Otthon a babával – az első nap 2. rész

Otthon a babával – az első nap 2. rész

Berendezett babaszoba várta a kis jövevényt, mindent előkészítettél, hogy a lehető legzökkenőmentesebb lehessen az érkezése. Egyedül csak az a fura gombóc a torkodban, az árnyékolja be a felhőtlen jókedvet. Ám nem kell félned, nem is olyan borzasztó, ha egyedül maradsz a kisbabáddal és a pároddal. A meghitt családról való elképzeléseidnek csak te magad szabhatsz határt.

Cikkünk első részében szó volt a baba etetéséről, a büfiztetésről és a pelus-ügyekről. Hogy mi történik még az első otthon töltött 24 órában? A pánikoláson kívül elég sok mindenre kell még figyelned, ezért olvass tovább.

Sírás-rívás

Minden anyuka egyik legnagyobb félelme, hogy tudni fogja-e, hogy miért sír a baba. Megnyugtatlak, egy idő után tudni fogod. Minden baba teljesen más, nincs egy átlegos recept, amit alkalmazhatsz. Változó, hogy miért, milyen intenzitással, és mennyi ideig sír. Az első napon még nem kell attól tartanod, hogy sírástól sírásig léteztek majd, hiszen az első pár napban az újszülöttek inkább csendesen alszanak a nap nagy részében. Úgy két hetes korban már nagyjából két órát sírnak egy nap alatt. Hat-nyolc hetes korig ez az időintervallum növekszik, innentől fokozatosan csökken. Ahogy az idő telik, egyre könnyebb lesz kitalálni, hogy a baba miért sír. Van néhány olyan sarkalatos pont, amin érdemes egy-egy sírás alkalmával végigsiklani: pelus, étel, fáradtság, kényelmetlen testtartás. Hidd el, megtalálod majd a sírás-rívás forrását. Nagyon fontos, hogy magaddal szemben ne légy annyira kritikus. Még mi, édesanyák sem mindig tudjuk kitalálni azonnal, mi okozza a könnyeket.

Alvás (vagy nem-alvás)

Egy újszülött kisbaba rengeteget alszik. Egy nap alatt összesen 16-18 órát szunyókál. Figyeld meg, hogy hol alszik a legszívesebben, milyen pozícióban esik neki a legjobban. Szerencsére az újszülött babáknak van egy csodás képességük: nagyjából bárhol és bármikor képesek elaludni, legyen az a kiságy, a babaülés, a babakocsi vagy a karod.  Megfigyelheted, hogy szeretik az olyan helyeket, ahol valami körülöleli őket, így biztonságban érzik magukat, olyan ez nekik, mint az anyaméh védelmében. Egyes kultúrákban még mindig dívik, hogy a babát szoros pólyába helyezik. Ezzel természetesen nem kínozni akarják, csak azt a védelmet próbálják imitálni, ami születése előtt övezte. Ezzel elkerülhető, hogy a reflexszerűen megmoccanó kis kar vagy láb felébressze az alvó kisbabát.

Sok édesanya nagyon fél a hirtelen csecsemőhaláltól. Sajnos ennek valódi okát mind a mai napig nem tudják. Ha azonban eltávolítasz minden párnát, plüssjátékot a kiságyból, és nem paplannal takargatod be a babád, máris sokat tettél azért, hogy ezt a tragédiát megelőzd. Jó szolgálatot tesz egy jól megválasztott hálózsák, amiben kényelmesen tud mozogni, de nem fojtja meg a meleg.

Soha ne hagyd felügyelet nélkül szunyókálni a kanapén vagy az ágyon úgy, hogy legurulhat. Hiába nem tud még átfordulni, tudjuk, hogy az ördög nem alszik. Tegyél meg mindent a babád érdekében. Fektesd az ágyába, így mindig tudni fogja, hogy alvás következik, nem pedig játék, vagy étkezés.

A kisbabák alvásával kapcsolatban van még egy nyugtalanító tényező, mégpedig a periodikus légzés. A baba viszonylag gyorsan lélegzik, majd ez megszakad egy pillanatra. ezután újraindul. Ez teljesen normális.

Fürdés

Az első pár napban nem lesz szükséged babakádra. A köldökcsonknak az a legjobb, ha nem éri víz, ezért a tisztálkodást óvatosan kell megoldani. Elég egy testmeleg vizes lemosás az első két hétben. A túl sok víz amúgy is csak kiszárítja a finom bababőrt.

