Várandósság és szülés 20, 30 és 40 év felett – Mikor a legoptimálisabb?

Várandósság és szülés 20, 30 és 40 év felett – Mikor a legoptimálisabb?

Szakértők szerint minden életkornak vannak előnyei és hátrányai, de olyan, hogy legoptimálisabb időpont, nem igazán jelölhető ki a szülésre. Ez a fontos dolog minden édesanya esetében máskor optimális.

20 és 30 között

A női test ebben az időszakban a legtermékenyebb. A legtermékenyebb éveink a 20-24 éves kor, minden hónapban 20% az esélye annak, hogy megfogan a baba. Az egészségügyi problémák esélye ebben az életkorban a legalacsonyabb. A várandósság alatti komplikációk esélye is ekkor a legalacsonyabb. A fiatal szervezet a szülés után is jobban regenerálódik. Szóval testileg akár lehetne ez a legoptimálisabb időpont, de lelkileg viszont nem biztos, hogy ilyen fiatalon mindenki felkészült a gyermekvállalásra. Ekkor még kevés az az élettapasztalat, amellyel a párkapcsolatokat menedzseljük, az is, amellyel valóban megértjük, mi az a felelősség. A vetélés kockázata ebben az életszakaszban a legalacsonyabb, 9-10%.

Dóri 22 évesen lett édesanya: „Imádom, hogy ilyen fiatalon lettem mami, pedig a kisfiam csak úgy becsúszott, és a kapcsolatom az apukájával már véget ért. A terhességem könnyű volt, a szülés is gyorsan ment. Most kicsit nehéz, mert egyedül nevelem Patrikot, de ennek is megvannak a pozitívumai.”

30 és 40 között

A női termékenység az idő előrehaladtával csökkenni kezd. Ez egy folyamat, ami teljesen természetes. 35 év felett a petesejtek már nem olyan fiatalok, a megtermékenyülés nem olyan egyszerű. Ebben az életszakaszban a vetélés kockázata már 11-12% és 35 év felett már 18%, gyakoribbak a születési rendellenességek is. 35 év felett az orvosok már javasolhatnak magzatvíz-vizsgálatot, hogy kiszűrhetők legyenek az esetleges genetikai problémák. Ennek ellenére a kutatások szerint a nők 25-35-36 éves koruk körül érzik azt, hogy jó lenne kisbabát szülni, készen állnak az anyaságra. Ebben a korban már a párkapcsolat is kiforrottabb, a férfiak is érettebbnek érzik magukat az apává váláshoz. Ebben az időszakban a legnagyobb az esély az ikerterhességre.

Marcsi 35 évesen adott életet első két gyermekének: „Rengeteget dolgoztam, az idő meg csak rohant. Azon kaptam magam 30 felett, hogy ott állok egyedül. Férj nincs, gyerek nincs, és még kutyám sem volt. Már kezdtem feladni, amikor találkoztam Petivel, és egy kis idő múlva összeházasodtunk. A kislányaink születésére azonban három évet kellett várnunk. Nem jöttek könnyen. Már lombikprogramra is jelentkeztünk, sok-sok vizsgálaton estünk át mindketten. Már az időpontunk is megvolt a beültetésre, amikor várandós lettem. Spontán. Csak úgy! És ikrekkel! Hihetetlen ajándéknak tartottuk, és így is fogjuk fel mind a mai napig Annabella és Johanna érkezését.”

varandossag-eletkorok2

40 év felett

Ilyenkor a teherbeesés esélye minden hónapban 5%. Az ösztrogén szintje már csökkenőben van. A vetélés kockázata már igen magas, 30% körüli, aminek több oka lehet: a petesejtek már nem fiatalok, a minőségük romlik, egyre több köztük a hibás petesejt, a megtermékenyített petesejtnél sokszor léphet fel olyan probléma, ami meghiúsítja a terhességet. Sokszor a méh fala is túl vékony, vagy a vérellátása nem kielégítő. Többször fordul elő terhességi cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Az orvosok több ultrahangos vizsgálatot rendelhetnek el, és több tesztet végeztetnek el, mivel a genetikai rendellenességek kockázata is ugrásszerűen megnő. Lelki értelemben ebben az időszakban már nagyon felkészültek a nők, mégis sokan aggódnak, hogy túl idősek, nem tudnak majd elég ideig vigyázni a gyermekükre. Sokan arról mesélnek, hogy ebben az életkorban gyermeket vállalni nem egyszerű dolog. Sokan nézik felelőtlennek a negyvenen túli anyákat, és sokan ítélkeznek felettük.

Andrea 43 évesen lett édesanya: „Az életem nem alakult szerencsésen. Kétszer voltam férjnél. Az első férjemet nagyon fiatalon, 25 évesen elveszítettem egy autóbalesetben, szinte még nem is éltünk. A második férjemmel elváltunk 10 év házasság után. Nem lett gyermekünk, amit ő nem tudott feldolgozni. Vizsgálatokra viszont nem volt hajlandó, inkább elhagyott. 40 éves elmúltam, amikor találkoztam egy férfival, akinek nem az volt az első kérdése hozzám, hogy van-e gyerekem, vagy szeretnék-e. Én már lemondtam arról, hogy anya legyek, de szerelmes lettem, és a dolgok csak úgy megtörténtek. Nem házasodtunk össze, mert nem érezzük szükségét. A gyermekünk, Dávid most egy éves. Császármetszéssel szültem, makk egészséges kisfiú volt, és mind a mai napig egy csoda. Boldog vagyok, hogy megtapasztalhattam ezt az érzést. Nem tervezek semmit, csak megélek minden egyes percet, amit a gyermekem ad nekem.”

 

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!