Várandósság: hogyan készüljünk fel a gyermek érkezésére?

Várandósság: hogyan készüljünk fel a gyermek érkezésére?

Egy gyermek, különösen az elsőszülött érkezése a családba az egyik legnagyobb változás a nő életében. Attól a perctől kezdve, hogy a terhességi teszt pozitív eredményt mutat valami elkezdődik, ami egész életünkben meghatározó élmény marad: elkezdünk anyává válni. A gyermek megszületése kétségkívül kulcsfontosságú, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a várandósság alatti változásokat sem. Ahhoz, hogy a folyamatosan változó külalakunk, ingadozó hormonszintünk mellett is kiegyensúlyozottak tudjunk maradni, érdemes előre tisztában lenni azzal, hogy mi is vár ránk, és persze a párkapcsolatunkra.

A várandósság hatása a nőre

A gyermek megfoganásával olyan fiziológiai változások indulnak meg a nő szervezetében, melyek egyedülállóak, semmi máshoz sem hasonlíthatóak. Egy új élet kezd el növekedni az anyaméhben, mely tökéletesen kiszolgáltatott az anya testének.

A testi változások természetesen befolyásolják az anya közérzetét is. Nem csak az esetleges rosszullétek, kívánósság, hányinger, fáradékonyság, stb. megléte által: testének változása női énképét, önérzetét sem hagyja érintetlenül. Gömbölyödő pocakja környezetéből is egészen más reakciókat hív elő, mint amit valaha átélt. A férfiak sem elsősorban mint nőre tekintenek rá, hanem mint leendő anyára. Más szempontból a várandósság meg is szépít, és egyáltalán nem kell elfelejtkeznünk a női oldalunkról. Ne görcsöljünk! Figyeljünk oda arra, mi az, amitől jól érezzük magunkat, tudva, hogy a kiegyensúlyozottság a gyermekünk szempontjából már most az egyik legjobb befektetés – fontosabb ez, mint az aktuális ruhaméretünk.

Valamelyest ide kapcsolható az is, hogy a várandós állapotban igen sok életmódbeli, étrendbeli változás is beállhat. Bizonyos ételek, italok fogyasztása a gyermekre nézve káros, legalábbis nem kívánatos hatással lehet, amiket a kismamák többsége igyekszik is kerülni. Nem mindig könnyű feladat persze számára kedves étkekről, italokról lemondani. Az eddig kedvelt szórakozási formákat, közös tevékenységeket is aszerint lehet elhagyni, megtartani, hogy azok milyen lehetséges hatással vannak a babára (pl. van-e nemdohányzó helység az addig kedvelt étteremben); a korábban heti szinten hajnalig bulizó nő kénytelen konszolidálódni. A munkához, karrierhez való viszonyát is alaposan át kell dolgoznia magában, el kell döntenie, hogy mikortól hagyja abba munkát, és hogy meddig szeretne otthon maradni gyermekével a szülés után. Tervezzünk, gondolkozzunk, vizsgáljuk meg, hogy milyen megoldások állnak leginkább közel hozzánk, és persze maradjunk nyitottak: lehet, hogy a gyermek érkezése minket is nagyban megváltoztat.

Várandósság: hogyan készüljünk fel a gyermek érkezésére?

Mivel az áldott állapot új helyzetet jelent a leendő anya számára, fokozottan kezdi olyanok társaságát keresni, akik ezen a téren tapasztabbak nála. Ilyen szempontból (legalábbis időlegesen) gyakran átstrukturálódik a szociális háló. Azok a barátok, ismerősök válnak fontosabbá, akik szívesen beszélgetnek a jövendőbeli gyermekről, a terhességről, akik tanácsokkal látják el a nőt, stb. (Stern, 2007). Nem mindig könnyű ügyesen szemezgetni a valóban hasznos tanácsok, és a kéretlen vélemények tengerében. Első körben érdemes többféle véleményt meghallgatni a gyerekneveléssel kapcsolatban, de ahogy formálódnak saját nézeteink, a saját érdekünkben jobban járunk, ha néhány szimpatikus személy véleményére adunk, és nem próbálunk mindenkinek megfelelni.

A várandósság nyomán változik tehát a testünk, változnak a szokásaink, változnak, alakulnak a kapcsolataink, és bizony, változik az értékrendünk is. Figyelmünk a külvilág dolgai felől egyre inkább befelé, a családunkra, magunkra, gyermekünkre irányul. Fontos kérdés ilyenkor, hogy hol találunk helyet a párunknak a készülő gyerekszoba, a frissen vas babaruhák és anyafórumok világában?

Várandósság és párkapcsolat

A gyermek, aki még az anya méhében fejlődik, olyan kapocs a pár tagjai között, ami mindennél erősebben összeköti őket: génjeik kombinálódásából egy új, egyedi lény jön létre. Még ha a szülők útjai el is válnak majd, a közös „produkció”, vagy inkább alkotás örökre egymáshoz kapcsolja őket. A várandósság olyan új témát hoz be a kapcsolatba, melynek összetartó ereje lehet. A mindennapi gondok megoldása, a gyermek születésére való felkészülés, mely sok esetben prioritássá válik, egy közös, csak kettejük számára létező kontextust hoz létre. Ennek nagyon erős összetartó ereje tud lenni. Érdemes az apát minél inkább bevonni a készülődésbe is. Ha a babaruhák nem is hozzák lázba, meséljünk az érzéseinkről, kérjük meg őket, hogy beszéljenek a babához, tervezzük együtt a közös jövőt.

Figyeljünk oda a férfiakra, még akkor is, ha lefoglal minket a növekvő pocakunk! Próbáljuk meg kihasználni azokat a hónapokat, amikor még kettesben vagyunk, és élvezzük a gyermek nélküli élet adta lehetőségeket. Egy közös utazás kettesben, a szokásosnál sűrűbb randevúk, intim együttlétek olyan tartalék erőforrásként szolgálhatnak, amik a gyermek megszületése utáni boldog, de fárasztó időszakban életmentőek lesznek majd.
Jantek Gyöngyvér, pszichológus

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!