Valóban minden szempontból készen állsz egy kisbabára?

Valóban minden szempontból készen állsz egy kisbabára?

A családalapítás nem kis feladat. Úgy érzed, elérkezett az idő, hogy a partnereddel végre ne csak ketten legyetek, hanem igazi családként, egy kisbabával váljatok teljessé. De vajon minden szempontból felkészültél erre a nagy lépésre?

Fejben már el is dőlt: kisbabát szeretnétek a pároddal. Eddig is minden nagyon jól ment köztetek, miért pont ebben lenne fennakadás, nem igaz? Az életedben minden lépésnél igyekszel felelősségteljesen dönteni, tudatosan felkészülni. A gyermekvállalás is egy olyan élethelyzet, amely kapcsán nagyon fontos, hogy tudatosan, megfontoltan állj hozzá. Nem elég csak nagyon akarni a kisbabát, nem elég álmodozni a közös életről, sokat is kell tenni azért, hogy a lehető legjobban felkészítsd magad lelkileg és testileg egyaránt. A döntés ugyanis, hogy kisbabát szeretnétek, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy erre érettek is vagytok.

Lelki érettség

Az az elhatározás, hogy a családot bővítsétek, mindenképp azt feltételezi, hogy a babavárásra lelki szinten készen álltok. Egy-két dologgal azonban lehet még mélyíteni ezt az érettséget.

1. Gondold végig, hogy mi vár majd rád

Minden ember életében az egyik legnagyobb változás a gyermekvállalás. Ekkor lesz két ember kapcsolatából család. Az örömök mellett azonban fel kell készülnöd arra is, hogy a kisbabával együtt jár a felelősség és a lekötöttség is. Egy csecsemő szorosabbra fűzheti a kapcsolatot a leendő nagyszülőkkel, illetve a te családod és a párod családja pont emiatt közelebb kerülhet egymáshoz. Ez viszont áldozatokat kívánhat mindenkitől.

2. Gondold végig - volt elég időd?

Érdemes elgondolkodnod azon, hogy éltél-e eleget, minden szempontból sikerült-e az, amit a fiatal éveidben, még a gyermek nélküli időszakra terveztél. Ha van olyan, amit még szeretnél megvalósítani, mielőtt megérkezik a kisbabád, akkor tedd meg.

3. Gondold végig - mik az elképzeléseitek?

A párod is és te is különböző értékrendű családból érkeztetek egy kapcsolatba, ahol ti állítottátok fel a szabályokat. Az együttélés azonban egészen más, mint egy kisbabával együtt élni, nevelni őt. Fontos, hogy mielőtt belevágtok, a fő csapásvonalat megbeszéljétek a kisbabával és a gyermekneveléssel kapcsolatban.

Testi érettség

Ha minden részleten végigmentetek a pároddal, és még mindig úgy érzitek, egy kisbaba az egyetlen, aki még hiányzik az életetekből, itt az idő, hogy a tested is felkészítsd a nagy változásra. Nem kell megijedned, nem arról van szó, hogy drasztikusan meg kell változtatnod mindent, és innentől kezdve csak bioélelmiszert ehetsz, különben nem leszel megfelelően felkészült.

Miért fontos az, hogy a tested is felkészüljön, ne csak az elhatározás érlelődjön meg benned? A várandósság első trimesztere, azaz az első három hónap döntő fontosságú a magzat fejlődése szempontjából. Ezért nagyon fontos, hogy a kismama szervezete a lehető legjobb formában legyen a baba fogantatásakor.

Lássuk, mit tehetsz ezért:

1. Menj el a nőgyógyászodhoz

Ő az, aki eddig is végigkísért az utadon, segített a fogamzásgátlásban, bizalmadat élvezi. Mondd el neki, hogy mik a terveitek a pároddal, és azt is, hogy hogyan, miként tervezitek.