Használjon meleg, nedves törülközőt, koncentrálj a hajlatokra. A babát alaposan töröld szárazra. Ne lepődj meg, ha az újszülött baba bőre nem úgy néz ki, mint a reklámokban. Sok újszülött egy sor kisebb bőrirritáción esik át az első időszakban, mint például bőrkiütések, hámlások, bőrszárazság.

 

Kovács-Hain Zsuzsa


Gravida Optima terhesvitamin

A Gravida Optima terhesvitamin készítmény kétféle beviteli formával támogatja a babatervezés, a várandósság és a szoptatás folyamán megnövekedett tápanyagszükséglet megfelelő kiegészítését. Az egyik levél vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó filmtablettákat, a másik lágyzselatin-kapszulákat tartalmaz. Az utóbbi létfontosságú omega-3 zsírsavakkal támogatja a szervezetet. A kismama vitamin összetevői segítik egymás hasznosulását.

A Gravida Optima terhesvitamin étrend-kiegészítő készítmény kétféle kiszerelési formában kapható a patikákban, és az alábbi webáruházakban.
empatika

irány a bolt

  • gravida optima terhesvitamin

    28x

    kiszerelés
  • kismamavitamin

    84x

    kiszerelés

álomtól | valóságig

terhességi vitamin

rólunk

GRAVIDA OPTIMA WEBOLDAL

Babatervezés előtt állsz? Esetleg már épp a pocakodban növekszik az új kis élet, akire mindig is vártál, vágytál? Talán már meg is született? Akkor jó helyen jársz, hiszen épp neked szól a Gravida Optima új weboldala – mert minden Rólatok szól!

A gravidaoptima.hu egy olyan internetes portál, ahol biztos lehetsz abban, a tartalom hiteles, olyan szakemberektől származik, akik hivatásul választották a kismamákkal, babákkal, kisgyermekekkel való törődést. Olyan szakemberektől, akik nap mint nap találkoznak párokkal, akik gyermeket szeretnének, várandósokkal, akik kérdések közt őrlődnek, és válaszra várnak, olyan kisgyermekes szülőkkel, akik a kis totyogójuk terelgetése közben ütköznek kisebb-nagyobb akadályokba.

A Gravida Optima weboldala, őszintén, érthetően nyújt információkat azoknak, akik szeretnének többet tudni a babatervezésről, a várandósság csodás 9 hónapjáról, a szülőség örömeiről és a kisebb buktatókról is, azokról a fontos kérdésekről tehát, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, érdekeltek ezzel kapcsolatban.

Fontosnak tartjuk, hogy hiteles, saját tartalom jusson el az olvasóinkhoz. Témáink rovatokra osztják a mondanivalót, foglalkozunk a helyes táplálkozással, a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, hiszen a Gravida Optima egy olyan új terhesvitamin, amely a babatervezés időszakára, a várandósság idejére, egészen a szoptatás végéig megfelelő arányban biztosítja a vitaminokat, a nyomelemeket, illetve az ásványi anyagokat  az édesanyák és újszülött kisbabájuk számára. A Gravida Optima alkalmazása nagyon kényelmes, ugyanis egyetlen dobozban, kétféle tablettakiszereléssel biztosítja, mindhárom időszakra a szükséges tápanyagokat. A babaegészséges fejlődéséhez elengedhetetlen omega-3 zsírsavakat és értékes folátokat tartalmaz, amelyek a te egészséged megőrzésében is kulcsszerepet játszanak.

Nem maradhatnak el a testmozgással, a helyes életmóddal, a babavárás alatti és utáni testi változásokkal, a lélek rejtelmeivel foglalkozó írások sem, hiszen ezek is mind-mind olyan témák, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Ezek mellett a szexualitás az, ami mindenkit érint és érdekel, legyen szó akár babatervezésről, pocakos kismamákról, vagy kisgyermekes szülőkről. A szexualitás tehát szintén terítékre kerül, ahogy az is, mi történik a szüléskor, hogyan zajlik, mire van szükség közben és utána, valamint a szoptatás idején.

Foglalkozunk olyan témákkal is, amelyeket mások talán kerülnek: tabuk nélkül szólunk a meddőségről, annak esetleges okairól, a lombikprogramról, és más, fontos területeket is érintünk.

Nem hagyjuk magukra a frissen édesapává vált férfiakat sem, számukra is ott leszünk, hiszen minden kérdésükre választ kaphatnak nekik szóló cikkeinkből. 

A Gravida Optima terhesvitamin komplex étrend-kiegészítő készítmény kismamáknak, a fogantatás tervezésétől a várandósságon át a szoptatás végéig. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!