Pöttyök vannak a kisbabádon, gyermekeden? – Az 5 leggyakoribb, amire gyanakodhatsz.
Pöttyök vannak a kisbabádon, gyermekeden

Pöttyök vannak a kisbabádon, gyermekeden? – Az 5 leggyakoribb, amire gyanakodhatsz.

A mi gyermekkorunkban voltak olyan betegségek, amelyeknek ha már csak a nevét hallottuk, rettegés fogott el. Skarlát, bárányhimlő, és még sorolhatnám. A közös bennük az, hogy mind kiütéssel járó betegségek, és elég nehezen ismeri fel őket a laikus szülő. A kisbabákon, kisgyermekeken igen gyakran jelenhetnek meg mindenféle pöttyök, amitől persze elsőre pánikba esünk. Íme, egy kis segítség, ezekre gyanakodhatsz, ha pöttyös a kisbabád, kisgyermeked.

A babák és totyogók esetében a leggyakoribb még mindig a náthás, felső légúti megbetegedések előfordulása. Ezeket még könnyen felismerjük a tünetekből, hiszen a kicsi nehezen kap levegőt, tele van az orra, és nyűgös, köhög. Sokszor még házi módszerekkel is könnyen gyógyul a pici. A második leggyakoribbak a hányással, hasmenéssel járó betegségek, amelyeknek felismerése szintén nem okoz gondot, a kezelésük pedig egyszerű.

A harmadik tünet ezen a gyakorisági listán, a kiütés. Ez mindig félelemmel tölti el a szülőket, hiszen ki tudná megmondani, hogy az apró, vagy nagyobbacska piros pöttyök hátterében melyik betegség állhat…

Nagyon sokféle megbetegedés tünete lehet kiütés, lássuk most a leggyakoribbakat:

1. Háromnapos láz

Ami furcsa, hogy nem a kiütés, hanem a semmiből érkező láz az első tünet. Általában a hat hónaposnál idősebb kisbabákat érinti. A vidám, jókedvű, jó étvágyú baba egyszer csak belázasodik. Ha épp nincs láza, akkor ismét jó a kedve, eszik rendesen. Három napig tart a lázas időszak, aztán – főleg a baba törzsén – lencseméretű, kissé lilás kiütések jelennek meg, amelyek nem emelkednek ki a bőrfelszínből.

Mit kell tenned?

Ha szükséges, csillapítsd a baba lázát, de ezen kívül nem kell tenned semmit, mivel a kiütések maguktól elmúlnak.

2. Bárányhimlő

Ezt a betegséget azért elég könnyű beazonosítani, ugyanis az egyetlen olyan kiütéses betegség, amely a fejbőrön is megjelenik. A kis, borsméretű, hólyagos kiütések az egész testet tarkítják, kiemelkednek a bőr felszínéből, a tetejükön pedig kis hólyagok vannak, amelyek kirepednek, és pörkösödnek. A kiütések nagyon viszketnek, ha elvakarja őket a pici, akkor nyomot is hagyhatnak a bőrén. A betegség köhögéssel, lázzal járhat, és rendkívül fertőző. Főleg az első hétben kell nagyon vigyázni, ugyanis a hólyagok ebben az időszakban képződnek folyamatosan, majd leszáradnak. A kiütések száma változó, lehet, hogy a te gyermeked megússza néhány darabbal, de sajnos akár több száz is lehet belőlük.

Mit kell tenned?

Először is azonnal orvoshoz kell vinni a gyermeket, amint tapasztalod, hogy valami nincs rendben. A lázat csillapítani kell, és nem szabad a kicsit közösségbe vinni a nagyfokú fertőzésveszély miatt. Fontos, hogy a gyermeked sok folyadékot fogyasszon. A napi többszöri, langyos vizes tusolás is nagyon jót tesz a viszketés ellen. A hagyományos, rázókeverékes kezelést inkább mellőzd, vannak sokkal modernebb megoldások, amelyekről a házi gyermekorvos tájékoztatni fog.

