Szexuális élet császármetszés után

Szexuális élet császármetszés után

Ha császármetszéssel született a kisbabád, és már felépültél, lassanként visszatér minden a régi kerékvágásba. Ennek ellenére valószínűleg a szex az utolsó, amire most gondolni tudsz, annyi a teendőd a kicsi körül. Ez még akkor is így lehet, ha kíváncsi vagy arra, milyen érzés lesz újra összebújni a pároddal. Sokan úgy gondolják, hogy a császármetszés után kevesebb probléma merülhet fel a szexuális aktivitás kapcsán, hiszen a hüvelyt nem érte trauma, ám ez nem mindig van így.

Tanulmányok kimutatták, hogy mind a hüvelyi úton, mind császármetszéssel szült nők számára nagy kihívást jelent a szülés utáni első három hónap – már, ami a szexuális életet illeti.

Egyesek hamarabb, míg mások később érzik elérkezettnek az időt arra, hogy újra elkezdjék a szexuális életet, mégis jól teszed, ha megvárod azt, míg az orvosod is úgy látja, minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Bár császármetszés után általában kisebb mennyiségű vérzést tapasztalhatsz, így is hat hét kell ahhoz, hogy a méhnyak teljesen záródjon.

Mire számíthatsz a császármetszést követően?

1. Gyógyulás

A császármetszést követően 2-4 napot töltesz a kórházban (ez sok mindentől függ, például a kisbabád egészségi állapotától is).  Akkor is, ha nem hüvelyi úton szültél, ugyanúgy tapasztalsz hüvelyi vérzést, ugyanis a méhed elkezd visszahúzódni eredeti méretére. A te esetedben a vérzés nem lesz olyan nagy mennyiségű, mint a hüvelyi úton szült nőknél. Ez azért van, mert a sebészi beavatkozás során a vérzés nagy részét megszűntetik.  Ennek ellenére 4-6 hétig még vérezhetsz.

A méhed kb. hat hét alatt áll vissza a normális méretére, és a méhnyak is ennyi idő alatt regenerálódik. A fizikai gyógyulás ideje nagyjából egyforma, függetlenül attól, hogyan szültél.

Ahhoz, hogy a szexuális élet biztonságosan indulhasson újra, a méhnyaknak záródnia kell. A császármetszést követően, néhány hétig kerülni kell a behatolásos szexet és a tampon használatát is mellőzni kell.

2. Kényelem

A fizikai gyógyulás mind a hüvelyi szülést követően, mind a császármetszés után hasonló. De ez a folyamat a császármetszéssel szült nők esetében sokkal tovább tart a hasi területen.

A varratokat a műtét után, általában egy héten belül eltávolítják. Ezután a metszés még hat héten át regenerálódik, gyógyul. Ezután is még gyakori, hogy a nők kellemetlen érzést tapasztalnak ezen a területen. Egyesek akár hónapokig érezhetnek zsibbadást vagy bizsergést. Ez általában normális mindaddig, amíg a fájdalom nem növekszik, és nem kíséri azt más tünet, például láz.

Szex közben igen érzékeny lehet a császárheg területe, ezért érdemes inkább olyan szexuális pozitúrákat kipróbálni, amelyek nem fejtenek ki nyomást a hasra. Mivel a szex nemcsak fizikai, hanem szellemi együttlét is, bármilyen tétovázás vagy félelem befolyásolhatja magát az élményt.

Töltsetek el együtt egy kis időt, mielőtt belevetnétek magatokat a szexbe: kapcsolódjatok ki valamilyen ráhangolódással, például egy masszázzsal. Vannak, akik szexuális diszfunkciót tapasztalnak császármetszést követően, ezért ha a szexuális együttlét fájdalmas számodra, mindenképpen beszélj az orvosoddal.

3. Fogamzásgátlás

Ne feledd, sem a császármetszés, sem a szoptatás nem bír semmilyen, hatásos fogamzásgátló hatással, teherbe eshetsz. Ezért jó, ha nem vársz sokáig, beszélj orvosoddal a megfelelő fogamzásgátló módszerről. A hosszú távú fogamzásgátlásnak számos verziója van. Ezek közül vannak olyanok is, amelyek biztonságosak szoptató anyák számára is.

4. Mikor kell orvoshoz menni?

Feltétlenül beszélj az orvosoddal, ha fájdalmat, kimerültséget vagy vérzést tapasztalsz a császármetszést követően. Az idő múlásával jobban kell érezned magad, nem pedig rosszabbul. Ha ez mégsem így van, akkor valami nem stimmel. Természetesen akkor is azonnal fordulj orvoshoz, ha a heg nem gyógyul szépen, esetleg kinyílik, vörösödik vagy duzzad.

Minden nő és minden pár más, máshogy is kommunikál egymással. Ha bármilyen probléma merül fel ezen az úton, beszélj az orvosoddal, hogy miként folytassátok a szexuális együttléteket, mire vigyázzatok, mire figyeljetek. Ne félj, az orvosok nagyon sokat tapasztak már, nincs olyan kérdés, ami kínos lenne.

Egy dolgot pedig ne felejts el: a tested csodálatos dolgot vitt véghez, életet adott egy kisbabának!

Tarjáni Rita

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!