Várandósság – A legnagyobb félelmeink a 9 hónap alatt

Várandósság – A legnagyobb félelmeink a 9 hónap alatt

Amikor várandós voltam, rengeteg dologtól tartottam. Féltem a várandósság kezdeti időszakától, hogy vajon minden jól megy-e majd, tartottam magától, a szüléstől, rettegtem, hogy mi lesz, ha valami rosszul sül el, féltem, hogy ha megszületik a kisbabám, el tudom-e majd látni rendesen, és még sok minden mástól. Most 6 nő osztotta meg velem, mi az, amitől a legjobban tartott a várandóssággal kapcsolatban. Ha te is tartasz valamitől a babavárás kapcsán, olvasd el tippjeinket!

Anna

„Határtalan örömöt éreztem, amikor megtudtam, hogy kisbabám lesz. Ugyanakkor rettenetesen félni is kezdtem, hiszen ezelőtt még soha nem volt ilyen élményben részem. Először is az ismeretlentől féltem, de az is bizonytalansággal töltött el, hogy mi lesz a várandósság kezdetén. Sajnos eléggé hányós, émelygős vagyok, így a kezdeti rosszullétektől tartottam a legjobban. Attól féltem, hogy állandóan rosszul leszek, így a baba nem fejlődik majd rendesen, vagy a sok hányás miatt a kórházban kötök majd ki.”

Tippünk: A kisbabád elveszi magának, ami csak kell neki, még akkor is, ha keveset eszel. Nem kell félned, ha nem olyan súlyos a helyzet, hogy a kiszáradás fenyeget. Egyél többször, és egyszerre csak keveset. Mindig olyasmit egyél, amit kívánsz, és nagyon figyelj a folyadékfogyasztásra. Hallgass a védőnődre, ő sok gyakorlati tippel segíthet.

Saci

„Olvastam valahol, hogy a terhességek közel 20 százaléka vetéléssel végződik. Ez nagyon magas szám. Azt hiszem, ettől tartottam a legjobban, amikor a kisfiammal voltam várandós. Az egész babavárás, legalábbis úgy félidőig, félelemmel teli öröm volt számomra. Attól a pillanattól kezdve, hogy pozitív lett a terhességi tesztem, hallottam a szívverését. Nehéz volt, mert nem tudtam a gondolatot elhessegetni magamtól. Sokat gondoltam arra, hogy mi lesz, ha elveszítem. Szerencsére nem így történt, és egy egészséges, kétéves kisfiú boldog anyukája lehetek.”

Tippünk: Sokszor a kismama nem is tudja, hogy várandós, a vetélés olyan korai szakaszban is bekövetkezhet. A vetélések oka nagyon sokszor valamilyen genetikai probléma, amivel a kisbaba nem tudna életben maradni a méhen kívül. Te magad azzal csökkentheted a vetélés kockázatát, hogy mindent megteszel azért, hogy egészségesen élj: abbahagyod a dohányzást, nem fogyasztasz alkoholt, koffeint (egy csésze kávé azért megengedett).

Renáta

„Nagyon féltem, hogy a kisbabám valamilyen fejlődési rendellenességgel jön majd a világra. Szinte levegőt sem tudtam venni, valahányszor valamilyen vizsgálati eredményre vártunk. A 12. heti ultrahang értékei nem lettek a legjobbak, ezért további vizsgálatokat csináltattunk, hogy megbizonyosodjunk arról, a babánk nem hordozza a Down szindróma kromoszómáját. Most a 35. hétben vagyok, és azt tudom mondani, talán mostanra már megnyugodtam, hogy teljesen egészséges a kislányunk.”

Tippünk: Először is, ne aggódj, azzal többet ártasz, mint használsz! Ha ultrahangon esetleg valamit észrevesznek, akkor végeztess további vizsgálatokat, amelyekkel biztosra mehetsz. Válassz megfelelő magzatvédő vitamint, amely már a fogantatás előtt is szedhető, és megfelelő arányban járul hozzá a megnövekedett tápanyagigényed pótlásához.

Juli

„Nem nagyon voltak félelmeim a várandósságom első felében. Ahogy azonban közeledett a félidő, egyre többet járt a fejemben a koraszülés gondolata. Nagyon sok videót néztem korababákról, és reménykedtem, hogy az én babám időre születik majd. Szerencsére minden rendben volt, erős, egészséges kislányunk született, pont a 40. hétben.”

Tippünk: A koraszülés elkerüléséért sok mindent tehetsz. A legfontosabb talán az, hogy azonnal hagyd abba a dohányzást! Kutatások bizonyították, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen szedtek várandósvitamint, kisebb arányban fordult elő, hogy a babájuk korábban jött a világra.

Andi

„Jaj, én mindentől féltem az első várandósságomnál. Azóta persze tudom, mi, hogy megy, hiszen már három gyermekem is van, a második terhességemből ikreim lettek. Az elsőnél azonban nagyon féltem a vajúdás és a szülés élményétől. Anyukám is nagyon hosszan vajúdott velem is és a nővéremmel is, úgyhogy nem számítottam semmi jóra. Azt gondoltam, hogy majd iszonyatos fájdalmak közt, napokig fogok vajúdni. Ez volt a legnagyobb parám. A szülés tekintetében sok minden megfordult a fejemben. Féltem, hogy a kitolás közben nemcsak a baba jön majd ki belőlem, hanem bepisilek, esetleg még rosszabb. Ez a gondolat nem hagyott nyugodni, és végig gombóc volt a torkomban, ha erre gondoltam. Minden teljesen másképp történt. A kisfiam már majdnem az autónkban világra jött, egy órát sem vajúdtam, olyan gyorsan történt minden. Az ikreket is természetes úton hoztam világra, szintén gyorsan. A félelmek alaptalanok voltak.”

Tippünk: Beszélgess más kismamákkal a félelmeidről. Oszd meg édesanyáddal vagy a barátnőddel, hogy mik azok a dolgok, amelyektől tartasz a szüléssel kapcsolatban. Sokat segíthet egy sorstárs.  

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!