„Vajon elég jó anya leszek?” – Minden kismama ettől fél

„Vajon elég jó anya leszek?” – Minden kismama ettől fél

Óriási lépés, óriási változás egy nő életében a gyermekvállalás. Természetes, hogy a lehető legjobban akarjuk csinálni. Azonban könnyen elbizonytalanodhatsz. Mindenhol csak azt látod, milyennek kéne lenned. Ez pedig feszültséget okoz.

A reklámokból ömlik rád a mosolygós családok képe, idealizált életek példája, aminek semmi valóságalapja nincs. Ez azt eredményezi, hogy folyton azon gondolkodsz, vajon meg tudsz-e felelni a feladatnak, ami előtted áll.

Boldogság és félelem

Egy kismamánál nincs boldogabb ember, ez biztos, ugyanakkor a nagy boldogság mellett sok-sok félelemmel is szembenéz egy leendő vagy épp újdonsült édesanya. Amíg várandós vagy, tartasz a szüléstől. Érdekel, mennyire lesz fájdalmas, meddig tart majd a vajúdás (mert ugye rengeteg történetet hallunk erről is), hogy fog menni a szoptatás. Emellett a jövőbeli életed is fókuszba kerül. Vajon jól alszik majd a kisbaba? Mennyire változik meg a mindennapi életetek? Vajon tudtok majd figyelni egymásra a pároddal? Vajon elég jó anya leszel? Ez az, ami minden várandós nő, friss édesanya fejében a legnagyobb eldöntendő kérdés.

Amikor az első gyermekeddel vagy várandós sokkal gyakrabban érzel bizonytalanságot. Ezen pedig nem segít az, ha a környezetedből érkező tanácsokra, történetekre figyelsz ahelyett, hogy a saját érzéseidre koncentrálnál. Mivel saját magadban bizonytalanodsz el, egyre kevésbé osztod meg az érzéseid, mert elkezded szégyellni őket.

Ez azonban nem jó. Az érzéseidet ne szégyelld, és főleg ne nyomd el magadban. A legjobb az, ha beszélsz róluk. Akár a pároddal, az édesanyáddal vagy a védőnővel. Már az nagyon sokat segít a bizonytalanságodon, ha kibeszélheted valakivel a kételyeidet.

A kismama ebben a helyzetben nagyon sebezhető. Nagyon fontos, hogy ilyenkor egy odafigyelő, stabil háttér legyen mögötte. Ennek a háttérnek segítenie kell őt, nem pedig elítélni, vagy negatív véleménnyel még jobban súlyosbítani a helyzetet. Sok esetben ebből a kezdeti bizonytalanságból depresszió lesz. Ezt mindenképpen el kell kerülni, ezért jó, ha van valaki, aki meg tudja hallgatni a kismamát. Így lehet csak időben észrevenni, hogy probléma van, és a megfelelő lépéseket megtenni.

Mikor kell a pszichológus segítsége?

Egy bizonyos határig teljesen normális, ha vannak benned félelmek az anyasággal, a gyermekneveléssel, és ezzel az egésszel kapcsolatban. Azonban nem jó, ha ezek az érzések túlságosan föléd kerekednek. Ha nem látszik a kiút, és a szorongás már a mindennapi életedet is befolyásolja, érdemes felkeresni egy pszichológus szakembert.

Amit feltétlenül tudnod kell

Nem kell tökéletesnek lenned! Elég csak elég jónak lenned. Minden édesanya egyedi, senki sem 100%-os. Magadhoz képest kell kihoznod magadból a legtöbbet, nem a tévéreklámok idealizált képéhez képest kell jó anyának lenned. Mindenki hibázik, és nincs olyan, hogy valaki mindig mindent jól csinál. A saját gyermeked lelki fejlődése szempontjából is kiemelkedően fontos, hogy milyen képet lát rólad. Ha folyton azt látja, hogy görcsösen ragaszkodsz ahhoz az elképzelt ideálhoz, ami szerinted a jó anya képe, akkor belőle is egy szorongó ember lehet. Ha azonban látja, hogy nem vagy mindig topon, nem vagy tökéletes, és nem mindig minden úgy van, ahogy ő szeretné, akkor azt is látja, hogy küzdeni kell, nem hullik minden az ölünkbe, és olykor tanulnunk kell a hibáinkból.

 

Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!