Ha hosszú távú fogamzásgátló módszert alkalmaztál eddig – például tablettát vagy méhen belüli eszközt –, akkor az orvos javasolja majd, hogy hagyj fel a tablettaszedéssel, illetve eltávolítja majd a méhen belüli eszközt. Ez azért fontos, mert célszerű a fogantatás előtt megvárni azt, hogy a ciklus magától visszatérjen a normálishoz, azaz a baba fogantatása előtt egyszer jó, ha menstruálsz természetes módon. Ez jelzi, hogy a szervezeted felkészült, és még az is jó hír, hogy a termékeny napjaidat is könnyebben meg tudod majd határozni.

Valóban minden szempontból készen állsz egy kisbabára?

A nőgyógyász elvégzi majd a rákszűrést, illetve kérhet egyéb fontos vizsgálatokat is – például vérvételt –, amelyek szintén tisztábbá teszik a képet veled kapcsolatban.

2. Hagyd abba a dohányzást!

Ezt nem lehet elégszer elmondani. Nemrégiben írtunk is erről egy hosszabb cikket, amit itt olvashatsz.

A dohányzó nők sokkal nehezebben esnek teherbe, mint azok, akik nem dohányoznak. Még a passzív dohányzás is súlyos károkat okozhat a születendő gyermek fejlődésében. Ez sokkal fontosabb, és nagyobb horderejű dolog annál, hogy csak úgy elmenj mellette.

3. Menj el a háziorvosodhoz és a fogorvoshoz is!

Nem véletlen, hogy a kismamák kötelező vizsgálatai között a fogászat is szerepel. A fogak ugyanis különböző, súlyos betegségek gócpontjai lehetnek, amelyek akár a fogantatást, akár az egészséges várandósságot is veszélyeztethetik. Menj el hát a fogorvoshoz, hogy meggyőződhessen arról, minden rendben van a szádban.

A háziorvostól pedig kérj beutalót egy teljes kivizsgálásra, hogy a véred és a vizeleted megvizsgálják, feltérképezzék, hogy jól működik-e a szíved, a keringésed, stb.

4. Egészségesen étkezz!

Az, hogy megfogan-e a kisbaba, és sikerül-e megtapadnia a méhed falában, nagyban függ attól, hogy hogyan étkezel. A túlsúly ugyanis útját állhatja a fogantatásnak és az egészséges várandósságnak is.

Ami jót tesz: sok gyümölcs és zöldség, friss alapanyagokból készült ételek, teljes kiőrlésű gabonák.

Amit feltétlenül kerülj el: sok só és cukor, sok koffein (napi egy kávé azért még megengedett), félkész ételek, előre feldolgozott élelmiszerek, gyorséttermi ételek

5. Figyelj a megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag-bevitelre

Már a babatervezés első pillanatában nagyon fontos, hogy a lemerült tápanyagraktárakat elkezd feltölteni. Nem mindegy azonban, hogy milyen vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal teszed ezt. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten segítik a fogantatást, mivel olyan tápanyagokat tartalmaznak. Ilyenek például a zöld leveles zöldségek, vagy a tojás. A megfelelően megválasztott élelmiszerek azonban önmagukban sajnos nem elegendőek ahhoz, hogy a várandósság alatt megnövekedett tápanyagigényedet megfelelően pótold. Szükség van tehát valamilyen külső forrásra, amely megfelelő arányban és kiváló minőségben tartalmazza a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat a számodra és kisbabád számára. Érdemes olyan készítményt választanod, amelyet Magyarországon alkottak meg, hiszen ez olyan nőknek készült, akik itt élnek, az itteni szükségleteket fedezi. Egy amerikai édesanyának nem feltétlenül ugyanarra az arányra van szüksége, mint neked.

Ezek mellett persze még számtalan dologra kell figyelned ahhoz, hogy a szervezeted a lehető legjobban legyen a babád érkezésére. Ám, ha ezeket a tippeket betartod, biztos lehetsz abban, hogy a kisbabád egy sokkal egészségesebb édesanyához érkezik majd.


Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!