Karácsony közeledtével hajlamosak vagyunk elengedni magunkat a táplálkozás terén, hiszen annyi, de annyi finomság vár bennünket az ünnepi asztalon, hogy felsorolni is nehéz. Várandósan vagy a szoptatás alatt azonban fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunk során az egészséges egyensúlyra. Barva Zsófia dietetikus szakértőnk tippjeivel segít most megtalálni a helyes utat.
A stresszmentes, nyugodt karácsonyhoz hozzátartozik az is, hogy minden étel időben kész legyen, amihez átgondoltan kell tervezni és mindent időben beszerezni. Egy várandós kismamának mire kell figyelnie a karácsonyi nagybevásárlás során?
Természetesen ebben a helyzetben is, mint mindig kiemelten fontosak a megbízható helyről származó ételek, nyersanyagok (halak!) beszerzése, a mindig friss alapanyagok felhasználása. Ne essünk túlzásokba, nem kell temérdek mennyiségű ételt elkészíteni, helyezzük a minőséget előrébb a mennyiséggel szemben!
Mik azok az ételek, amelyeket jobb kerülni várandósan a karácsonyi menüből?
Kerüljük a füstölt, nyers húsokat, nyers tojásból készült ételeket, a túl sós, túl fűszeres, túl zsíros fogásokat. Ha halat fogyasztunk, akkor megbízható forrásból, jól hőkezelt állapotban tegyük!
A „két ember helyett eszünk” elve az egyik legnagyobb tévhit a várandóssággal kapcsolatban. Mi a helyzet az elfogyasztott mennyiségekkel, mire kell figyelni a tálalásnál, hogy „egészséges legyen a tányérunk”?
Karácsonykor sem tanácsos két ember helyett ennünk még akkor sem, ha gyermeket várunk! Amennyire lehet, próbáljunk ilyenkor is tudatosan táplálkozni, tehát nem rosszullétig enni, hanem annyit, amennyi jól esik. Tartsuk be az „együnk sokszor keveset elvét”!
Különösen igaz ez azokra az ételekre, amelyek laktatóbbnak bizonyulnak, mint az általában elfogyasztott fogásaink. A tányérunkon legyen valami húsféle, köret és zöldség vagy saláta.
A desszert mindig egy záró fogás legyen, nem önálló étkezés, például ne uzsonna!
A szoptatás is egy olyan időszak, amikor a táplálkozásra kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni. Karácsonykor mik azok az élelmiszerek, amelyeket jobb elkerülni, ha szoptat az édesanya?
Természetesen, amik várandósan kerülendők voltak, azokat a szoptatás alatt sem szoktuk javasolni. Különösen kerülendők az alkoholos ételek, italok, a nehéz, megterhelő fogások!

5 tipp a dietetikustól, hogy kiegyensúlyozott lehessen a karácsonyi étkezés
- Karácsonykor is próbáljuk tartani a napi 5 étkezést, és az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztást, ez napi minimum 2 litert jelent.
- Iktassunk be minden napra egy sétát, hogy ezzel is támogassuk az emésztőrendszer működését.
- Az ételek összetételénél, ahol lehetséges, szorítsuk vissza a só-, a zsír- és a cukorbevitelt ezzel az egészséges táplálkozás alapjait már figyelembe is vettük. Természetesen, azért, mert karácsony van, nem szabad megfeledkezni arról, ha a kismamának bármilyen alapbetegsége van, ami diétát igényel. Fokozottan figyeljünk a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia vagy a magas vérnyomás elvárásaira!
- A sütemények elkészítésénél használjunk teljes kiőrlésű lisztet, korlátozzuk a cukor használatát, sütemények helyett gyümölcsöt is beilleszthetünk a menüsorba. Jó választás lehet desszertként valamilyen joghurtos pohárkrém gyümölcsökkel.
- Kerüljük a túl késői, nagy vacsorákat, inkább kicsit korábban legyen az ünnepi vacsora, nehogy túlterhelt gyomorral feküdjünk le aludni.
Mindent összevetve, karácsonykor is nagyon kell figyelni arra, hogy a megfelelő tápanyagbevitel meglegyen. Ez azért nagyon fontos, mert a várandósság és a szoptatás ebből a szempontból is igen érzékeny időszakok, ugyanis megnövekszik a tápanyagigény, amit muszáj kiegészíteni. Természetesen törekedni kell arra, hogy a táplálkozásunkban megtaláljuk az egyensúlyt, és hogy a tápanyagraktárak mindig feltöltve álljanak a rendelkezésünkre, illetve a fejlődő baba számára.
Ebben segít egy jól megválasztott várandósvitamin, ami megfelelő arányban tartalmaz minden elengedhetetlen vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot.
Kovács-Hain Zsuzsa