Szabad egy kismamának aktívan sportolni?

Szabad egy kismamának aktívan sportolni?

A címben szereplő kérdést sok várandós édesanya felteszi. Nem tudják ugyanis, hogy mivel tesznek jót a babának, illetve önmaguknak. Azzal, ha sportolnak, vagy azzal, ha kímélik magukat. Dr. Bardóczy Zsolt Ph.D, a MediMOM Egészségközpont szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász főorvosa jó pár tévhitet eloszlat a várandósság alatti sportolással kapcsolatban. 


Tulajdonképpen a várandósság ideje úgymond beavatás, felkészítés a gyermek nevelésére – mondta a főorvos úr. – Ezért is fontos többek között, hogy a kismamának legyen én-ideje, amikor csak magával foglalkozik, és erre az egyik legjobb lehetőség, ha sportol. Persze sokan ilyenkor attól való félelmükben, hogy valami kárt tesznek a babában, inkább semmit sem csinálnak, feladják önmagukat. Viszont azt már kevesen tudják, hogy ezzel már az indulásnál / hosszú távra átadják az irányítást a gyereknek, és a nő megszűnik nőnek lenni. Többek között ezért is fontos lenne, hogy a gyermeket váró hölgy hetente néhány alkalommal eljárjon mozogni.
Szabad egy kismamának aktívan sportolni?
Dr. Bardóczy Zsolt szülész-nőgyógyász szakorvos

Miért jó, ha mozog, sportol egy kismama?

Több jótékony hatása is van a fent említetten kívül. Egyrészt, aki sportol, sokkal jobban ismeri a testét, tisztában van azzal, hogy mit bír, és jobban rá tud készülni a szülésre. Jobban alkalmazkodik a teste a változásokhoz, és jobban is tud majd segíteni a szülésnél, nem beszélve arról, hogy gyorsabb lesz a regenerációs ideje. Továbbá a magzati keringésvizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy a kiegyensúlyozott terhelésnek köszönhetően javul a babák oxigénellátottsága és agyi keringése is. Ez is megerősíti a sportolás szükségességét. Épp ezért – természetesen az ésszerűség határain belül – egészen a szülésig lehet sportolni. 

Milyen sportokat, mozgásformákat ajánl a kismamáknak?

Elsősorban a nordic walkingot, az úszást. Ezek inkább kardiós mozgásformák, nem annyira az erő dominál bennük. Javasolható a kismama jóga, amelynél a légzéssel összekapcsolt nyújtó és lazító gyakorlatok segítenek a szülésre való felkészülésre. Természetesen fontos, hogy milyen sportmúltja van a várandós anyukának, és az is, hogy milyen igénye van a mozgásra. Azt szoktam javasolni, hogy mindenki rakja össze magának azokat a mozgásformákat, amelyeket szeret, de figyeljen a teste jelzéseire, és azokra mindenképpen időben reagáljon. 

Miért fontos figyelni ilyenkor a jelzésekre?

A relaxin hormonnak köszönhetően, a kismama szervezete alkalmazkodik a rá váró megpróbáltatásokhoz. Ez a hormon lesz felelős azért, hogy az izmok, az ízületek, ínszalagok ellazuljanak, ki tudjon bújni a baba a medencéből. Emiatt viszont az ízületek sokkal lazábbak lesznek, nagyobb a sérülésveszély. Szóval, aki például lábtológépet használ és a súly kitolásakor érzi csípőjében a fájdalmat, akkor kerülnie kell a hasonló mozgásokat, mert tudnia kell, hogy jelenleg a csípőízülete lazább. Az ilyenkor végzett rotációs mozgásnak köszönhetően érezhető ez a nyilalló fájdalom, tehát más mozgást kell választania. Továbbá a megváltozott súlypont miatt is megnövekedhet a sérülésveszély. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy senkinek sem egyforma teljesen a jobb és bal oldala, de normál esetben jól kompenzál a szervezet. Ugyanakkor a várandósság idején ez a néhány mm-es különbség látványosabb lesz, és a sportolást is megnehezítheti. Ilyenkor a rövidebb lábhoz sarokemelőt, vagy szakember által felragasztott tapasz (kinezio tape)   használatát javaslom. 

Több kismama is szembesül azzal, hogy dagad a keze, vagy a lába. Ezzel a problémával is lehet sportolni? 

Ha dagad a keze a kismamának, akkor javasolni szoktam a stresszlabda használatát vagy a nordic walkingot, esetleg ellipszis tréner használatát. Mindegyik jól átmozgatja a kart, felpezsdíti a vérkeringést és nagyon hamar megszűnik a vizesedés. Ha a lába dagad, akkor nyáron például sokat segíthet, ha a Balatonban, vagy olyan vízben sétál egy fél órát, amelynek homokos az alja. A hűvösebb víz és a homokos talaj átmozgatja az alsóvégtagot, így megszünteti a vizesedést. 

Sok várandós édesanya fél vízbe menni a fertőzések miatt. Van ennek a félelemnek alapja?

A tévhitekkel ellentétben az uszodában nem lehet fertőzést kapni, nincs felszálló fertőzés, maximum a bőrgomba okozhat problémát. Ez a gomba pedig nem veszélyes a babára, maximum kellemetlen a nőnek. A kismamáknak savanyú a pH-ja, a bacilusok ebben az erősen savanyú közegben nem tudnak megmaradni. A víz pedig nem tudja annyira csökkenteni ezt a savanyúságot, hogy abban a bacilusok megéljenek, szaporodjanak. Szóval emiatt nem kell aggódniuk a kismamáknak. 


Dr. Jármi Hilda

Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!