Tények és tévhitek a szoptatásról

Tények és tévhitek a szoptatásról

Amikor az első gyermekemet vártam, számtalan kérdés kavargott a fejemben az egész gyermekvállalással kapcsolatban. A legnagyobb bizonytalanság a szoptatás körül volt. Egyszerűen nem tudtam szabadulni egy-két gondolattól, amelyek bevették magukat az életembe: nem lesz elég tejem, a baba nem akar majd szopni, és ehhez hasonlók. Azóta persze majdnem mindenre választ kaptam, és a babából már egy iskolás nagylány lett.

A várandósságom alatt és azután is rengeteg tanácsot kaptam a szoptatással kapcsolatban. Anyukám, anyósom, a védőnő, a gyermekorvos, a nőgyógyászom, a barátnőim, a nagymamám és az ő barátnői mind-mind megosztották velem tapasztalataikat. A kérdés már „csak” az volt, kinek higgyek? Az akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy a szoptatásra ne úgy tekintsek, mint valami tudományos dologra, hanem a babámra és magamra figyeljek először, utána kezdhetem feldolgozni az ezer meg ezer tanácsot. Az nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nem hihetek mindenkinek, sőt a szakirodalom is néha ellentmondásosnak bizonyult. Szülés után már két hónap is eltelt tele kétellyel, szorongással, sajnos némi megvetéssel („Miért nem szoptatsz már rendesen? Hát nem látod, hogy nem hízik ez a gyerek? típusú kérdésekkel), mire a kérdés megoldódni látszott, és a lányom szopizni kezdett.

Elkezdtem neten utánanézni a dolognak, és rengeteg, bennem is kavargó gondolatra bukkantam. Persze ezek mindegyike tévhit, amit sajnos nemigen tudott cáfolni senki, mert még nagyobb sületlenségeket tanácsoltak.

Tévhit 1. Nem jó a tejem

Minden anya teje úgy jó, ahogy van. A babád nem azért nem szopizik, mert nem jó a tejed, valószínűleg máshol kell keresni a problémát (pl. a helyes mellretételnél – a védőnőd biztosan segít). Persze a tej ízére kihathat az anya táplálkozása, és összefügghet a baba hasfájásával is, ha az anya puffasztó ételeket (pl. karfiolt, káposztát, hüvelyeseket) fogyaszt. A kiegyensúlyozott, változatos anyai táplálkozás nagyon fontos. A többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztása nagyon jót tesz. Az Omega-3 zsírsavak fogyasztása elengedhetetlen.

Tévhit 2. Az idegesség átmegy az anyatejbe, és a baba is „ideges”, zaklatott lesz

Ha a baba zaklatott, az biztos nem az anyatejtől van. Az idegességed átragadhat rá, de ez azért van, mert a kisbabák szenzorai nagyon érzékenyek, és minden érzelem kihat rájuk. Így az idegesség is. Biztos megfigyelted már, hogy amikor ideges vagy, ő akkor is nyugtalanabb vagy nyűgösebb a szokásosnál, ha épp nem szoptatod.

Tévhit 3. Menstruáció alatt nem szabad szoptatni

Olyan, hogy nem szabad szoptatni, nem létezik! Ennek ellenére bizonyára tapasztad, hogy ha menstruálsz, a babád kicsit másképp viselkedik szoptatáskor. Persze ez is egy általánosítás, nem mindenkire igaz. Menzesz idején általában kissé csökken az anyatej mennyisége, és az íze is megváltozhat. Ekkor nem az a megoldás, hogy pótolni kezded az anyatejet, hanem az, hogy gyakrabban helyezed mellre a babád.

Tévhit 4. A hosszú ideig tartó szoptatás fogszuvasodáshoz vezethet

Épp ellenkezőleg! Az anyatej kálciumot és foszfort épít a fogzománcba, gátolja a streptococcus szaporodását, baktériumölő hatású. A fogszuvasodásért felelős baktérium jól szaporodik alacsony pH-értéken, de az anyatej nem csökkenti a száj pH-ját.

Tévhit 5. Öt hónapos korban el kell kezdeni a hozzátáplálást, mert a baba hozott vitamin- és ásványi anyag-tartalékai elfogynak, az anyatej pedig ilyenkor már nem tartalmaz megfelelő mennyiségű tápanyagot

A hozzátáplálást inkább 6 hónapos kortól érdemes kezdeni. A baba magától is „jelzi”, hogy mikor készült fel a szilárd táplálékra. Ha érett már, arra a nagyon gyakori szopási igényből, a szinte csillapíthatatlan, állandó éhségből következtethetsz. A szilárd táplálásra érett baba már stabilan tud ülni, van már egy-két foga. Az anyatejben lévő alacsony mennyiségű vas 6 hós kor után már kiegészítést igényel, ezért érdemes a féléves kort előirányozni a hozzátáplálás tekintetében. Az anyatejben minden megvan, amire a babának szüksége van a hozzátáplálás mellett.

Neked milyen tapasztalataid vannak, esetleg van valamilyen félelmed a szoptatással kapcsolatban? Oszd meg velünk!

Kovács-Hain Zsuzsanna


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!