Várandósság, szülés, gyermekágy

három élethelyzet, amiben a párodnak szüksége van rád

A nők életének vannak különböző nehéz, embert próbáló időszakai. Ezekben az életszakaszokban – még akkor is, ha nem mondják – szükségük van egy kis segítségre, támogatásra, gyengédségre. Íme, három fontos életszakasz, amelyeknél neked is ott a helyed, hogy néhány aprósággal hozzájárulj ahhoz, hogy a párod élete kicsit könnyebb legyen.

Babavárás

Kilenc hónap várakozás, vágyakozás, rosszullétek, hangulatingadozások, testi változások sora. Még leírva is sok, nemhogy végigélni, végig bírni, és mindenhez mosolyogni. Egy kismamának ilyenkor nagyon jól esik párja óvó segítsége.

Mit tehetsz a párodért a várandóssága alatt?

 • 1.
  Ha teheted, kísérd el őt a vizsgálatokra.
  A nők többsége érzékeny, érzelmes, nehezen tudja egyedül feldolgozni a túláradó örömöt, és a sok-sok új információt is jól esik azonnal megosztani azzal az emberrel, akiben bízik, akit szeret.
 • 2.
  Segítsd őt a mindennapi házimunkában.
  Akkor is, ha eddig nem volt a kedvenced a háztartás, és nem vetted ki a részed belőle, végy erőt magadon, és néha porszívózz ki, vagy takarítsd ki a fürdőszobát. Egy várandós nő számára nehézséget okozhat a fizikai megterhelés, figyelj hát arra, hogy minél kevesebbet dolgozzon.
 • 3.
  Ha teheted, kísérd el őt a vizsgálatokra.
  A nők többsége érzékeny, érzelmes, nehezen tudja egyedül feldolgozni a túláradó örömöt, és a sok-sok új információt is jól esik azonnal megosztani azzal az emberrel, akiben bízik, akit szeret.

szülés

Egy nő életének nagyon sok csúcspontja lehet, de az biztos, hogy a gyermekei születése extra csúcspont. Fájdalom, izgalom, stressz kíséri, és persze örömmel vegyes várakozás. Természetes, hogy ilyenkor nagyon kell a támasz minden nőnek. Vannak, akik női segítségre vágynak ilyenkor, és az édesanyjuk, vagy a barátnőjük kíséri el őket a szülőszobára, ám a többség inkább gyermeke apjával osztozna az élményeken és persze a segítséget is inkább tőle várja.

Mit tehetsz a párodért a szülés alatt?

 • 1.
  Az első, és legfontosabb, hogy légy őszinte!
  Ha nincs hozzá kedved, vagy merszed, hogy részt vegyél a szülés folyamatában, akkor ezt mielőbb el kell mondanod a párodnak. Nem fair, ha az utolsó pillanatban közlöd, hogy nem tudsz vele lenni a szülőszobán.
 • 2.

  Ha szeretnél ott lenni, akkor ne sürögj-forogj, ne fontoskodj! Tedd azt, amire a párod kér.
  Mindenki elhiszi, hogy te tudod a legjobban, mi kell a párodnak, de azért azt tudnod kell, hogy a vajúdás és a szülés nem az a helyzet, amikor szükség van arra, hogy akadékoskodj, vagy meg akard mondani, hogy mi legyen. Bele kell törődnöd, hogy most a párod a főnök és az orvos a nagyfőnök. Csak abban segíts, amire megkér a szerelmed, de akkor bizony tedd oda magad. Simogasd a hátát, hagyd, hogy szorítsa a kezed, ha arra van szüksége. Teremts számára nyugodt légkört, hogy könnyebb legyen számára elviselni a fájdalmat.

 • 3.
  Ne feledd, hogy ez nem a te fájdalmad, nem a te harcod.
  Ha nem vagy képes elvonatkoztatni a párod fájdalmától, és a sajátodként kezeled, akkor nem fogsz tudni teljes egészében jelen lenni. A szerelmednek erre van szüksége, csak légy ott, és koncentrálj!

Az első hetek otthon – a gyermekágy

Minden szülő életében ez a legcsodásabb időszakok egyike. A baba első kis félmosolyai álmában, az illat, az az érzés, hogy már nem csak magunkért felelünk… egyszerűen csoda! A szülés megpróbáltatásai után azonban a párodnak nagyobb szüksége van rád, mint valaha.

Mit tehetsz a párodért a gyermekágyas időszak alatt?

 • 1.
  Vállald át a házimunkát.
  Most nemcsak egy-egy porszívózásra gondolunk, hanem teljes egészében át kell venned a háztartás vezetését. A párodnak most a babára és a saját felépülésére kell koncentrálnia. Menj el bevásárolni, takaríts, és tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy az első hetekben a párodnak ne kelljen házimunkát végeznie. A baba gondozását, etetését gyakorolni kell (főleg az első gyermeknél igaz ez), így a párodra hatalmas stressz hárul.
 • 2.
  Sajátítsd el a babagondozást.
  Figyelj és tanulj meg mindent, hogy te is el tudd látni a pici babádat. A pelenkázás egyszerű, csak egy kis gyakorlás kell hozzá, a fürdetés pedig csodajó móka. Ha a baba tápszeres, akkor az etetésbe is besegíthetsz, ami pedig nagyon meghitt pillanatokat hoz a te életedbe is.
 • 3.
  Néha maradj otthon a picivel egy-egy órára.
  A párodnak szüksége lesz egy kis feltöltődésre. Segíthetsz ebben, ha egy-egy órára átvállalod a kisbaba felügyeletét. Ha már jól begyakoroltad a babagondozást, akkor a szerelmed is könnyebb szívvel hagyja otthon veled a szeme fényét, hogy találkozzon a barátnőjével, vagy elmenjen egyet kocogni.


Kovács-Hain Zsuzsa

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!