Szexualitás szülés után – Amikor a tested már nem csak a tiéd és a párodé

Szexualitás szülés után – Amikor a tested már nem csak a tiéd és a párodé

Amikor megszületik egy gyermek, ő lesz a szülők életének középpontja. A női testből anyai test lesz, ami már nem csak a tiéd és a párodé, hanem a babádé is. A férfiak persze alig várják, amikor egy kicsit újra az övék lehet a szerelmük, akit végre kisajátíthatnak maguknak.

Onnan kezdve, hogy egy baba megszületik, az anya és az apa prioritási listájának élén a csecsemő körüli teendők szerepelnek. Már az utolsó trimeszterre is az jellemző, hogy csökkennek a szexuális együttlétek, és a pár kicsit lelassít. A szexuális kapcsolat teljesen átalakul, amiért leginkább a hormonok felelősek.

A nő a szülés előtt már anyává válik mind fizikai, mind lelki szinten. A teste ráhangolódik a kicsi érkezésére, és szülés után maga a kapcsolat is kissé alárendelt szerepbe kerül. A férfi, az apa szükségletei viszont nem sokat változnak, ez vezethet némi ellentéthez. Ha a kapcsolat szereteten és megértésen alapszik, akkor nincs gond, mert a vágyat elő lehet csalogatni még akkor is, ha anya és apa már nagyon fáradtak.

Az anyát mindenben támogatják a hormonjai. Ezek segítségével hamar alkalmazkodik az anyai szerephez, illetve hangolja át magát. Az apánál azonban nincsenek jelen ilyen segítő hormonok, neki szüksége van arra, hogy az anya támogassa. Jó, ha részt tud venni a baba körüli teendőkben, ezzel könnyebben át tudja magát kapcsolni ő is "apa üzemmódba". A sok tesztoszteron, ami tovább termelődik a testében, nem igazán segíti elő azt, hogy szexuális étvágyát ki tudja iktatni egy időre, legalábbis le tudja halkítani. Ha ez nem sikerül, akkor az anya úgy érezheti, a társa nincs egészen mellette, magányosnak érezheti magát. Emiatt nagyon fontos, hogy anya és apa a szülés után segítő társa legyen egymásnak.

Mi okozhat problémát?

A nők egész nap a kicsivel vannak, ez olyan fárasztó, mintha két műszakot dolgozna végig egy gyárban. Persze a férfi is dolgozik, ám neki egyéb igényei is vannak. Amikor lenne idő a szexre, sokszor győz a fáradtság és az elcsigázottság.

Nem segít a szexnek az sem, hogy gyermekkel már egészen megváltoznak a mindennapok, sokat kell foglalkozni a számlákkal, azzal, hogy majd mit eszünk, a gyermek szükségleteiről még nem is szóltunk.

Résen kell lenni

A szex olyasmi, amit gyakorolni kell, akkor marad egészséges, ha folyamatosan az élet része. Az első, és legfontosabb dolog, hogy valahogy távol kell tartani a stresszt és a mindennapi problémák okozta feszültséget, mert ez megöli a szexuális vágyat. A második legfontosabb, hogy a gondokat meg kell beszélni, mert ha nem, az feszültséghez vezet. A feszültség pedig – amint már említettük – megöli a vágyat.

Van megoldás

Arra gondolj, hogy ketten vállaltátok a babát, és ezt az átmeneti helyzetet (mert nem fog örökké tartani) ketten tudjátok csak áthidalni. Nem kell túlgondolni semmit, de tervezzetek előre, így tudjátok úgy alakítani a napot, hogy a vége, a lezárás nagyon kellemes legyen.

Az tény, hogy a vágyaitok és az igényeitek eltérhetnek, és ezt meg kell tanulni anyának és apának is elfogadni. Az intimitásnak sok formája van, nem csak a szex segítheti, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz. Egy kis ideig próbáljatok inkább a lelki oldalra koncentrálni, apró érintésekre, lopott csókokra. Ez leveszi a terhet mindkettőtökről.


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!