Szülés utáni fogyás – Miért mehet nehezen?

Szülés utáni fogyás – Miért mehet nehezen?

Minden újdonsült édesanya átmegy azon a dilemmán, amit a megnövekedett testsúly okoz. Vajon lemegy? Hogy fogok kinézni? Lehetek még igazi nő? Szerencsére a világ egy jó irányba halad az utóbbi időben, már nem elvárás a szülés utáni azonnali fogyás. Bennünk, nőkben azért mégis ott munkál a tenni akarás, de sokszor mégis nagyon nehezen megy. Ezek lehetnek az okai.

Fontos, hogy tisztában légy a tested működésével

Amikor megszületik a kisbabád, azonnal veszítesz a súlyodból, hiszen a babával együtt a magzatvíz, valamennyi vér és a méhlepény is távozik, ami együtt akár 7-8 kiló is lehet. De akkor mitől lehet rajtad plusz súly? Természetes dolog, hogy a tested felhalmozott egy kis zsírt. Ez a szoptatáshoz fontos, ebből alakítja ki a szervezeted a szükséges energiaraktárakat.

A szoptatás időszaka minden szempontból egy nagyon lényeges időszak az édesanyák életében. Vannak olyan anyukák, akik bármit tesznek is, nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak fogyni a szoptatás alatt. Ez a megváltozott hormonok és az anyagcsere változásai miatt van. Mások viszont nagyon lefogynak ezen időszak alatt. Ez az utóbbi eset a kismamára nézve igen megterhelő lehet, hiszen minden hasznos tápanyag a babánál "landol", az anyukának nagyon kevés marad. Ezért is nagyon fontos hát odafigyelni, hogy ilyenkor külső forrásból vidd be – megfelelő arányban és minőségben – a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

A Gravida Optima várandósvitamin megfelelő arányban és minőségben segít a megnövekedett tápanyagszükséglet kiegészítésében. Azért nagyon jó választás, mert plusz kalóriák nélkül juthatsz hozzá minden vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez, amelyekhez a szoptatás ideje alatt szükséged van. Így nyugodt lehetsz, hogy a kisbabád is mindent megkap, ami az egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, és neked sem kell többet enned ahhoz, hogy szinten tartsd a tápanyagraktárad.

Diéta és szoptatás? Nem!

A szoptatás alatt fontos, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaggal tudd ellátni kisbabádat az anyatejen keresztül, ugyanakkor nem szabad hagynod, hogy neked már ne maradjon semmi. Ezért kerülj minden diétát a szoptatás ideje alatt. Akkor csinálod jól, ha egy kicsivel több kalóriát viszel be (kb. 400-zal), mint ezelőtt. A többletkalória azonban ne szénhidrát vagy zsír legyen, hanem próbálj inkább rostokból, növényi tápanyagokból többet bevinni. Ezektől nem hízol, ellenben több lesz a felhasználható és átadható tápanyagod. Ha úgy érzed, még ez is kevés, akkor válassz kiváló minőségű terhesvitamint, amelyet úgy raktak össze, hogy minden olyan tápanyag benne legyen, amely nélkülözhetetlen a szoptatás alatt. El kell fogadnod, hogy ebben az időszakban a testsúlyodnál sokkal fontosabb az egészségetek. Fontos tehát a változatos, vitamindús táplálkozás, valamint a jó minőségű táplálék-kiegészítő megválasztása.

fogyas-szules-utan2

Sport a szülés után

Nemcsak a táplálkozás, hanem a mozgás is szükséges ahhoz, hogy egészséges maradhass, és szépen elinduljon a fogyás. A szülés után azonnal azonban nem javasolt elkezdeni a régi edzésed, hiszen a szervezeted erre még nem áll készen. Lassan, fokozatosan kezdd újra a sportolást. A szülés után legalább hat hétig semmilyen megerőltető mozgást ne végezz. Ez az idő ugyanis szükséges ahhoz, hogy a medencéd és a hasizmod regenerálódhasson. Nem várhatod el, hogy egy kilenc hónapig tartó, megterhelő folyamat után a tested azonnal készen álljon a sportra, a fogyásra. Egyszerűen lehetetlen a szülés után azonnal visszarendeződni az azelőtti állapotodba. Persze, vannak szerencsések, akiknek sikerül némileg visszanyerni az eredeti súlyukat, de nem ez a cél a szülés utáni első időszakban.

3 dolog, ami hátráltathat

·   A motiváció

Szeretnél újra olyan lenni, amilyen a szülés előtt voltál. Ez önbizalmat adna újra, úgy érzed, az életed jobb irányt venne, a párkapcsolatodba is visszatérne a szenvedély. Gondolkodtál már azon, hogy a fogyás, a testi változás miért is igazán fontos? Akkor tudsz igazán jó eredményt elérni, ha tudatosítod, hogy az egészséged a legfontosabb, nem pedig az, hogy mások hogyan néznek rád. Ha szereted önmagad, tiszteled a tested, akkor biztos lehetsz abban, hogy a gondolkodásod változásával egyenes arányban változik majd a tested is. Ezzel pedig minden, amiért alapból fogyni akartál, megjön az életedbe.

·   Alárendeled magad az anyaságnak

Nem szabad elfelejtened, hogy nemcsak anya vagy, hanem ugyanakkor nő is. Persze, az természetes, hogy a babád a legfontosabb, de a saját igényeid is ugyanúgy lényegesek. Tudd, hogy senki sem ítél el azért, mert egy héten egyszer-kétszer magadra is szakítasz egy kis időt. Vond be nyugodtan apát is a baba körüli teendőkbe. Ő ettől jobban érzi majd, hogy a dolog részese, neked pedig felszabadulhat egy kis időd, amit arra fordíthatsz, ami feltölt. A nyugodt, stresszmentes légkör, háttér nagyon jót tesz, elősegíti még a fogyást is. Tehát csak jót teszel mindenkivel.

·   Utálod, akit a tükörben látsz

Nem látsz magadban semmi pozitív dolgot. Csak azt veszed észre, mekkora a pocakod, vagy azt, hogy lóg a melled, és fakó a bőröd. Utálod magad. Ez az egész azonban olyan mértékű önbizalomvesztéshez vezethet, ami nagyon visszavetheti, amit el szeretnél érni. Ne mások miatt akarj megváltozni, hanem azt gondold végig, hogy magad miatt mit szeretnél. Lehet, hogy legbelül nem is akarsz más lenni, csak megfelelni szeretnél. Ha ez így van, akkor sokat kell dolgoznod az önismereten.

Anyának lenni az élet egyik legnagyobb ajándéka, ugyanakkor nem egyszerű feladat. Egy újabb szerepkör, amit egy nőnek el kell látnia, amelyben helyt kell állnia. Kicsit háttérbe szorulsz mint nő, és az anya kerül előtérbe. Csak rajtad múlik, hogy milyen ütemben tudod önmagad átértékelni, és helyet adni az egészséges mértékű változásnak.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!