Te elfogadod, én elfogadom. Ők miért nem?
Képünk illusztráció

Te elfogadod, én elfogadom. Ők miért nem?

Kamilla újdonsült édesanya. Csodásan kéne éreznie magát, hiszen a kislánya, Emma maga a megtestesült tökély. Igenám, de ez csak Kamilla és a férje, András szemében van így. Emma ugyanis Down-szindrómás. Kamilla leveléből Tarjáni Rita idézett, olvasd el te is.

„Amikor Emma megfogant, egyszerűen nem bírtam abbahagyni a mosolygást. A férjem, Andris olyan boldog volt, hogy azonnal el akarta mondani mindenkinek a nagy hírt. Az összes fontos, kötelező vizsgálatra elmentünk, mindent rendben találtak, boldogan vártuk a kislányunk születését. Andris azonban rágta a fülem, hogy a 12. heti vizsgálat miatt (a határértéken voltunk) menjünk el még egy vizsgálatra biztonságból.

Elmentünk. A vizsgálat eredményére várni kellett. Kicsit aggódtam, de nem volt bennem félelem. Megkérdeztem Andrist, hogy ha találnak valamit, akkor ő mit szeretne. Azt válaszolta, hogy meg akarja tartani, bármi is lesz az eredmény. Fellélegeztem… Egy reggel csörgött a telefonom, az orvosom hívott. Elmondta, hogy igen nagy esély van rá, hogy a gyermekünk Down-szindrómás lesz. Megkérdezte, hogy tudom-e, mi ez a betegség. Tudtam. Pedig akkor még fogalmam sem volt.

Próbáltunk felkészülni Andrissal. Elolvastunk néhány könyvet, kerestünk egy támogató csoportot. Itt mindenkinek a családjában előfordul a betegség. A várandósság harmadik trimeszterében már kissé megnyugodtam, de még mindig kicsit féltem. Nem tudtam elképzelni, hogy milyen lesz az életünk, ha Emma megszületik. Láttam azt a sok szülőt, akik mind boldogok voltak a downos babájukkal, idősebb gyermekükkel. Én ezt egészen máshogy képzeltem el. Azt hittem, hogy akiknek ilyen kromoszóma-rendellenességgel születik a gyermekük, szomorúak, és folyton csak azt kérdezik, hogy miért éppen én? De ezek a szülők, itt a csoportban nem ilyenek voltak. Csak bátorítottak, hogy minden rendben lesz.

Emma születése után minden olyan volt, ahogy elképzeltem, csak épp az emberek nem… Az utcán furcsán néztek ránk. Sajnálkoztak, elfordították a fejüket és suttogtak. Nagyon rossz érzés volt. Nem is ismertek bennünket, mégis sajnáltak és úgy éreztem, hogy lenéznek. Nem tudom megmagyarázni ezt az érzést, de egyre jobban kezdtem befordulni. A legrosszabb az volt, hogy bámuló, lesajnáló emberek többsége kulturált, felnőtt ember volt. Azaz kulturáltnak látszó. A gyerekek sokkal könnyebben siklottak át azon, hogy Emma kicsit más. Kedvesen játszottak vele, nevettették. A szülők sokszor elvonszolták a gyermekeiket mellőlünk, mintha Emmának valami fertőző betegsége lenne.

Már három éves. Egyszerűen gyönyörű, kedves, tele van szeretettel. Minden emberhez ugyanazzal a pozitív hozzáállással közeledik. Imádnivaló. Andrist például annyira szereti, hogy mindig neki kell elaltatnia. Nagyon különleges a kapcsolatuk. Ez óriási öröm számomra. Boldog vagyok, hogy Emma a mi kislányunk. Nemsokára érkezik a kistestvére, akit Kornélnak neveztünk el. Már túl vagyok a félidőn, és minden olyan vizsgálaton, ami kimutathatta volna az eltérést. Kornél egészséges. Azt hiszem, ha nála is Down-szindrómát diagnosztizálnak, ugyanilyen lelkesedéssel várnánk. Emma az életünk értelme, és minden szempontból csak hálát érzünk.

Az viszont nagy probléma, hogy felnőtt emberek lesajnáló tekintettel tudnak nézni egy ilyen csodás kislányra. Valami nagy hiba van bennük, és attól félek, hogy a gyermekeiket is ebbe az irányba mozdítják, nem abba, hogy elfogadják a kicsit más gyermekeket. Nem is kapnak esélyt, hogy megmutathassák, milyenek valójában. Ez a szomorú…

Szívesen olvasnék más szülőktől egy-egy bátorító mondatot. Szeretnék megnyugodni, hogy csak én látom túl feketén a dolgokat, és az emberek nem is ilyenek."

(képünk illusztráció)


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!