Szülővé válás – Lehet ezt rosszul csinálni?

Szülővé válás – Lehet ezt rosszul csinálni?

Sajnos igen! Kezdő szülőként mind követünk el hibákat, hiszen anyává vagy apává válni életünk egyik nagy feladata, ami nem megy mindig zökkenőmentesen.

Íme, a 8 leggyakoribb hiba, amit a szülővé válás rögös útján majdnem mindenki elkövet.

 1. Pánikolunk

  Ó, hányszor fogtam a fejem kétségek közt, amikor a babám köpködött, hányt, öklendezett! Persze, hogy a szorongásomat, idegességemet ő is átvette. A szülők képesek a gyermek teljes első életévét végigidegeskedni apróságok miatt. Túl sok a kaki, vagy túl kevés? Túl sokat köpköd, túl sokat eszik vagy éppen nem eleget? Túl sokat hagyom sírni, vagy jó ez így?Ezek az aggodalmak természetesen abban a pillanatban nagyon is komolyak, ám csak meggátolnak abban, hogy élvezzük a babánk első, s egyben legfontosabb életévét. A babák sokkal ellenállóbbak, mint azt mi, szülők gondoljuk.
   
 2. Felkeltjük a babát enni

  Ez a hiba az elsőből ered. A szoptatott babák képesek végigaludni az éjszakát, de a szülők körében gyakori az a tévedés, hogy az anyatej nem elegendő ahhoz, hogy egész éjjel kibírja vele a gyermek. Pedig lehetséges és hasznos is, ha a baba és az anya is végigalussza az éjszakát. Ha ezt tudtam volna…
   
 3. Összekeverjük a köpködést a hányással

  A lényeg a köpködés és a hányás esetében nem annak erőssége, hanem gyakorisága. Ha a baba gyomorvírus miatt hány, akkor azt 30-45 percenként meg fogja tenni, függetlenül attól, kapott-e enni. A köpködés azonban általában az etetéshez kapcsolódik.
   
 4. Rosszul értelmezzük a baba testhőjét

  Minden - végbélben mért - magas láz, mely a baba életének első három hónapjában jelentkezik, akár életveszélyes is lehet. Ez a 38,5 fok feletti hőt jelenti. Egyetlen kivétel az oltások utáni 24 órában jelentkező láz. A szülők általában csak azt érzik, hogy a gyermek teste meleg és adnak neki valamit. Ez azonban hiba, mert a csecsemő immunrendszere ilyenkor még nem képes egyedül megküzdeni a fertőzéssel. Ha melegnek érezzük a gyermek testét, mérjük meg a lázát, és ha az magas, azonnal hívjunk orvost.
   
 5. A szájápolást elhanyagoljuk

  Amikor megszületett az első gyermekem, én lázasan ápoltam a száját, nehogy valamit elrontsak ezzel kapcsolatban, és később probléma legyen belőle. Sok újdonsült szülő azonban elfeledkezik a baba fogairól, szájhigiéniájáról, és csak akkor jut eszébe, amikor már kicsit késő. Sosem lehet elég korán elkezdeni a szájápolást, az egészséges ápolási szokások kialakítását!  Ne adj a gyermeknek tejet este az ágyban, ha már egyszer kinőttek a fogai. Csak növeled a fogszuvasodás esélyét. Ez vonatkozik minden más, cukortartalmú innivalóra is. Töröld le nedves gézzel a baba ínyét. Fogkefét már 1 éves kortól lehet használni. Fontos meggyőződni róla, hogy a baba elég fluoridot kap. A fluoridot természetes formában a vízben is megtaláljuk és segít a fogszuvasodás megelőzésében. A fluorid azonban könnyen túladagolható, ezért figyeljünk arra, hogy csak egy helyről pótoljuk a hiányát. Ha túladagoljuk, akkor a fogakat sárgítja, és puhítja a fogállományt. A helyes beviteli mennyiségről és a pótlásról kérdezd a fogorvost!
   
 6. Nem törődünk eleget egymással

  A nap csak 24 órából áll sajnos. Ebbe azonban a gyerekünk ellátásán kívül bele kell férnie annak is, hogy egy kicsit egymással törődjünk. Sajnos sok szülő hajlamos ezt figyelmen kívül hagyni. Bármilyen gyengeség, amely eddig fennállt a kapcsolatban, csak felnagyítódik, ha megszületik a baba. S miközben a gyermekre kell koncentrálni, valahogyan működnie kell a normális kapcsolatnak is. El kell felejteni azt a gyakori tévhitet, hogy nem vagyunk jó szülők, ha nem foglalkozunk állandóan a gyermekkel.
   
 7. Sokat vitatkozunk a gyermek előtt

  Az újdonsült szülőként sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni magunkról. Azt hisszük, hogy kisbabánk nem fogja fel a vitákat, veszekedéseket. Ez nem igaz, még ő is képes érzékelni a feszültséget. Természetes, hogy időnként minden kapcsolatban előfordulnak összezördülések. Ha pedig sokáig elnyomtuk őket, sajnos még hangsúlyosabban jönnek elő, de ezeket meg kell tanulni megfelelően kezelni, és nem a gyerek előtt vitázni.
   
 8. Megbízhatatlan forrásból fogadunk el tanácsot

  Barátnő, internet, nagyi, mami, X vagy Y… számos olyan jóakaró van, aki mindig szeret tanácsot adni az újdonsült szülőknek. Tapasztalatból mondom, hogy nagyon nehéz eldönteni, hogy ki mond valós, megfontolandó dolgot, és ki az, akinek a tanácsait jobb messziről elkerülni.  Körültekintőnek kell lenni és minden javaslattal kapcsolatban kétszer olyan óvatosnak, hiszen a babádról van szó. Ha bármilyen kérdés felmerül, tanácsosabb az orvoshoz vagy a védőnőhöz fordulni.

 

Haris Éva


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!