Otthon a babával – az első nap 3. rész

Otthon a babával – az első nap 3. rész

Nemcsak a kisbabád biztonsága, lelki világa fontos, ha hazatértek a kórházi napok után. Nagyon lényeges, hogy magaddal is foglalkozz, hiszen ha te jól vagy, többnyire a kisbabád is kiegyensúlyozott, nincsenek feszült pillanatok. Lássuk, mégis mire számíthatsz az első otthon töltött napon.

Alkalmazkodás egymáshoz

A kisbabád az egész életed megváltoztatja majd, ebben biztos lehetsz. Amikor hazatértek a kórházból, ne várd el, hogy azonnal tudsz alkalmazkodni hozzá, és az új helyzethez. Ezt az egészet tanulni kell.

A tested fáradt, foglalkoznia kell az ingadozó hormonszinttel, gyógyulnia kell a szülés után, és ezek mellé még azt is fel kell dolgoznia, hogy kevesebbet alszol, és azt sem olyan nyugodtan.  Az elméd alkalmazkodik az új életszakaszhoz. Lehet, hogy egyszer nevetsz, máskor sírsz, csalódott, vagy épp izgatott vagy, és úgy érzed, a számtalan érzelem percenként rohamoz meg. Úgy érezheted, hogy ez az egész meghaladja a képességeid, és nem is tudod hirtelen, mihez kezdj ezzel.

Az újdonsült édesanyák 70-80 százaléka megtapasztalja az úgynevezett „baby blues”-t. Ez egy igazi hormonális hullámvasút a szülés utáni pár hétben. Szerencsére nem túl hosszú életű állapot, két hét alatt már halványul. Ha azonban az érzelmeid továbbra is uralkodnak rajtad, vagy épp semmihez sincs kedved, akkor már szülés utáni depresszióról is szó lehet, amihez viszont segítségre lehet szükséged.

Fontos, hogy a házimunkát, főzést, takarítást bízd rá valakire. Főleg az első egy-két napban csak a kisbabáddal foglalkozz. Ne félj segítséget kérni. Biztosra veheted, hogy bármelyik nagyi örömmel veszi, ha a közeletekben lehet. A párod is biztosan szívesen segít majd mindenben.

Míg a kisbabád alszik, használd ki az időt egy jó zuhanyzásra, egy kis olvasásra, bármire, amivel feltöltheted a lemerült akkumulátoraid.

Mire számíthat a tested?

Jelentős fizikai változásokon mész keresztül. Körülbelül 72 órával a szülés után beindul az anyatej. Gyakran előfordul, hogy ez egybeesik az első otthon töltött nappal. Eddig is tapasztalhattad, hogy valamilyen folyadék távozik a melledből. Ez az előtej, azaz a kolosztrum, ami nagyon értékes a baba számára. Sokkal sárgásabb és sűrűbb, mint az anyatej. Tudni fogod, ha már valódi anyatej jön, mert a melleid észlelhetően teltebbek, feszesebbek, és nehezebbek.

Bár sokan úgy gondolják, a szoptatás természetes, és magától értetődik, ám nem ritka, hogy az édesanya néhány akadályba ütközik az úton. Ha problémád van, mindenképp kérj segítséget a védőnőtől vagy a laktációs szaktanácsadótól. Az anyatej nagyon fontos a babád számára, ne add fel, hogy ezzel táplálhasd. Előfordulhat, hogy a szoptatás során a mellbimbó nagyon fáj. Ennek megelőzésére próbálj ki különböző szoptatási pozíciókat. Mosd a melleid tiszta, langyos vízzel, használj mellbimbóápoló krémet, amit nem kell eltávolítani a következő etetés előtt. Maga az anyatej is kiváló hidratáló, már egy-két cseppel is áttörölheted az érzékeny bimbót és bimbóudvart.

Sok nőnél székrekedés alakul ki a szülés után, vannak, akik aranyérrel is küszködnek. Kérd ki orvosod tanácsát, aki megfelelő kezelést ajánl majd. Körülbelül hat héttel a szülés utánig szükséged lesz tisztasági betétre, mivel eleinte vér, majd gyermekágyi folyás ürül. Ez a gyógyulás része, és teljesen természetes. Azonban ha túl soknak ítéled meg a vérzést, vagy hosszú ideig tart, feltétlenül fordulj az orvosodhoz.

A császármetszés egy nagy, hasi műtét, ha így hoztad világra a kisbabád, akkor kell valaki, aki legalább egy hétig segít az alapvető háztartási feladatok ellátásában. Sok orvos azt tanácsolja, hogy az újdonsült anyuka az első hat hétben ne emeljen nehezebbet, mint a baba.

Elkeseredhetsz, és meg is döbbenhetsz, mert a szülés után a pocakod még mindig olyan, mintha kisbaba lakna benne. Ne izgulj, ez általában hetekig eltart, de egyre lejjebb és lejjebb húzódik majd.

Fordulj orvoshoz ha ezeket észleled:

1. Vér vagy genny szivárog a császársebből

2. Aranyér, nehéz székletürítés

3. Hosszú ideig tartó vagy túl bő vérzés

4. Depresszív hangulat, ami sokáig eltart


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!