1. A szülés előtt

A szülés előtti órákban többnyire előkészítik a kismamát a szülésre. Hagyományos szülés esetén sokszor alkalmaznak beöntést, ami megakadályozza, hogy a szülés során széklet is ürüljön. Habár a szülő nőknek ez sokszor kellemetlen, az orvosok, szülésznők már hozzászoktak. Az ettől való szorongás azonban hátráltathatja a szülést. Beöntést követően a fájástevékenység hatékonyabb lehet. A beöntés mellett, az előkészítés folyamán leborotválhatják a hüvely és a gát környékét, így megkönnyítve az esetleges későbbi beavatkozásokat. Az ernatív szülést választó kismamának – ha nem kifejezetten kéri – nem kell átesnie sem a beöntésen, sem a borotváláson.

2. Vajúdás

Általában ez a szülés folyamatának leghosszabb része. Ha a hagyományos szülést választod, a vajúdás alatt többnyire vízszintes helyzetben maradsz, így jobban figyelemmel tudják kísérni a babád életjelenségeit. Ha az oldaladon fekszel, akkor a méhed fájástevékenysége optimális, a baba is könnyebben tudja felvenni a szükséges pózt a születéshez. Az ernatív szülést támogatók szerint a vajúdáshoz az a legjobb testhelyzet, ami a kismamának a legkényelmesebb. A természeti népek is így szülnek, igyekeznek felvenni azt a helyzetet, amelyben a legkevésbé érzékelik a fájdalmat. A vajúdás alatt a gravitáció erejét is kihasználják, hogy a méhszáj jobban táguljon. A baba ugyanis lefelé nyomakszik, így terheli a méhszájat.

3. A magzatburok

Az ernatív szülés pártján állók szerint nincs szükség a magzatburok megrepesztésére, hiszen az magától is megreped. Egyes orvosok viszont támogatják, mivel a méhösszehúzódásokat hatékonyabbá, a tágulást még gyorsabbá teszi. A hagyományos szülést választó kismamáknál nagyon ritkán alkalmazzák ezt a fájdalomcsillapító módszert, ugyanis ronthatja a méh fájástevékenységét.

4. Epidurális érzéstelenítés

A fájdalomcsillapítás a kismamák egyik legfontosabb óhaja. Amikor a méhszáj tágul, a fájdalom igen intenzív, ekkor alkalmazható az epidurális érzéstelenítés (EDA). Az EDA elviselhetőbbé teszi a vajúdást és megkönnyíti a szülést is. Hátránya azonban, hogy leronthatja a méhtevékenységet, ezért a hagyományos szülés esetében nem nagyon alkalmazzák a gerincérzéstelenítést fájdalomcsillapításra.

5. Kitolási szakasz

Hagyományos szülésnél vízszintes helyzetben van a kismama. Ennek az az előnye, hogy a baba feje a megrövidült és kiegyenesedett szülőcsatornán könnyebben keresztüljut. az ernatív szülésnél ezzel szemben a kitolási szakaszban a kismama olyan testhelyzetben lehet, ahogy neki a legkényelmesebb: guggolhat, ha akar, akkor feküdhet, de ülhet is.

6. Gátmetszés

Annak a kismamának, aki első gyermekét várja, a hüvelye lassabban tágulhat, legtöbbször repedne, ha nem alkalmaznának gátmetszést. A hagyományos szülés esetében ez a beavatkozás igen gyakori. Ha metszést kell összevarrni, a hegesedés szinte láthatatlan, repedés esetén azonban a sebszéleket nehezebb összeilleszteni, így a heg jobban látható marad. Alternatív szülés esetében a gátvédelemre helyezik a hangsúlyt, még első gyermek esetében is. Olajokkal, masszázzsal sikert lehet elérni a gátvédelemben. A szülés utáni regenerálódás gyorsabb, és fájdalommentesebb.

7. A méhlepény

A méhlepény, ami a kisbabád táplálásáért volt felelős, a szülés után többnyire 10 percen belül magától leválik. Ezt a folyamatot segíti a baba mellre tétele, mivel ekkor oxytocin szabadul fel. Ha nem erős a szülés utáni vérzés, akkor érdemes lehet kivárni a természetes folyamat végét. Ellenkező esetben a kismama oxytocint kap, illetve a méhére enyhe nyomást gyakorolva segíti az orvos a lepény leválását. A folyamat így gyorsabb, és a kismama is hamarabb regenerálódhat.
A szülés mindenképp hatalmas élmény. A te döntésed, illetve egészségi állapotod függvénye az, hogy hogyan tudod megélni azt. A szülés előtt módod van arra, hogy az orvosoddal közösen megbeszéljétek a szülési tervet, amit alapesetben követni fognak. Ha bármi komplikáció merül fel, természetesen az orvos dönthet másképp, de mindenről tájékoztat téged és a jelenlévő segítődet (a párodat, édesanyádat, vagy aki a szülésen veled lesz). Érdemes tehát mindent átgondolni, de ha a szülésed egy valódi, spontán meglepetésként ér, akkor sem szabad megijedned, hiszen az egész egy természetes folyamat.

Tarjáni Rita

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!