Pöttyök vannak a kisbabádon, gyermekeden? – Az 5 leggyakoribb, amire gyanakodhatsz.

Fontos! A bárányhimlőnek súlyos szövődményei lehetnek, ezért nagyon körültekintőnek kell lenned! Akár tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás vagy bőr alatti gyulladás is kialakulhat. A tartós magas láz, a gyermek viselkedésének megváltozása, az összefüggő hólyagok, a bőr gyulladása, a nehézlégzés mind-mind figyelmeztető jelek, amelyek valamilyen szövődményre utalhatnak. Azonnal fordulj orvoshoz a gyermekeddel! Jó hír, hogy a bárányhimlő megelőzhető, védőoltással.

3.  Skarlát

A másik nevén is gyakran hallani róla, vörhenyként is emlegetik. Igen gyakori, fertőző betegség, amely gyermekközösségekben terjed. Lázzal, kiütéssel jár, de gyakran jelentkezhet más tünet is, például, köhögés, hányás, hasmenés, hasfájás, tüszős mandulagyulladás. A kiütések egészen aprók, gombostűfej méretűek, és a színük is változatos, a színtelentől (tapintással észlelhető) egészen a skarlátvörösig előfordulhat bármi. A pöttyök kiemelkednek a bőrfelszínből.

A láz néhány nap alatt csillapodik, és a kiütések is eltűnnek. Ilyenkor elkezd hámlani a bőr.

Mit kell tenned?

Orvoshoz kell vinned a gyermeked, otthon nem kezelhető a betegség. A háziorvos általában antibiotikumos kezelést javasol, valamint a láz csillapítását. Ha a kicsi nem fogyaszt elegendő folyadékot, vagy súlyos hányás-hasmenés lép fel, akár infúziós kezelés is előfordulhat.

4. Rovarcsípés

A listában nem azért szerepel, mert nem lehet könnyen felismerni, hanem azért, mert fontos rá odafigyelni. Tavasztól már előfordulhatnak különböző rovarok a lakásban, amelyek megcsíphetik a gyermeket. A szúnyogok, pókok csípése hazánkban általában nem veszélyes, de előfordulhat, hogy mégis orvosi kezelést igényel a dolog.

Mit kell tenned?

Általában házi szerekkel, vagy vény nélkül kapható, rovarcsípés elleni készítményekkel kezelhetők a csípések, nem kell aggódni miattuk. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha a csípéstől távolabbi testtájon, esetleg az ajkakon, szemhéjon duzzanatot, feldagadást észlelsz, vagy esetleg a gyermek elvakarta a csípést, és az gennyes, gyulladt.

5. Csalánkiütés

Nagyon gyakori dolog kisgyermekeknél ez a bőrfelszínből kiemelkedő, viszkető kiütés. Általában valamilyen allergia vagy érzékenység okozza, amely lehet ételtől, kozmetikumtól, gyógyszertől, mosószertől, öblítőtől vagy akár egy már zajló betegség kísérő tünete.

Mit kell tenned?

Első körben a viszketés csillapítása a feladat, erre tökéletesek a vény nélkül kapható szerek. Ha mégsem hozna változást az adott készítmény, és a gyermek még mindig szenved a kiütésektől, akkor érdemes orvoshoz fordulni, nehogy valamilyen komolyabb szövődmény alakuljon ki. Duzzadt nyelv, száj vagy szemhéj esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni, mert ilyenkor azonnali kezelés kell.

+1 Újszülöttkori pöttyök

Előfordulhat, hogy újszülött korban, a kisbabád arcán egészen kisméretű kiütéseket veszel észre. Ezek belseje sárgás, fehéres. Ezek az anyai hormonok hatására képződnek és maguktól eltűnnek, nem kell velük semmit sem tenned. Nagyon fontos, hogy ne piszkáld, ne szúrd ki, ne nyomd ki, mert ez tilos!


Tarjáni Rita


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!