„Természetes szülést szerettem volna”
Természetes szülést szerettem volna

„Természetes szülést szerettem volna”

Egy orvoson mindig nagy a felelősség, folyamatosan észnél kell lennie, nehogy hibát kövessen el, ami akár végzetes is lehet. Eszter levelet írt nekünk, amelyben elmesélte, hogyan múlt egyetlen helyes döntésen az ő és kisbabája élete.

„A kisfiam, Kende már kétéves. Az, hogy a születésekor életben maradtunk, egyetlen döntésen múlt." 

"A várandósságom nem volt teljesen problémamentes. Az első trimeszterben folyton rosszul voltam, sokat hánytam, és a kiszáradás veszélye fenyegetett. Rövid időre kórházba is kerültem emiatt. Aztán ezzel kapcsolatban minden rendeződött a második trimeszterre. A harmadik harmadban viszont újra aggódhattam, mert többször is kevésnek ítélték a magzatvizet. Ezen kívül azonban nem volt baj, éppen ezért természetes szülésre készültünk, a fejemben meg sem fordult, hogy másképp is lehet. Felkészültem a gátvédelemre is, mindenféle tanfolyamra jártam, hogy a szülés minél gördülékenyebb lehessen, minél zavartalanabb.

Tisztában voltam azzal, hogy a hüvelyi szülés fájdalmas, sok dolog befolyásolhatja, és nagyon sok erőre van szükség hozzá, de ennek ellenére át akartam élni, a részese akartam lenni.

Az orvosom biztatott. Azt mondta, sikerülni fog, nincs semmi olyasmi, ami miatt ne vághatnánk bele. Szülésznőt is fogadtam már a második trimeszterben, aki sok-sok hasznos tanáccsal látott el a várandósságom alatt. 

Boldogan készültem a szülésre, a férjemmel is madarat lehetett volna fogatni, ahogy közeledett az kiírt időpont. A kicsi azonban másképp gondolta. Nemhogy a kiírt időpontra nem érkezett meg, de még másfél hetet kellett várnunk arra, hogy elinduljon kifelé. 

A vajúdás nagyon-nagyon fájdalmas volt. Meg sem közelítették az általam addig olvasott írásokban fogl élmények. Nem ilyennek képzeltem. Azt hiszem, nagyon jól helyt álltam, annak ellenére, hogy úgy éreztem, szétszakadok. A zavartalan szülés élménye valahogy már nagyon távolinak tűnt. Az orvosom megvizsgált, és azt mondta, nem tágulok rendesen, jó lenne egy kis segítség, mert nagyon lassan haladunk. A baba szívhangját folyamatosan figyelni kellett, és sajnos egyre lassult, ami aggodalomra adott okot. A vérnyomásomat megmérték. Nagyon magas volt. Az orvosom tudta, hogy én mit szeretnék, de nem volt értelme várni. Én is tudtam, hogy itt vagy tesznek valamit, vagy nagyon nagy baj lesz. 

„Természetes szülést szerettem volna”

Nem akartam, hogy a kisfiam császármetszéssel szülessen, annyi előítélettel találkoztam már ezzel kapcsolatban. Szerettem volna, ha a szülés igazi élmény, maradandó csoda lehetett volna számunkra. Úgy éreztem abban a pillanatban, hogy nem vagyok jó anya, ha nem tudom megszülni őt. A férjem és az orvosom is nyugtatni akartak, hiszen a magas vérnyomás miatt nem volt jó ez a stresszelés. Végül az orvosom kimondta a végső döntést: azonnali császármetszés. Összeomlottam, de tudtam, hogy el kell fogadnom a helyzetet, mert a kisfiam élete a tét. A szívhangja már alig volt hallható, nagyon féltem. 

A császármetszés egy műtét, annak minden lehetséges komplikációjával. Aggódtam, hogy vajon hogy lesz utána. Kicsit több mint 20 perc múlva sírást hallottam, világra jött Kende. Ez volt az a pillanat, ami örökre bennem maradt a szülésemről. Nem a fájdalom, nem a csalódás, hanem ez a pillanat. Egy halk, kicsit erőtlen nyekergés, ami a világ legszebb hangja volt számomra. Nemsokára vége lett a műtét utómunkálatainak is, és engem egy szobába toltak. Kende addig a férjemmel lehetett. Nálunk ez volt az arany-óra. Nem velem töltötte, hanem az édesapjával, ami valószínűleg egy egész életre szóló kapocs lett kettejük között.

Hogy mit gondolok így utólag az egészről? A császármetszés igenis szülés. Pont olyan, mint a hüvelyi szülés. Az anya akkor is anya, ha császárral szül, a gyermek akkor is küzd, ha „kiemelik”. Egyik régi előítélet sem állja meg a helyét, hiszen fájt ugyanúgy, sőt, még a lábadozás is tovább tartott. 

A saját történetem erősített meg abban, hogy jó anya vagyok… anya vagyok, és csak ez számít.”
Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!