A 30 fok feletti meleg igencsak megviseli a szervezetet. Nagyon fontos ilyenkor gondoskodnod a megfelelő folyadékpótlásról és az izzadás során elvesztett tápanyagok pótlásáról is. Íme, néhány könnyű, nyári étel receptje, amelyeket bárhol, bármikor elkészíthetsz, illetve három tipp a helyes folyadékfogyasztáshoz.
A nagy melegben elsődleges szempont a folyadékfogyasztás. Nagyon lényeges, hogy ne érezz szomjúságot, ezért hidratálj megfelelően. A szomjúság már a szervezet észreakciója.
Ha szükségét érzed, kérj tanácsot a védőnődtől is, mert előfordulhat, hogy a szervezeted visszatartja a folyadékot, és duzzadni kezdenek a végtagjaid. Ilyenkor egy kis körültekintésre van szükség a folyadékfogyasztás terén, de ebben segít a védőnő.
3 TIPP A HELYES FOLYADÉKFOGYASZTÁSHOZ
- Kánikulában a legjobb a víz és a nem túl hideg, cukormentes tea, valamint frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek.
- Kerüld a koffeintartalmú italok túlzott fogyasztását. Ezek az italok nem megfelelőek számodra, ugyanis inkább vizet vonnak el a szervezettől.
- Kerüld a cukros üdítőket és az ún. 100%-os gyümölcsleveket is, ugyanis azokban is van cukor. Ezek az italok nem túl kedvezőek.
Nagyon jó folyadékpótlók a különböző levesek is. Ezek közül sok olyan van, amely akár külön fogásnak is beillik. A különböző krémlevesek csodás ízvilágú vitaminbombák, de most egy fantasztikusan ízletes gyümölcsleves receptjét osztjuk meg veled.

TEJSZÍNES, FAHÉJAS MEGGYLEVES
Édes, mégis savanyú krémes, hűvös finomság, amit bármikor meg tudnánk enni. Édesség helyett is választhatod.
HOZZÁVALÓK:
- Fél kiló meggy (legjobb, ha friss meggyből készíted, a piacon találsz biztosan)
- 4-5 evőkanál cukor vagy eritrit
- 1 kiskanál fahéj
- 1 csipet só
- néhány szegfűszeg
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 2 dl habtejszín
ELKÉSZÍTÉSE:
A meggyet jól mosd meg és magozd ki. Tedd fel főni kétszer annyi vízben, mint a gyümölcs. Add hozzá a cukrot (eritritet) és a fűszereket. A pudingport keverd el a tejszínnel úgy, hogy csomómentes legyen, adj hozzá egy-két kanállal a levesből is. Így nem lesz hideg, nem csapódik ki, amikor beleöntöd a levesbe. A pudingos tejszínt add a leveshez, majd a végén még öntsd bele a vaníliakivonatot is. Hagyd egyszer felforrni, majd azonnal vedd le a tűzről. Ha kihűlt, tedd hűtőbe és jó hidegen fogyaszd.
GRILLEZETT TŐKEHALFILÉ SPÁRGÁS ÚJKRUMPLIVAL
HOZZÁVALÓK:
- 4 szelet friss tőkehal
- vaj
- citrom
- só, bors
- néhány gerezd fokhagyma
- 1 csomag zöldspárga
- 6-8 db nagyobb újkrumpli
- olívaolaj
ELKÉSZÍTÉSE:
A halszeletek bőrét kend be jól vajjal. Sózd, borsozd a halat. Olvassz 10 dkg vajat, adj hozzá zúzott fokhagymát és fél citrom levét. Ezzel a keverékkel kenegetheted a halat sütés közben. A körethez az újburgonyát és a spárgát is jól mosd meg, nem kell őket meghámozni. A spárgának a végeit törd le (ami letörik, nem kell), a burgonyákat vágd kockára, a spárgát pedig szeleteld fel. A spárga csúcsát tedd félre, a többit keverd a krumplikockákhoz. Sózd meg a keveréket és adj hozzá 3 evőkanál olívaolajat. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára borítsd ki, tedd a sütőbe 200 fokra, és süsd légkeveréses grillen (ha nincs, akkor alsó-felső sütésen) 25-30 percig.
A halat rakd a grillrácsra, a bőrével lefelé, és süsd mindkét oldalát addig, amíg kifehéredik a hús, és kicsit megpirul a bőr. Közben kenegesd a vajas keverékkel.

NYERS CÉKLA-ALMASALÁTA
HOZZÁVALÓK:
- 4 db kisebb cékla
- 1 db nagyobb alma
- 4 evőkanál majonéz
- 4 evőkanál tejföl
- fél citrom leve
ELKÉSZÍTÉSE:
A céklát és az almát reszeld le, sózd és borsozd. A tejfölt és a majonézt keverd össze, és öntsd a reszelt céklára, almára.
Ez a menü akár egy vasárnapi ebédre is megállja a helyét, de bármikor elkészítheted, amikor csak akarod. A hozzávalók könnyen beszerezhetők, és sok-sok tápanyagot adnak neked és a babádnak is.
Kovács-Hain Zsuzsa