Vajon okos lesz a gyerekem?
Vajon okos lesz a gyerekem?

Vajon okos lesz a gyerekem?

Húha! Ezt nagyon nehéz megjósolni. De vajon mit is jelent az, hogy okos? Okos az, aki könnyen boldogul az életben, vagy az, aki sok mindent képes megtanulni, felidézni, vagy az, aki kellő intelligenciával rendelkezik? Ugye, hogy nem egyszerű kérdés?
A Wikipédia definíciója szerint „Az IQ (intelligence quotient, azaz intelligenciahányados) egy viszonyító szám, amelynek segítségével kimutatható, hogy a vizsgált személy pillanatnyi értelmi képessége (értsd: intelligenciája) és az azonos életkorú, átlagos értelmi képességekkel rendelkező személy szellemi teljesítménye között milyen mértékű pozitív vagy negatív eltérés tapasztalható.” 

Vajon boldog lesz attól valaki, hogy magas az IQ-ja? Nyilvánvalóan nem. Ahhoz, hogy valaki – akár a te kisbabád – boldog ember legyen, nem elég az, ha eszes. Szüksége lesz nagyon sok más dologra is: például arra, hogy szeretetben éljen, kiegyensúlyozott légkör vegye körül, biztonságban érezze magát, és még sorolhatnám. Az, hogy vajon okos lesz-e, csecsemőkorban szinte lehetetlen megmondani. Sok-sok tesztnek és vizsgálatnak vetheted alá, ezek nem fognak megbízható eredményt hozni, ugyanis a baba az első években óriási fejlődésen megy keresztül. Nagyon sokat tehetsz hozzá te magad és a család ahhoz, hogy a gyermek később milyen képességekkel boldogul. Különböző vizsgálatok szerint ugyanis azok a gyermekek, akik szeretetben, biztonságban, jó kulturális háttérrel, biztos családi körben nevelkedtek, magasabb lett az IQ-juk, mint azoknak a gyerekeknek, akik a kezdetben elvégzett teszteken jól szerepeltek.

A baba agya egy gyorsvonat

A kisbabád egy teljesen kész emberke, amikor megszületik, csak épp minden sokkal kisebb rajta. Így van ez az agyával is. Agyának súlya negyede egy felnőtt agyának. Ennek ellenére majd’ minden idegsejtje megvan már, amire valaha szüksége lesz. A különbség annyi, hogy az ő agyában még nincsenek olyan fejlett kapcsolatok az agysejtek között. Ezek élete során folyamatosan vastagodnak, változnak, többszöröződnek. Ezáltal növekszik az agy súlya is.

A baba agysejtjei az első években rengeteg kapcsolatot hoznak létre. Nincs is ennyire szüksége a babának, így később szelektál majd. Azok a kapcsolatok kapnak zöld utat, amelyek hasznosak, szükségesek. A legtöbbet a kicsi hároméves koráig fejlődik az agy (ekkor már a felnőtt agy súlyának 80%-át is eléri a súlya), de végig gyermekkorban sokkal gyorsabb (olyan, mint a szivacs), mint egy felnőtt agya. Természetesen felnőtt korban is fontos, hogy ne hagyjuk az agyat „leállni”, tanulni kell, folyamatosan fejleszteni önmagunkat, hogy az agy edzésben maradjon.

A te szereped óriási!

Az első időszak nagyon fontos szerepet játszik a baba agyának fejlődésében. Emiatt nem elég az, ha csak enni kap, kicserélik a pelust, és aludhat, ha akar. Ennél sokkal többre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő tempóban fejlődhessen, alakulhasson az agya.

Amikor a babád megszületik, nem vagy számára idegen, megnyugszik a hangodtól, az érintésedtől. Ez nem véletlen. Ismer már! Az agya már a méhedben elkezdte a hosszú fejlődési útját. Nagyon fontos, hogy sokat beszélj, énekelj neki. Ez nemcsak abban segít, hogy a „borzalmas nagyvilág” zajait elcsitítsa, és megnyugtassa őt, hanem abban is, hogy az agyfejlődés folyamatos legyen.

A születés pillanatában még nem igazán fejlett az agya, a nagy „munka” a születés után vár rá. Egészen hároméves koráig sok-sok tennivaló akad a buksiban, amihez te is, és természetesen a család többi tagja is hozzá kell, hogy tegye a maga részét.

Semmit sem szabad siettetni!

Mindennek megvan a maga ideje. Ez nemcsak a mindennapi életre igaz, hanem a kisbabádra is. Sokszor tapasztalom a környezetemben, hogy az édesanyák félnek, hogy a gyermekük le van maradva valamiben, mert a szomszéd kislány már hasra fordult, az ő babájuk pedig még nem. Minden babaagy más ütemben fejlődik, nincs két egyforma gyermek. A fejlődési „előírások” azért vannak, hogy valamihez nagyjából viszonyítani lehessen, de ez nem jelenti azt, hogy az a gyermek, aki nem akar beszélni kétévesen, már soha nem fog, vagy nem lesz okos. Hagyd, hogy a kicsi a maga ütemében tegyen meg dolgokat. Ne tanítsd, és ne kényszerítsd semmire. Az agya minden élethelyzethez hozzá kell, hogy idomuljon, el kell érjen egy bizonyos fejlettségi szintet. Akkor kell szakemberhez fordulni, ha az általános előírásokhoz képest nagy az eltérés, vagy valamiben visszaesést tapasztalsz.

Minden gyermekben ott a lehetőség arra, hogy kihasználja az agya adta lehetőségeket. Az eszesség valamilyen szinten örökölhető dolog is, de nagyon sok múlik a kicsi családján, azaz rajtad is. Öleld át sokszor, add meg neki minden nap azt a szellemi táplálékot, amire szüksége van. Adj neki menedéket, ha fél, biztonságot, szeretetet. Ezek a legfontosabbak. A többi jön magától.
Kovács-Hain Zsuzsa

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!