Szexuális élet szülés után

Szexuális élet szülés után

Egy újdonsült anyukának olyan sok feladat zúdul a nyakába hirtelen, hogy a kisbabáján és a körülötte lévő teendőkön nem is lát át. Méghogy szex! Se kedv, se idő, se megfelelő intimitás sincs hozzá. Vagy mégis?

A szülés utáni első hetekben igen kaotikus a család élete. Te lábadozol a szülés megpróbáltatásai után, a párod próbál helytállni munkafronton és persze a babával is szeretne lenni, a baba pedig eszik-alszik-sír. Ebbe a káoszba talán a szex nem is férne bele. Sok minden meg is nehezítheti a szülés utáni szexuális életet.

Mik lehetnek a leggyakoribb nehezítő tényezők?

 • Az első hetekben a hüvely váladékozik.
 • A gát és környéke még igen érzékeny lehet.
 • Maga a hüvely még nem áll készen a közösülésre, fájdalommal reagál a behatolásra.
 • Fáradt vagy, és alig várod, hogy egy kis pihenésre tudj időt szakítani. Az éjszakák sem mindig nyugodtak, hiszen a baba felsír, meg kell etetni, stb.
 • A melleid fokozottan érzékenyek, a tejelválasztás miatt pedig csepeghet az anyatej.
 • Pszichés okok: félsz, hogy a hüvelyed „már nem a régi”, kitágult, és ezt a partnered nem viseli majd jól.

Ne izgulj!

A szülés után a hüvely szinte azonnal visszanyeri eredeti alakját (de jó lenne, ha ez velünk, anyákkal is ilyen gyorsan menne…). Azonban nem véletlen, hogy az orvosok a szülést követő első hat hétben óvatosságra intenek a szex tekintetében. Ez a hat hét egy vízválasztó. Ha letelik mindenféle komplikáció nélkül, akkor már jöhet is a dolce vita, nem kell tartani semmitől. De sajnos adódhatnak előre nem látható gondok, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. Ilyen a fokozott, erős vérzés, szűnni nem akaró alhasi fájdalom. Ilyenkor az esetleges varratokra is vigyázni kell, nehogy felszakadjanak.

Mit tehetsz?

Ha fáradt vagy, ne erőltessetek semmit, mert egy fáradt, nyúzott anyuka, fáradt, nyűgös kisbabát jelent. Ez senkinek sem jó. Pihenésre van szükséged, és azt a párodnak is meg kell értenie. A fáradtság amúgy is nagy libidógyilkos. Ha épp nincs kedved, ne szexeljetek, hiszen ez nem kényszer. Vannak olyan nők, akik nem kívánják egyáltalán a szexet a szülés utáni időszakban. Ilyenkor a férfin a világ szeme. Kényeztessen téged, ahogy te szeretnéd. Érezzétek egymás közelségét, aludjatok kiskifli-nagykifliben, csak legyetek együtt, szeretetben.

Ha letelt a hat hét óvatosság, akkor fokozatosan visszatér majd az élet a normális kerékvágásba, de már sosem lesz ugyanolyan, mint eddig. Az együttléteket mostantól kicsit meg kell tervezni, de ez ne vegye el a kedveteket. Válasszatok olyan időpontot, amikor te nem vagy fáradt (annyira). Próbáljatok alkalmazkodni a babához. Ha alszik, nyert ügyetek van. Ugyanilyen jó, egy hétvégi pihi közbeni szex. A tejelválasztás megindul a szexuális izgalom hatására. Ez ellen is tehetsz. Etesd meg a picit, mielőtt összebújnál a pároddal.

Nagyon fontos!!!

A szoptatás nem fogamzásgátló! Attól, hogy még nem jött meg a menzeszed, teherbe eshetsz (kicsi az esély rá, de megtörténhet). Így közvetlenül a szülés után érdemes valamilyen fogamzásgátlás mellett letenned a voksod. Lehet az kondom, vagy tabletta is. Létezik egyfázisú fogamzásgátló tabletta, úgynevezett minipill, ami csak progesztagént tartalmaz, és nem befolyásolja hátrányosan a szoptatást.

Kérd ki orvosod tanácsát, de itt, nálunk, az online szakrendelőben is felteheted kérdésed. Kiváló szakemberek várják, és válaszolják majd meg.


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

 • gravida optima terhesvitamin

  28x

  kiszerelés
 • kismamavitamin

  84x

  kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!