Várandósság és a túlsúly

Várandósság és a túlsúly

Az elhízás a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. A WHO az egész világra kiterjedő járványnak és a legnagyobb egészségügyi problémának tartja. Dr. Supák Dorinával, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szülész-nőgyógyász klinikai orvosával beszélgettem a kismamákat veszélyeztető túlsúlyról.

Milyen veszélyei vannak a várandóság alatti elhízásnak?

A túlsúly meghatározásához a testtömeg indexet, másnéven BMI-t hívhatjuk segítségül, amely kiszámolása úgy történik, hogy a testtömegünket elosztjuk a méterben mért magasságunk négyzetével (kg/m2). 25 feletti értéknél túlsúlyról, 30 felett elhízásról beszélünk. Várandósság előtti testsúlyt szükséges alapul venni. A terhesség alatti testtömeg-többlet még nagyobb kockázattal jár. Túlsúllyal nehezebb a teherbeesés. Gyakoribb a vetélés kockázata és a koraszülés. Az elhízás további következményeiként emelkedhetnek a  szülési komplikációk, pl. vállelakadás. Gyakrabban kényszerülünk sürgősségi császármetszés elvégzésére. A várandósság alatt túlsúllyal bíró kismamák körében gyakoribb a magas vérnyomás és praeeclampsia, amelynek súlyos, életet veszélyeztető következményei is lehetnek mind az anyára, mind a babára nézve. Az anyánál súlyos következmény lehet: görcsroham, véralvadási rendszer felborulása, idegrendszeri eltérés, lepényleválás. A magzatnál gyakoribb a méhen belüli elhalás, magzati oxigénhiány, fejlődési elmaradás. Kiviselt terhesség esetén nagyobb arányban születnek nagy súlyú újszülöttek. Ezen kismamák körében magasabb a terhességi cukorbetegség előfordulásának aránya, ez előrevetíti az anyánál a szülést követő évek során kialakuló 2-es típusú cukorbetegséget. A megszületendő magzat szénhidrátháztartása is instabilabb lesz szülést követendően, fokozott odafigyelést igényel.

Várandósság és a túlsúly

A várandósság előtti és alatti testmozgás csak ajánlható. A fent említett szövődményeken kívül csökkenthető a gerinctájéki fájdalom. Jótékony hatása van a visszerekre, csökken az ödémásodás. Energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle, csökkenthető a császármetszés esélye.

A sportolás előtt a kezelőorvossal történő konzultáció azonban elengedhetetlen.

Haris Éva
Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!