5 dolog, amit tudnod kell – a várandósság előtti és alatti táplálkozásról
képünk illusztráció

5 dolog, amit tudnod kell – a várandósság előtti és alatti táplálkozásról

Egészségünk szempontjából a szervezetünkbe kerülő minden falat étel és minden korty ital számít. A megfelelően összeállított étrend egészségesebbé tesz most és a jövőre vonatkozóan is. Várandósság esetén az egészséges táplálkozás a baba fejlődéséhez, illetve egyes magzati fejlődési rendellenességek megelőzéséhez is hozzájárul. Cikkünk összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat a terhesség előtti és alatti táplálkozással kapcsolatban.

1. Bár már ketten vagytok, nem kell kettő helyett enni!

A várandósság alatti kalóriaigény számos tényező, pl. a mama kora, fizikai aktivitása, súlya függvényében egyénenként más és más, az azonban biztos, hogy nem nő a kétszeresére a terhességet megelőző időszakhoz képest. Általánosságban csupán 15 százalékkal, vagyis napi kb. 300 kcal-val javasolt növelni a kalóriabevitelt, azonban erre is inkább csak a várandósság második és harmadik harmadában van szükség.

300 kcal = 1 db sonkás szendvics és 1 pohár limonádé1 vagy 1 db grillezett csirkecomb 1 adag joghurtos zöldsalátával és 1 db teljes kiőrlésű tortillával2

2. A minőség mindenek előtt!

A várandósság alatti optimális táplálkozás elsősorban nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Az anyai szervezet szükséglete számos vitamin és ásványi anyag esetén jelentősen megnő. A megfelelő mennyiségű tápanyag biztosításában a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett segítenek a terhesvitaminok is, melyekkel célzottan, mindig azonos és ismert összetétel mellett, ám felesleges kalóriák nélkül egészíthető ki a tápanyagbevitel.

A tápanyagszükséglet növekedése várandósság alatt3:

tápanyagok növekedés az eredeti igény arányában
B2, B6 és E vitamin, jód 25%
C, B1 és B12 vitamin, cink 30%
kalcium, foszfor 20-50%
magnézium 50%
vas, folát 100% 

3. A várandósságra célszerű felkészülni.

Sajnálatos tény, hogy hazánkban számos hiányállapot a hazai nők jelentős részét érinti. Többek között kritikusan alacsony a 18-60 éves nők közel 40 százalékának kalciumbevitele, 65 százalékának vasfelvétele, illetve folsavbevitelük is jelentősen elmarad az ajánlott mennyiségtől4. Ugyanakkor a magzat fejlődése szempontjából már az élet első hetei is sorsdöntők. Például az agy és gerincvelő kialakulásának lényeges lépése, az ún. velőcső záródása, nagyjából a várandósság 4. hetében már megtörténik. Fontos tehát, hogy az édesanyák optimális tápláltsági állapotban kezdjék a terhesség időszakát. Az erre történő felkészülés során fontos az átgondolt tápanyag-pótlás, egyrészt az egészséges, vegyes táplálkozás, illetve szükség esetén étrend-kiegészítők formájában.

4. Különleges étrendek helyett, egészséges táplálkozás.

A várandósság időszakában is az egészséges táplálkozás szabályai az irányadók. Annak érdekében, hogy megkapjunk mindent, amire testünknek szüksége van, és megfelelő arányban vigyük be az egyes tápanyagokat, rendszeresen kerüljenek az asztalunkra zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, halak, sovány húsok és tejtermékek is. Fontos hogy az étkezés élménye megmaradjon, illetve az étrend alkalmazkodjon a mama ízléséhez, étvágyához, életritmusához, egészségi állapotához, a várandósság lefolyásához. Érdemes dietetikus segítségét kérni az étrend összeállításában!

5. Egészséges mama, egészséges baba

Nem csak a baba, de a mama hosszútávú egészsége szempontjából is fontos a helyes étrend a várandósság időszakában. A megfelelő táplálkozás nem csak az optimális fizikai és szellemi teljesítőképesség, testtömeg-gyarapodás, a jó közérzet szempontjából fontos, de nélkülözhetetlen az esetleges terhességi egészség-komplikációk, pl. csontritkulás, vérszegénység, megelőzésében is.

Szűcs Zsuzsanna
dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember

 1. 1 szelet kenyér (kb. 60 g), 2 szelet pulykamell sonka (kb. 40 g), 1 közepes paradicsom (kb. 100 g), 1 teáskanálnyi vaj vagy margarin (kb. 5 g); víz 2 dl, 1 teáskanálnyi citromlé (kb. 5 ml), 2 kockacukor (kb. 10 g), citromkarikák és uborkaszeletek díszítésnek
 2. 12 dkg zöldsaláta vegyesen, 2 evőkanálnyi natúr joghurt (kb. 30 g), fűszerek ízlés szerint
 3. Barna M in Rodler I (szerk): Új Tápanyagtáblázat, Medicina 2005.
 4. Országos Táplálkozás- és Tápláltsági-állapot Felmérés (OTÁP) 2014.

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!