Várandósság - Ne aggódj, ha farfekvéses a kisbabád

Várandósság - Ne aggódj, ha farfekvéses a kisbabád

Minden kismama izgul azért, hogy a születendő kisbabája időben beforduljon a méhben. Ez ugyanis előfeltétele annak, hogy a szülés zavartalanul folyjon. Az ún. medencevégű hosszfekvésről akkor beszélhetünk, ha a magzat koponyája a 37. terhességi hétig sem fordul be a szülőcsatornába.

Az, hogy a baba farosan helyezkedik el az anyaméhben, a várandósságok közel 4%-ában fordul elő. A baba feje ilyenkor nem illeszkedik a szülőcsatornába, ehelyett a medencéje, vagy valamelyik lába fordul lefelé, a "kijárat" felé. Ez azért okozhat problémát, mert így a baba feje az, ami utoljára érkezik a szülés során, el is akadhat, ami bajt okozhat.

„Amikor az első gyermekemet szültem, az orvosom biztosra akart menni, és a császármetszést javasolta” – meséli Ancsa. „Nagyon féltem, hiszen természetes szülést szerettem volna, de nagyon bíztam az orvosom tapasztalatában, és ő azt mondta, hogy a befordítás nem biztos, hogy sikeres lenne, mert több dolog is okozhatja, hogy a baba nem vette fel a születési pozíciót.”

Ancsa orvosa is a fenti probléma valószínűsége miatt döntött inkább a császármetszés mellett.

Így alakulhat ki faros testhelyzet

Dr. Bardóczy Zsolt szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász főorvos
Dr. Bardóczy Zsolt szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász főorvos

A babának elegendő helye van a méhben a várandósság 34-37. hetéig. Ha a 37. hétig nem veszi fel a fejvégű testhelyzetet, akkor magától már nagyon nehezen tud befordulni. A befordulás többnyire magától bekövetkezik, hiszen a fizika törvényei a legnehezebb testrészt, azaz a fejet kényszerítik alulra. Ha túl sok a magzatvíz, túl tág a méhűr, akkor faros pozícióba mozdulhat a baba. Ha ezek az eshetőségek nem állnak fenn, a baba mégis faros, akkor valami más gátolta abban, hogy beforduljon. Ennek az oknak a megismerése igen fontos a szülés biztonságos lefolyása érdekében.

Szakértőnk, Dr. Bardóczy Zsolt elmondta, hogy „leggyakrabban két eltérés következménye a faros pozíció:

A köldökzsinór a magzat valamelyik testrészére (kar, láb stb.) hurkolódott, s az így megrövidült zsinór tartja „rövid pórázon” a magzatot.
A másik eshetőség, amikor a méh osztott, ilyenkor a méh üregét megosztó sövény lehet az akadálya a befordulásnak. (A méh fejlődéstanilag két félből fejlődik kb. körte alakúra, ha ez zavart szenved, akkor az enyhén szív alakú méhtől a teljes mértékben kettős méhig bármi előfordulhat.) Ezen két eltérés önmagában nem akadálya a sima hüvelyi szülésnek.”

 

A medencevégű hosszfekvésnek alapvetően három típusát különböztetjük meg:

 1. Részleges farfekvés: a baba popsija lent van, a lábait pedig behajlítja, vagy az arca előtt nyújtva tartja
 2. Teljes farfekvés: a baba ül a szülőcsatornában, a lábait keresztben tartja maga előtt.
 3. Lábbal lefelé: a kisbaba egyik vagy mindkét lába fordul a szülőcsatorna felé.

A baba befordítása

Előfordulhat, hogy az orvosod úgy véli, érdemes megpróbálni a babát külső fordítással a megfelelő pozícióba helyezni. Ez azonban szakértőnk véleménye szerint „a két leggyakoribb ok (köldökzsinór szövődmény, illetve osztott méh) fennállása esetén ez nem működik, egyéb helyzetben lehet sikeres.”

Te magad is próbálkozhatsz azzal, hogy a babád magától beforduljon. Van néhány trükk, amit csak akkor alkalmazz, ha a várandósságod teljesen problémamentes.

 • Használd ki a gravitációt. Ha minél többször négykézlábra állsz, a gravitáció miatt a baba esetleg lefelé fordítja a legnehezebb testrészét, vagyis a fejét.
 • Szép, kellemes hangok. A babád imádja a hangod. Beszélj egy CD-re vagy énekelj, és a fülhallgatót tedd a szeméremcsontod közelébe. A babád a hang irányába igyekszik majd.
 • A babák szeretik a meleget. Ha a méhed tetejére hidegvizes, az alsó pontjához pedig melegvizes borogatást teszel, akkor a meleg irányába mozdulhat.

Ne feledd, a faros testhelyzet nem a legoptimálisabb a baba számára, és sok oka lehet. Mielőtt bármibe belekezdesz otthon a befordulása érdekében, konzultálj az orvosoddal, és csak akkor próbálkozz, ha ő is javasolja, engedélyezi.

 

Komáromi Csenge


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!