Vajúdás és szülés – ahogy elképzeljük és a valóság

Vajúdás és szülés – ahogy elképzeljük és a valóság

Mindenkinek a fejében, az álmaiban él egy kép a tökéletes szülésről, arról, hogy hogyan zajlik majd életünk egyik legcsodásabb élménye. Azonban, ha még nem éltük át, ezt nehéz elképzelni. A kórházaknak az a célja, hogy megvalósítsák az „otthonszülést” a kórházban. Héber Judittal, a Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető szülésznőjével arról beszélgettünk, mi, hogyan zajlik a vajúdás és a szülés alatt a kórházban.

Sokat hallani mindenféle ernatív szülési módszerekről, testhelyzetekről. Mi történik valójában a kórházban?

Huszonöt évvel ezelőtt, amikor pályakezdő szülésznő voltam, akkor az volt a szokás, hogy a kismama fekvő helyzetben vajúdott, úgy is szült, és semmi esetre sem állhatott fel. Még pisilni is csak nagy nehezen mehetett ki. Ez mára teljesen megváltozott. Fontos, hogy különbséget tegyünk a vajúdás és a szülés között. Az ernatív lehetőségek a vajúdás során (megfelelő magzati hogylét ellenőrzésével): sétálás, függőleges testhelyzet, ülés, labdán vajúdáa, ágy szélén, akár kádban, zuhany alatt. A kitolási időszak testhelyzete, amikor a babát várjuk már minden pillanatban, hosszú évekeen át a vízszintes, fekvő testhelyzet volt. Manapság, ha ágyon szülés van, a háttámlát akkor is megemelik, legalább félig ülő testhelyzetbe. De a kitolási szaknak is vannak ernatív lehetőségei: lehet guggolva, négykézláb, állva is szülni. Itt a kismama igényei az elsődlegesek. Fontos, hogy amennyire csak lehet, mérsékelni tudjuk a fájdalmát. Erre persze van orvosi módszer is, de amennyiben a vajúdó édesanya nem vesz ilyet igénybe, akkor tisztában kell lennie az egyéb fájdalomcsillapító módszerekkel. Sokat segíthet például, ha 6-8-10 fájásonként testhelyzetet változtat, a vízben vajúdás is mérsékelheti az erős fájdalmat, ezt sokan választják. Lehetőség van kádban vajúdni, de zuhany alatt is. A zuhanyzós módszernél én az apukát is mindig bevonom a dologba. A zuhanyfüggönyt maga lé teszi, hogy ne legyen csurom víz, és ő tartja a párjára a zuhanyfejet. A vajúdás alatt a kismama határozza meg, hogy hogyan kellemes számára, hova menjen a víz.  

A vajúdás folyamatát segíti a függőleges testhelyzet, mivel a gravitáció lefelé húzza a babát. Guggolás, ülő helyzet, labda, különböző méretekben. Segítség lehet egy erős kapaszkodó. Erre több kórházban van bordásfal, de ugyanazt a funkciót ellátja a szülőágy karfája is.

Vajúdás és szülés – ahogy elképzeljük és a valóság

A kitolás után, amikor a baba és a méhlepény kint van, a szülőágyat kis változtatással átalakítjuk, hogy jobban megfeleljen az utána következő műveletekhez, amit az orvosnak kell elvégeznie, ha szükséges: a gáttájék és a hüvely sérülhet a szülés alatt, az orvos ezt ellenőrzi, és ha kell, megteszi a szükséges lépéseket.

Fontosabb lett a gátvédelem, mint 25 évvel ezelőtt. Akkor majdnem minden szülés gátmetszéssel történt. Ma már ez nem így van, az anyák 60%-a gátvédelemmel szül.

Nagyok lehetnek az eltérések a fővárosi kórházak és a vidéki intézmények szokásrendszere között. Vidéken kicsit lassúbb a folyamat az ernatív lehetőségek felé.  Budapesten már inkább elindult egy folyamat, amely afelé visz, hogy minden pillanat az anya igényeihez igazodjon, a vajúdás és a szülés alatt is.

Ma már egyre több intézményben tudják megoldani azt, hogy a szülés is függőleges helyzetben történjen, vagy úgy, ahogy a kismama elképzeli.

Az egészségügyi személyzetnek mindig az a célja, hogy a kismama pozitív élményekkel térjen haza a szülés után.


Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!