle a születés után is egy kicsi. Ennek a szőrnek fontos szerepe van: segíti a magzatmáz megtapadását, ami védi a kicsit a magzatvízben.

Elkezd ízlelni, és működni kezd az ürítés is

A baba kortyol a magzatvízből, amelynek az íze változik attól függően, hogy te épp mit ettél, ittál. A babád, a születése után már ismerni fog néhány olyan ízt, amivel találkozott az anyaméhben is. Az elfogyasztott magzatvizet ki is üríti.

A tüdeje is fejlődik

Minél később jön világra egy baba, minél tovább tud a méhben növekedni, annál fejlettebb lesz a tüdeje. Ez a szerv még a születés után is fejlődik, de a 39. héten vagy utána született babák már elég erősek ahhoz, hogy ne legyen szükségük segítségre. A 37. hét a választóvonal. Azoknak a babáknak, akik előtte születnek, lélegeztető gép segít bejuttatni egy anyagot a tüdőbe, amelynek nagyon fontos a szerepe, és rend szerint az anyaméhben kialakul. Ez az anyag segíti a tüdő léghólyagocskáit abban, hogy az első levegővételek alkalmával ne tapadjanak össze.

A mája is alakul még

Sok kisbabánál lép fel sárgaság a születése után. Ez azért van, mert a kicsi mája még nem tudja teljesen kiszűrni és feldolgozni a vérből a bilirubint. A máj akár a várandósság végéig fejlődhet.

Kialakul a mekónium

A magzatvíz nemcsak a vizelethez járul hozzá, hanem mivel epe, különböző sejtek és salakanyag gyűjtőhelye is, ebből alakul ki a baba első széklete, azaz a mekónium. Ez egy sötét, kissé nyúlós anyag, ami kicsit hasonlít a kátrányhoz.

Élesebbé válik a hallása

Már a várandósságod közepe táján nyilvánvaló, hogy a baba érzékeli a külvilág hangjait és a te tested hangjait is. A harmadik harmadban viszont egyre élesebb a hallása, és már reakciókat is érezhetsz a részéről. Beszélj hozzá, hogy hallja a hangod, és kérd erre apát is. Ez jó alkalom, hogy már a születése előtt jó kapcsolatot építsetek ki vele.

 

Ligeti Anna

 

 


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!