Sporttal kerek az élet
várandósan is

Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász szakorvos
Szerkesztőségünk minden tagja igen elkötelezett sportrajongó, de várandósságunk idején mi is kissé visszavettünk az intenzív mozgásból. Sajnos mind a mai napig nagyon sok téves információ kering a várandósság alatti sportolással kapcsolatban. Utánajártunk hát, hogy mire kell feltétlenül odafigyelni. A témában Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász szakorvos volt segítségünkre, aki maga is édesanya és sportrajongó.
Dr. Siklós Nóra szülész-nőgyógyász szakorvos

Rengeteg előítélet és téves információ él az emberekben a várandósság alatti sporttal kapcsolatban. – mondja a doktornő. Pedig nincs okuk a kismamáknak arra, hogy tartsanak a mozgástól, hiszen nagyon sok pozitív hatása van mind az anyára, mind a magzatra nézve. Segít abban, hogy az anyuka fitt maradjon, könnyebben menjen a szülés és a regenerálódás is. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres mozgás a babavárás alatt jelentkező emésztőrendszeri kellemetlenségeket is enyhítheti.

Azok a kismamák, akik rendszeresen sportolnak, mozognak, sokkal könnyebben nyerik vissza a szülés előtti energiájukat.

Mikor érdemes abbahagyni a várandósság alatti sportolást? Abba kell egyáltalán hagyni?

Abban az esetben, ha a várandós kismamának nincsenek panaszai, azaz nincs pecsételő vérzés, nem veszélyeztetett terhes, nem magas a vérnyomása, nem volt korábban vetélése vagy koraszülése, és a magzattal, a méhlepénnyel is minden rendben van, nem kell abbahagyni a sportolást. Az, hogy milyen sportot, milyen mozgásformát válasszon a kismama, érdemes megkérdezni megbeszélni a nőgyógyászával.

Milyen sportok javasoltak várandós anyukáknak?

Lényegében bármit sportolhat, de a versenysport nem ajánlatos, azt abba kell hagyni. A kismama addig mozogjon, amíg az jól esik neki, nem kell ebben határokat szabni. Mindenki maga érzi, hogy mikor mit kell tennie. Persze, azért van néhány olyan sport, ami szintén nem javasolt (pl. síelés, kemény labdajátékok, lovaglás).

Kifejezetten jót tesz a várandósoknak a jóga, az úszás, a természetben űzhető sportok (futás, nordic walking, de még egy jó séta is). Biciklizni is lehet – a tévhitekkel ellentétben.
Arra kell nagyon figyelni, hogy csak addig terhelje magát a várandós anyuka, ameddig ez valóban jól esik. Az ízületekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni, mert ilyenkor kicsit lazábbak, és nagyobb súlyt hordoz a vázrendszer. Ilyenkor nem szabad rekorddöntésre adni a fejünket vagy olyan mozgást választani, ami nem esik jól. Fontos, a mozgás időtartama és intenzitása, fontos hogy a pulzusszám ne legyen tartósan magas. Mozgás előtt célszerű kicsit bemelegíteni, a végén pedig lenyújtani az izmokat. A várandósság egész ideje alatt, de ilyenkor még jobban ügyelni kell a bevitt folyadék mennyiségére.

Ön sportolt, amikor gyönyörű kislányát várta?

Igen, az aktív mozgás, a sport, mindig életem szerves részét képezte, így a várandósság alatt sem hagytam abba. Igazából a futógépről mentem szülni… jó, nem szó szerint, de majdnem. Futni készültem, és akkor folyt el a magzatvíz, mehettünk is szülni. A szülés után is viszonylag hamar visszatértem a szeretett mozgásformáimhoz. Nekem így kerek az élet.

Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek elengedhetetlenek a sportos kismamáknak? Másra van szükségük, mint azoknak, akik esetleg nem mozognak várandósan?

Nincs szükségük másra, a szervezetük és a fejlődő kisbabájuk igényei ugyanazok. Ám nagyon fontos figyelniük arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folsavat juttassanak be, jó, ha már a babatervezéskor ügyelnek erre. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érdemes kismamavitamint szedni, ami további értékes tápanyagokkal egészíti ki az ilyenkor megnövekedett igényt, mind a kismama mind a fejlődő magzat számára. A vegetáriánus és vegán kismamák esetében pedig kiemelten fontos, hogy a táplálkozásukat kiegészítsék valamilyen komplex készítménnyel, olyan terhesvitaminnal, amely megfelelő mennyiségű vassal és B12-vitaminnal látja el őket.


Kovács-Hain Zsuzsa

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!